2008_09
Guia docent 
Facultat d`Enologia
A A 
català 
 
 
Enologia (2006)
 Assignatures
  VITICULTURA
   Continguts
Tema Subtema
Viticultura. 1. Història i evolució del conreu vitícola.
2. Estudis previs a la plantació (edafo-climatics, topogràfics, d'evolució de mercat…).
3. Labors preparatòries a la plantació.
4. Disseny i traçat d'una plantació.
5. Elecció del portaempelt i de la varietat.
6. La plantació (descripció de les operacions i tecniques).
7. Formació de la plantació, labors i tecniques d'empelt.
8. Sistemes de conducció (descripció i criteris d'elecció).
9. La poda en verd (fonament i criteris de valoració del seu interes).
10. Operacions del conreu del sol (descripció i criteris d'actuació).
11. Nutrició i adobat del conreu vitícola (fonaments i tecnologia de l'adobat).
12. El regim hídric (necessitats hidríques, regulació i incidència sobre la qualitat).
13. Protecció fitosanitària (importancia, fonaments i tecnologia empreada).
14. La verema (factors que condicionen la data, sistemes, organització del treball).
Patologia i Tractaments. 15. Factors que influeixen en la protecció contra les plagues de la vinya. medi físic, accions agronòmiques i medi sociològic i comercial. Clau per a l'identificació de les principals plagues.
16. Insectes. àcars. Nematodes: tylenchids. dorylaimids. Cargols.
17. vertebrats. ocells, rosegadors, conills i llebres (orytolagus cunuculus l. i lepus eupopeus.
18. Fongs i bacteris. Virosi. Alteracions no parasitàries.
19. Productes fitosanitaris. plaguicides. conceptes generals. insecticides. acaricides. fungicides. fitorreguladors.
20. Protecció integrada. concepte de protecció integrada. bases de la protecció integrada de la vinya. Realització pràctica de la protecció integrada.