Grau d'Enologia (2009) |
Assignatures |
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2009_10 |
Assignatura | ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I | Codi | 19214101 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1er | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Segon | Anual |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI QUÍMICA | Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa de mostra. Tractament de la mostra: Interferències. Mètodes de separació. Mesura analítica: Propietats, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística dels resultats. |
2. TÈCNIQUES DE L’ANÀLISI QUÍMICA | L’equilibri químic i la reacció analítica. Mètodes gravimètrics: Fonaments, utillatge i procediments. Mètodes volumètrics: Fonaments, utillatge i procediments. Mètodes instrumentals: Fonaments, classificació, instrumentació i procediments. Càlculs en química analítica. |
3. INTRODUCCIÓ A l’ANÀLISI ENOLÒGICA | Conceptes generals. Mètodes oficials: O.I.V. i C.E.E. El laboratori enològic. Presa de mostra. Conservació i tractament de la mostra. Bibliografia especialitzada: Revistes i bases de dades. |
4. GLÚCIDS | Sucres, pectines i gomes del most i del vi. Determinació dels sucres totals del most. Determinació dels sucres reductors del vi: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació dels sucres per mètodes enzimàtics. Determinació de matèria col•loïdal. Determinació de l’extracte sec. |
5. ÀCIDS | Els àcids del most i del vi: Acidesa total, acidesa volàtil i pH del vi. Determinació del pH. Determinació de l’acidesa total. Determinació de l’acidesa volàtil: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació de l’àcid tartàric. Determinació enzimàtica dels àcids màlic, làctic i cítric. Determinació dels àcids màlic i làctic per cromatografia plana. |
6. ALCOHOLS | Els alcohols del vi. Determinació del grau alcohòlic: Mètodes oficials i mètodes usuals Determinació química del l’etanol. Determinació del metanol per GC i per colorimetria. Determinació del glicerol i butanodiol per mètodes cromatogràfics i colorimètrics. Determinació d’alcohols per mètodes enzimàtics. |
7. ADDITIUS | Antisèptics i antioxidants. Determinació del diòxid de sofre total i lliure. Càlcul del diòxid de sofre molecular. Determinació dels àcids ascòrbic i sòrbic. |
8. ALTRES COMPOSTOS DEL VI | -Matèria mineral del most i del vi. Determinació de les cendres i de l’alcalinitat de las cendres. -Color del vi: Paràmetres cromàtics. Determinació dels polifenols totals. -Determinació del nitrogen total i del nitrogen assimilable. |