2022_23
Guia docent 
Facultat de Lletres
A A 
català 
Antropologia Mèdica i Salut Global (2020)
 Assignatures
  ANTROPOLOGIA I SALUT MENTAL
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1. L'estudi de les relacions entre les cultures i les afliccions humanes. En aquest mòdul analitzarem les maneres a través de les quals societats i cultures s'han relacionat històricament amb el patiment psíquic i els seus ventalls simptomatològics. Intentarem observar els diferents abordatges i disciplines que han jugat un paper determinant en la concepció de la bogeria i, per tant, en els itineraris vitals de les persones que la pateixen.
Tema 2. Una perspectiva ampliada davant el que és complex. De etiquetes, reduccionismes i hegemonies. En aquest mòdul la idea és problematitzar els reduccionismes de l'abordatge unidimensional basat en un únic marc de referència epistemològic, per obrir-nos a la complexitat inherent al fenomen del patiment psíquic ia la necessitat de desenvolupar un abordatge atent a aquesta complexitat. A partir de la proposta de Byron Good sobre la importància de desenvolupar una “Perspectiva Ampliada” en l'àmbit salut, analitzarem les possibilitats que es presenten al camp de la salut mental.
Tema 3. Els debats més importants en salut mental col·lectiva i en salut mental intercultural. En aquest mòdul analitzarem les “proximies i trobades” entre l'Antropologia Mèdica i la Salut Mental Col·lectiva. Els itineraris compartits i les possibilitats que se'n deriven.
Tema 4. Trastorns mentals i determinants socials. En aquest tema posarem un èmfasi especial en l'anàlisi dels determinants socials i culturals en l'àmbit de la salut psíquica. Insistirem en la importància d'un acostament basat en allò transdisciplinar com a manera d'intentar abastar/comprendre i donar resposta a la qüestió del patiment psíquic.
Tema 5. L'economia política de les afliccions i els processos de medicalització contemporanis. En aquest mòdul 5 treballarem a partir de les narratives i enunciacions de les pròpies persones diagnosticades i psiquiatritzades. Analitzarem les associacions i les entitats que intenten recuperar un lloc central en la producció del dir i en la construcció dels itineraris de recuperació de les persones que les componen. Reflexionarem al voltant de la importància de sumar els “sabers profans” al concert d'aproximacions “expertes” des de les quals es pensa i actua tot abordatge sobre les afliccions. Problematitzarem la dimensió política de les entitats i col·lectius en el seu accionar quotidià, per a ells “No es tracta tant d'una negació del patiment o de les situacions simptomatològiques complexes, sinó d'un qüestionament als contextos i als marcs de referència a través dels quals són llegides, nomenades, tractades les afliccions i els seus símptomes.”
Tema 6. El desenvolupament de projectes en antropologia i salut mental. En aquest mòdul analitzarem algunes propostes concretes d'antropologia aplicada en aquest àmbit.