Tema 1.ALIMENTACIÓ, CULTURA I SALUT |
Menjar com a pràctica social: alimentar-se i/o nodrir-se? Debats sobre els límits de la comestibilitat, les lògiques culturals i la diversitat. Gramàtica culinària, sistema alimentari. L'antropologia de l'alimentació com a camp d'estudi. Food Studies and Food Gender Studies. Principals aportacions teòric-metodològiques. Relativisme, holisme, diacronisme, comparació i (In)disciplinaritat. |
Tema 2. CONTROVÈRSIES ALIMENTÀRIES: SUBJECTES, PRÀCTIQUES I DISCURSOS |
L'alimentació a l'agenda política: transicions, canvi social, migracions. Aliments com a medicina. Naturalesa i abast intervencions nutricionals i qüestions per a l'antropologia. L'ús de l'etnografia i les qüestions per a la nutrició: de la descripció densa a l'etnografia ràpida. Narratives sobre menjar, dietes i malaltia. Paradoxes, activismes i altres debats |
Tema 3. LA MEDICALITZACIÓ DE L'ALIMENTACIÓ I DEL COS |
Societats lipòfobes, societats obesogèniques. Processos de normalització alimentària / normativització corporal. Interseccions entre cos, alimentació i gènere. Esdevenir anorèxica: subjectes, pràctiques i discursos. De la lipofòbia al lipobofisme: l'estigmatització de la grassor. Economia política de l'obesitat. Redefinint les identitats "fat": els activismes en línia. |
Tema 4:DESIGUALTAT, SEGURETAT ALIMENTÀRIA I PRECARITZACIÓ |
Fam, sistemes alimentaris i crisis alimentàries: teories, significats i experiències. Seguretat alimentària, sobirania alimentària, justícia alimentària: debatent el dret a l'alimentació/a la salut. Institucionalització i corporativització de l’ajut alimentari. Els itineraris alimentaris en contextos de precarització: actors, espais, estratègies. Inseguretat alimentària i gènere. Percepcions, riscos i incerteses a l’entorn de la cadena alimentària. |