DADES IDENTIFICATIVES | 2018_19 |
Assignatura | ANÀLISI INSTRUMENTAL ENÒLOGICA | Codi | 19224118 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Tercer | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Introducció a l’anàlisi instrumental enològica | Tècniques, instruments i calibració |
2. Espectroscopia UV-Visible i aplicacions enològiques | Fonament i instrumentació. Determinació dels compostos orgànics, metalls i compostos fenòlics del vi. Control de la maduració fenòlica |
3. Espectroscopia d'absorció i emissió atòmiques (AAS i AES) i aplicacions enològiques | Fonament i instrumentació. Determinació dels metalls del vi: K, Ca, Fe, Cu,... |
4. Cromatografia de gasos/de líquids i aplicacions enològiques | Fonament i instrumentació. Cromatografia de gasos (GC) i determinació dels compostos volàtils, aromes, defectes, residus del vi. Cromatografia de líquids (HPLC) i determinació dels compostos orgànics (àcids, sucres, ...), fenòlics, residus del vi |
5. Espectroscopia infraroja i aplicacions enològiques | Fonament i instrumentació. Mètodes multiparamètrics amb aplicacions enològiques (mètodes ràpids) |
6. Anàlisi instrumental sensorial aplicada a l'enologia | Tècniques i instruments. Aplicacions enològiques: Cromatografia de Gasos-Olfatimetria (GCO), nas (e-nose) i llengua electròniques (e-tongue) |
7. Control de qualitat en el laboratori i autentificació | Validació de mètodes. Tècniques per a l’autentificació dels vins: relacions isotòpiques (IRMS), ressonància magnètica nuclear (RMN) |