DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura ANTROPOLOGIA APLICADA A L`ANÀLISI DE LES CULTURES ORGANITZATIVES I DE L`EMPRESA Codi 125022210
Ensenyament
Antropologia Urbana (2006)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
ROCA GIRONA, JORDI
Adreça electrònica jordi.roca@urv.cat
Professors/es
ROCA GIRONA, JORDI
Web http://antropologia.urv.es
Descripció general i informació rellevant L’anomenada Antropologia Industrial, del Treball, de les Organitzacions, de l’Empresa, dels Negocis… (una de les premises d’aquest programa és integrar en la mesura del possible aquestes denominacions distintes que, tanmateix, comparteixen un camp d’estudi similar) és una especialitat de l’Antropologia que compta amb una extensa tradició, malgrat que per diferents raons el seu coneixement és sovint escàs o fins i tot nul o ignorat. A més, la indústria, en contraposició a l’agricultura i les activitats extractives, té lloc sota condicions creades i controlades pels éssers humans. La indústria ha jugat un paper central en la formació de les societats industrials, si més no des de la revolució industrial del s. XVIII. Els alts nivells de vida sota qualsevol sistema polític han estat associats històricament amb la industrialització. El desenvolupament industrial, plantejat d’aquesta manera, es relaciona amb l’horitzó de la vida humana i s’organitza en relació a les diferents visions alternatives (utopies, en el sentit de futurs desitjables) que l’orienten.Amb més d’una dècada ja a les espatlles de professionalització acadèmica –inici de la llicenciatura de 2n. Cicle en Antropologia Social i Cultural- de la disciplina, la professionalització fora de l’acadèmia, per bé que cada cop més acuitant –què se’n farà, on aniran a parar les fornades d’antropòlegs que escup periòdicament la universitat?-, sembla no haver donat cap pas significatiu endavant L’especialitat antropològica de què es fa càrrec aquesta assignatura és, sens dubte, una de les més directament relacionades amb la professionalització de l’antropologia fora dels límits estrictes, i restrictes, de l’acadèmia.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Professionalitzador
  AP1 Comprensió dels principals problemes que afecten als processos de transformació urbana, a partir de la consideració dels tres actors principals en el desenvolupament de les polítiques urbanes: l'administració, la societat civil organitzada i els operadors internacionals.
  AP2 Adquisició de les capacitats i coneixements especialitzats que permetin la comprensió d'un problema urbà particular i l'elaboració de projectes de recerca bàsica o aplicada per tal d'analitzar i/o assesorar sobre les fonts del problema i sobre les possibles solucions.
  AP3 Domini de la literatura en matèria d'estudis urbans més destacada (no tan sols de l'àmbit específic de l'antropologia, sinó de les altres ciències socials), així com la capacitat per a localitzar la documentació necessària per a documentar un treball de recerca en antropologia urbana.
  AP4 Adquisició de la suficient experiència pràctica en projectes de recerca dins l'àmbit urbà, com per estar en condicions d'una incorporació immediata a un equip de recerca disciplinar o multidisciplinar.
  AP5 Adquisició d'un coneixement prou aprofondit sobre els principals debats en matèria de planificació urbana, mediació social i resolució de conflictes urbans a un nivell multidisciplinar. Saber discernir, en definitiva, què es pot demanar als especialistes de les diferents disciplines socials en el disseeny d'un projecte de recerca concret.
  AP6 Adquisició d'un coneixement aprofondit en tots els grans temes, corrents i debats en que ha participat l'antropologia urbana fins a l'actualitat, per tal de tenir una idea precisa d'allò que l'antropòleg urbà pot aportar i oferir en un projecte de rereca aplicat, en una consultoria o un disseny d'intervenció social.
  AP7 Adquisició d'una significativa experiència pràctica en projectes d'etnografia urbana, així com en el disseny de projectes d'abast multidisciplinar on s'ha de saber ubicar el rol de l'antropòleg urbà, p. Ex., en l'articulació de tècniques de recollida i anàlisi de dades empíriques de tipus qualitatiu i quantitatiu.
  AP10 Adquisició de la suficient experiència de treball de camp (en el doble sentit de saber estar i saber analitzar) com per a ser mereixedor d'una titulació que dona entrada a l'alumne al camp professional.
  Recerca
  AR1 Comprensió dels principals problemes que afecten als processos de transformació urbana, a partir de la consideració dels tres actors principals en el desenvolupament de les polítiques urbanes: l'administració, la societat civil organitzada i els operadors internacionals.
  AR2 Adquisició de les capacitats i coneixements especialitzats que permetin la comprensió d'un problema urbà particular i l'elaboració de projectes de recerca bàsica o aplicada per tal d'analitzar i/o assesorar sobre les fonts del problema i sobre les possibles solucions.
  AR3 Domini de la literatura en matèria d'estudis urbans més destacada (no tan sols de l'àmbit específic de l'antropologia, sinó de les altres ciències socials), així com la capacitat per a localitzar la documentació necessària per a documentar un treball de recerca en antropologia urbana.
  AR4 Adquisició de la suficient experiència pràctica en projectes de recerca dins l'àmbit urbà, com per estar en condicions d'una incorporació immediata a un equip de recerca disciplinar o multidisciplinar.
  AR6 Adquisició dels coneixements bàsics i dels principals debats en matèria de planificació urbana, mediació social i resolució de conflictes urbans en un nivell multidisciplinar. Saber discernir, en definitiva, què es pot demanar als especialistes de les diferents disciplines socials en el disseeny d'un projecte de recerca concret
  AR7 Adquirir l'experiència suficient (teòricopràctica) per a saber fer un bon disseny de recerca en antropologia urbana o en el disseny d'una recerca multidisciplinar.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC5 Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a l’àrea específica de coneixement.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC17 Capacitat de valorar i participar en el treball de grups i organitzacions.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC3 Desenvolupament d’una perspectiva global del món en l’àrea específica on s’ubica el postgrau
  CC5 Gestió del temps per al desenvolupament acadèmic i professional

