2012_13
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
 
 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA
   Continguts
Tema Subtema
I. Classificació de les principals alteracions i patògens que poden afectar la sanitat de les vinyes. Factors mediambientals (climàtics, edàfics ).Factors originats per fitoparàsits (Fongs, Àcars, Insectes,..)
II.- Descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció i lluita contra les principals adversitats climàtiques ( Fred, secada, vent , pedregades,..).
Descripció, simptomatologia, nivell de danys i formes de prevenció i control de patologies lligades a causes edàfiques ( Asfixia radicular, mancances minerals, toxicitats,...).
III,- Descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció i lluita en viticultura contra: Virus, Plasmidis i Bacteris. Estudi específic de la FD.
Descripció, danys directes o indirectes, formes de prevenció, control o lluita dels principals Nematodes d’interès vitícola.
IV.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys originats, prevenció, control i formes de lluita dels fongs que afecten a les arrels i la fusta de la vinya.
Estudi específic de l’Armillària, Eutipiosi i Esca.
V.- Classificació descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció, control o lluita dels principals fongs que afecten a la vinya durant el cicle vegetatiu anual.
Estudi específic del Míldiu, Oïdi i la Botriti.
VI.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys ocasionats i formes de prevenció, control o lluita dels principals Àcars d’interès vitícola.
Estudi específic de l’Erinosi, Acariosi i Aranya groga.
VII.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys ocasionats, control, prevenció i sistemes d’orientació de la lluita dels principals insectes que afecten la producció vitícola.
Estudi específic de Cuc de raïm, Mosquit verd i Altica.
VIII.- Classificació, descripció, simptomatologia i danys originats per Invertebrats i Vertebrats diversos a la viticultura ( Mol•luscs, ocells, rosegadors,...).
IX.- Història i evolució de la fitopatologia vitícola. Sistemes de prevenció i lluita fitopatològica en viticultura ( Lluita directa, lluita indirecta o preventiva i lluita biològica ). Les estacions d’avisos, evolució i la seva importància vitícola. Els fitosanitaris en viticultura, evolució històrica, classificació i principis i normes que regeixen l’actual legislació.
X.- Principis, descripció i reglamentació dels models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica.
XI.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris, la seva importància i formes d’expressió. Legislació i normes de bones pràctiques en l’aplicació dels fitosanitaris .