2012_13
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
 
 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA
   Continguts
Tema Subtema
TEMA 1:
Introducció.
Introducció a la viticultura. Breu història de la vinya i del vi. La fil.loxera i les seves repercussions.
TEMA 2:
Ampelografia
La família de les Vitàcies. El gènere Vitis. Rol de les espècies americanes. Morfologia i anatomia de la vinya.
TEMA 3:
Mètodes ampelografics
Els mètodes i caràcters ampelogràfics. Mètode ampelomètric de Galet. Codi ampelogràfic internacional de l’OIV.
TEMA 4:
Caracterització varietal
La identificació de varietats i portaempelts. Caràcters agronòmics i culturals.
TEMA 5
Reproducció
Reproducció sexual i asexual. El treball en el viver. Categories i comercialització del material vegetal.
TEMA 6:
Selecció genètica i sanitària
Heterogeneïtat genètica i sanitària del gènere Vitis. La millora vegetal. La selecció clonal. La millora sanitària. Diagnosi i sanejament de les virosis. Característiques principals de les malalties víriques.

TEMA 7:
Cicle biològic
Cicle biològic de la vinya. Cicle vegetatiu: El plor. La brotada. El creixement. L’agostament. Cicle reproductor: La iniciació floral. La floració. El quallat. La fructificació. El repòs hivernal. La latència dels borrons.
TEMA 8:
Fisiologia de la maduració
Fases del procés de maduració del raïm. Fisiologia de la maduració. Maduració fenòlica. Determinació de la data de verema.
TEMA 9:
Fisiologia de la nutrició
Fisiologia de la nutrició. Funció dels elements minerals en la vinya i necessitats al llarg del cicle anual. La clorosi fèrrica.
TEMA 10:
Fisiologia hídrica
Fisiologia hídrica en la vinya. Necessitats hídriques durant el cicle vegetatiu. Causes de l’estrès hídric i mesures. Repercusions del reg en la composició del raïm i del vi.
TEMA 11:
Fotosíntesi i creixement
Fotosíntesi. Respiració. Factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica. Fotorespiració. Mesures de la superfície foliar i vigor del cep.
TEMA 12:
Qualitat de la verema
Repercussions de la modifcació del ratio vegetació/ producció en la maduració del raïm. Maneig de la poda i vegetació per obtenir un raïm de qualitat. Efectes de mesoclima i microclima en la composició del raïm. Factors del medi i culturals que afecten la producció d'aromes i fenols.