2012_13
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
 
 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II
   Fonts d'informació
Bàsica

Bibliografia bàsica

 

•         W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury. Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.

•         P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu. Handbook of Enology. Wiley, 2000.

•         J.L. Jacobson. Introduction to wine laboratory practices and procedures. Springer, 2006

•         P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S.Weeks, E. Wilkes. Chemical analysis of grapes and wine. Techniques and conceptes. Patrick Iland Wine Promotions, 2004

•         J. Blouin. Techniques d’analyses des moûts et des vins. Dujardin-Salleron, 1992

 

Manuals pràctics

•         Office Internacional de la Vigne et du Vin. Recueil des mèthodes internationales d'analyse des vins et des moûts. OIV, 1990 (web)

•         Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, 1990.

•         W. Horwitz (ed). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemist (15th ed). AOAC, 1990.

•         J. Garcia Barceló. Tècnicas analíticas para vinos. GAB, 1990.

•         Office Internacional de la Vigne et du Vin. Recueil des mèthodes internationales d'analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons. OIV, 1994.

•         Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Métodos Oficiales de Análisis en la Unión Europea. Diario Oficial de las Comunidades Europeas. MAPA, 1998.

•         Office Internacional de la Vigne et du Vin. Codex Œnologique International. OIV, 2000.

Complementària

•         J. Blouin, G. Guimberteau. Maduración y madurez de la uva. Mundi-Prensa, 2004

•         B. Doneche (ed). Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.

•         C.S. Ough, M.A. Amerine. Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.

•         H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds). Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.

•         B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle. Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis. Longman, 1993.

•         D. Bertrand, E. Dufour (eds). La spectroscopie infrarouge et ses applications analytiques. Editions Tec & Doc, 2000.

•         G. Charalambous (ed). Analysis of foods and beverages. Modern techniques. Academic Press, 1984..

•         R. Marsily (ed). Techniques for analysing food aroma. Marcel Dekker, 1997.

•         H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds). Analysis of Taste and Aroma. Springer, 2002.

•         H. Maarse, R. Belz.  Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research. Reidel, 1985.

•         M.H. Gordon (ed). Principles and applications of gas chromatography in food analysis. Ellis Horwood, 1990.

•         L.M.L. Nollet (ed). Food analysis by HPLC. Marcel Dekker, 1992

•         G. Ramis Ramos, M.C. García Álvarez-Coque. Quimiometría. Síntesis, 2001.

•         D.C. Harris. Análisis Químico Cuantitativo (2ª ed). Reverté, 2001.

•         D.A. Skoog, J.J. Leary. Análisis Instrumental (4ª ed). McGraw-Hill/Interamericana, 1994.

•         D.A. Skoog, D.M. West, F.J. Holler. Fundamentos de Química Analítica (4ª ed). Reverté, 1997.