Grau d'Enologia (2009) |
Assignatures |
MICROBIOLOGIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2009_10 |
Assignatura | MICROBIOLOGIA | Codi | 19214120 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1er | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Segon | Primer |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1. | Introducció a la microbiologia 1.1. Concepte de microbiologia 1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius 1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes 1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes 1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia |
Tema 2. | Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular 2.1. Principis bàsics de la microscopia 2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials 2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig) |
Tema 3. | Envoltes cel•lulars 3.1. La membrana plasmàtica: composició química i organització molecular 3.2. Paret cel•lular i tinció de Gram 3.3. Protoplasts i esferoplasts 3.4. Estructures externes: càpsules, glicocàlix, flagels, fimbries 3..5. Morfologia de les bactèries 3.6. Espores bacterianes: estructura, composició química, tipus, mecanismes determinants de la seva formació |
Tema 4. | Conceptes bàsics de genètica clàssica. 4.1.Herència de un sol caràcter: monohibridisme. 4.2. Herència de dos caràcters: dihibridisme. 4.3. Herència del sexe. 4.4. Herència mendeliana: las lleis de Mendel. 4.5. Herència mendeliana en la espècie humana. 4.6. Herència lligada al sexe en humans. |
Tema 5. | Genètica bacteriana 5.1. Transformació 5.2. Conjugació 5.3. Transducció 5.4. Plàsmits i transposons 5.5. Mutacions: mecanismes 5.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica 5.7. Tècniques basades en la PCR |
Tema 6. | Divisió bacteriana 6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases 6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement 6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià 6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement 6.5. Cultius continus |
Tema 7. | Metabolisme i nutrició microbiana 7.1. Principals vies de producció d’energia 7.2. Requeriments essencials dels microorganismes: requeriments de C, N, P, S y de factors de creixement 7.3. Classificació dels microorganismes segons la seva dependència de l’oxigen, el seu metabolisme energètic i requeriment d’una font de carboni |
Tema 8. | Medis de cultiu 8.1. Preparació 8.2. Tipus de medis de cultiu: d’enriquiment, selectius i diferencials 8.3. Obtenció de cultius purs 8.4. Concepte de soca |
Tema 9. | Conservació de soques microbianes 9.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra 9.2. Col•leccions de cultius |
Tema 10. | Concepte d'espècie 10.1. Taxonomia numèrica 10.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana 10.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey |
Tema 12. | Taxonomia bacteriana 12.1. Arqueobacteris 12.2. Eubacteris fotosintètics 12.3. Eubacteries quimioautotrófics 12.4. Eubacteris gramnegatius aerobis. 12.5. Eubacteris gramnegatius anaerobis facultatius: grup entèric i eubacteries relacionats 12.6. Eubacteris gramnegatius anaerobis 12.7. Eubacteris grampositius: formadors de endospores i eubacteris fermentadors. 12.8. Actinomicets |
Tema 13. | Els virus 13.1 Introducció històrica 13.2. Propietats generals dels virus 13.3. Estructura 13.4. Composició química 13.5. Genètica 13.6. Classificació 13.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic. 13.8. Virus vegetals 13.9. Mecanismes de reproducció 13.10. Detecció i tècniques de cultiu |
Tema 14. | Els fongs 14.1. Característiques generals 14.2. Cicle de reproducció 14.3. Principals grups taxonòmics |
Tema 15. | Microbiologia industrial 15.1. Utilització de microorganismes en processos industrials. 15.2. Selecció i millora de microorganismes industrials |