2007_08
Guia docent 
Escola Tècnica Superior d`Enginyeria Química
A A 
català 
Nanociència i Nanotecnologia (2006)
 Assignatures
  MODELITZACIÓ I SIMULACIÓ
   Continguts
Tema Subtema
1. Introducció. Models i potencials d'interacció. Resum de física estadística. Propietats termodinàmiques, estructurals i dinàmiques. Fluctuacions. Mètodes de simulació de la matèria condensada.
2. Resolució numèrica d'equacions del moviment Equacions del moviment. Mètodes de diferències finites: Algorismes d'Euler, Verlet I afins. Requisits d'un algorisme.
3. Càlcul de propietats Metodologia. Càlcul de propietats termodinàmiques i estructurals. Càlcul de funcions de correlació temporal. Estimació dels errors i correcció de resultats.
4. Dinàmica molecular en diferents col•lectivitats Termòstats
5. Construcció del camp de forces (force field) Necessitat d’emprar potencials empírics. Interaccions no electrostàtiques i electrostàtiques. Abast de la interacció. Llarg i curt abast. Interaccions enllaçants i interaccions de van der Waals. Potencials “no polaritzables” i potencials “polaritzables”. Additivitat de les interaccions. Elecció de la funció d’energia potencial global. Determinació dels paràmetres de la interacció.
6. Interaccions no electrostàtiques Interaccions a dos cossos (àtom-àtom). Funcions de potencial. Interaccions a tres cossos (angulars, àtom-enllaç). Funcions de potencial. Interaccions a quatre cossos (dihèdriques, enllaç-enllaç). Funcions de potencial. Altres tipus d’interacció (enllaç d’hidrogen i sistemes metàl•lics).
7. Interaccions electrostàtiques Sistemes iònics i/o no iònics. Distribució puntual de càrregues. Interaccions de Coulomb, ió-dipol, ió-quadrupol i ió-dipol induït.
8. Exemples pràctics Nanoclústers. Microsolvatació de clústers. Capacitat d’emmagatzemament d’hidrogen molecular en un nanotub.