Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997) |
Assignatures |
ALIMENTS I NUTRICIÓ |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2010_11 |
Assignatura | ALIMENTS I NUTRICIÓ | Codi | 19031101 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
4.5 | 3 | 1.5 | Obligatòria | Segon | Primer |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Introducció | Història de l'alimentació humana. Aliments i nutrició: Conceptes. |
Digestió dels aliments. | Anatomia de l'aparell digestiu. Fisiologia de la digestió. Fibra: concepte, tipus i funcions. |
Els aliments comn a font d'energia | Valor energètic dels diferents nutrients. Taxa metabòlica. |
Classificació dels aliments: Els aliments d’origen vegetal | Classificació general dels aliments. Cereals. Fruites. Llegums. Verdures i hortalises |
Els aliments d’origen animal | Carn. Peix. Llet i productes lactis. Ous i derivats. |
Altres aliments | Begudes. Sucres. Espècies i additius. |
Nutrició i metabolisme dels glúcids | Característiques generals. Digestió i metabolisme dels glúcids. Principals malalties nutricionals dels glúcids: Diabetes, intoleràncies. |
Nutrició i metabolisme dels lípids | Característiques generals. Digestió i metabolisme dels lípids. Àcids grassos essencials. Principals malalties nutricionals dels lípids: Hipercolesterolèmies i malalties acrdiovasculars, obesitat i la seva relació amb dietes hiperlipídiques. |
Nutrició i metabolisme de les proteïnes | Característiques generals. Digestió i metabolisme de les proteïnes. Aminoàcids essencials i qualitat biològica de les proteïnes. Principals malalties nutricionals de les proteïnes: Malnutrició calòrico-proteica, marasme i kwasiorkor. |
Nutrients oligodinàmics | Vitamines: Paper bioquímic. Malalties carencials. Minerals majoritaris. Necessitat i fonts nutricionals. Deficiències. Toxicitat. Oxidació cel·lular i paper antioxidant de vitamines i minerals. |