DADES IDENTIFICATIVES | 2021_22 |
Assignatura | ENGINYERIA ENOLÒGICA | Codi | 19224126 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Tercer | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. | Composició del raïm. Densitat del raïm. Classificació del most. Rendiments de l’operació d’extracció: Raïm/most/vi. Paràmetres químics i físics del most. Paràmetres químics i físics del vi. |
TEMA 2: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (I). | 2.1. Sistemes de transport del raïm 2.2. Tremuges de descàrerga de raïm 2.3. Transport del raïm 2.4. Sistemes de trepitjat. 2.5. Sistemes de derrapat. 2.6. Transport de la verema: sencera, trepitjada, derrapada. |
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). | 3.1. Estudi de l’operació de premsar. 3.2. Tipus de premses. |
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos. | 4.1. Definició: eliminació de sòlids en suspensió. 4.2. Sistemes i equips. |
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. | 5.1. Disseny, dimensions i tipus de material de construcció. 5.2. Fermentadors i vinificadors: càlculs i disseny. |
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica. | 6.1. Balanç energètic de la fermentació alcohòlica. 6.2. Factors que intervenen en l'augment de la temperatura. 6.3. Determinació de les temperatures de fermentació. 6.4. Mètodes i sistemes de refrigeració. 6.5. Estudi dels equips de fermentació controlada. 6.6. Càlcul d'equips de refrigeració. |
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS | 7.1.Introducció. 7.2. Filtres. 7.3. Tipus de filtracions. 7.4. Equips de filtració: disseny i càlculs. |
TEMA 8: INSTAL•LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I TÈCNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS | 8.1. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric. 8.2.Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins. 8.3. Tècniques de dosificació del sulfurós. 8.4. Tècniques de clarificació. 8.5.Tècniques d’agitació i barreges. 8.6. Equips per l’embotellat del vi. |