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
1. Conèixer el marc teòric i conceptual específic de l'assignatura AP1
AP2
AP4
AP10
AR1
AR2
AR3
AR4
BC4
BC5
CC3
CC5
2. Incorporar els elementes teòrics adquirits a l'anàlisi empírica de la realitat en aquest camp específic AP6
AP7
AR4
AR7
BC4
BC5
CC3
CC5
3. Integrar aquests coneixements i pràctiques en el marc general de la disciplina AP3
AP5
AP6
AR3
AR6
BC6
BC17
CC3

Continguts
Tema Subtema
I. ANTROPOLOGIA I INDÚSTRIA 1. Del camp i de l’objecte: cap a una definició de l’Antropologia Industrial.
II. ANTROPOLOGIA INDUSTRIAL: UNA HISTÒRIA.
2. Orígens: del pensament social del XIX al projecte Hawthorne i l’Escola de Relacions Humanes.

3. Periode de creixement inicial (1940s 1950s): de W. Lloyd Warner a Eliot D. Chapple. Els estudis de Manchester.

4. Periode de retraiment, latència i canvi de direcció (1960 1970): la tornada a l’study down i a les societats exòtiques.

5. Periode de maduració, expansió i resorgiment: dels anys 70 fins al present.
III. L’APLICABILITAT DE L’ANTROPOLOGIA INDUSTRIAL.


6. Antropologia Aplicada: de la proscripció a la prescripció.

7. Antropologia aplicada a la indústria.
IV. DE LA SOCIETAT I CULTURA INDUSTRIAL AL CAPITALISME FLEXIBLE, LA SOCIETAT DEL RISC I LA GLOBALITZACIÓ.
8. La societat industrial: origen i característiques.

9. Evolució de la societat industrial. El fenomen de la globalització.

V. CULTURA, TREBALL I ORGANITZACIONS.


10. Naturalesa, valor i concepte de treball.

11. Organització i processos de treball: (sub)cultura(es) del treball i de l’empresa.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
 
Sessió Magistral
10 20 30
Presentacions / exposicions
6 6 12
Treballs
2 2 4
Resolució de problemes, exercicis
12 12 24
 
Atenció personalitzada
3 0 3
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació d'eines i instruments de treball (biblioteca, sistema tutorial)
Sessió Magistral Desenvolupament sistemàtic del temari de l'assignatura a càrrec del professor
Presentacions / exposicions Presentacions de grup per part dels alumnes, en base a treballs de documentació
Treballs El treball consistirà en un assaig individual per part de l'alumne sobre una temàtica específica. En principi el tema a elegir el decideix l'estudiant prèvia consulta als professors de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis Es treballarà amb lectures associades a cada un dels temes. Aquestes lectures seran comentades a les classes. Esporàdicament també es visualitzaran documentals i altre material audiovisual que, igualment serà objecte de debat a l'aula.

Atenció personalitzada
 
Resolució de problemes, exercicis
Treballs
Sessió Magistral
Presentacions / exposicions
Descripció
L'atenció personalitzada és important per resoldre els dubtes que pugui generar l'assignatura i, també per guiar els estudiants en la confecció dels treballs del curs.

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral S'avaluarà mitjançant l'elaboració d'un assaig, amb base etnogràfica, en la qual es demostri un bon coneixement dels continguts teòrics i metodològics del curs. 40 %
Presentacions / exposicions Avaluació dels diferents treballs realitzats 15%
Treballs Redacció d'un assaig del curs 30 %
Resolució de problemes, exercicis Avaluació del coneixement de les lectures obligatòries treballades durant el curs 15 %
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica , Bibliografia, ,

Bauman, Z.

1992             Intimations of postmodernity, London, Routletge.

2000       Trabajo, consumismo y nuevos pobres, Barcelona, Gedisa.

Beck, U.

1998             ¿Qué es la globalización?, Barcelona, Paidós.

Beck, U.; Giddens, A.; Lash, S.

1994       Reflexive modernization. Politics, tradition and aesthetics in the modern social order, Stanford, Stanford University Press.

 

Finkel, L.

La organización social del trabajo, Madrid, Pirámide

 

Gorz, A.

1997       Metamorfosis del trabajo, Madrid, Sistema.

 

Holzberg, C. S. y Giovannini, M. J.

1981                   "Anthropology and Industry: Reappraisal and new directions", Annual Review of Anthropology, 10: 317-360.

Roca Girona, Jordi

1998             Antropología industrial y de la empresa, Barcelona, Ariel.

SENNET, Richard

1998    La corrosión del carácter. Las consecuencias personales del trabajo en el nuevo capitalismo, Barcelona, Anagrama

 

Schwartzman, H. B.

Ethnography in organizations, NewburyPark, Sage Publications.

 

VV.AA.

1989                   Cultures du travail, Paris, Ethnologie de la France, 4, Maison des sciences de l'homme.

Wallman, S. (ed.)

1979                   Social anthropology of Work, London-New York, Academic Press.

 

Wright, S.

1994                Anthropology of organizations, London, New York, Routledge

 

Complementària

Recomanacions