Codi |
|
A1 |
Capacitat per reconèixer i interpretar signes normals o canviants de salut/mala salut, sofriment, incapacitat de la persona (valoració i diagnòstic). |
A2 |
Capacitat per respondre a les necessitats del pacient planificant, prestant serveis i avaluant els programes individualitzats més apropiats d’atenció amb el pacient, els seus cuidadors i famílies i altres treballadors sanitaris o socials. |
A4 |
Capacitat de fer valer els judicis clínics per assegurar que s’assoleixen els estàndards de qualitat i que la pràctica està basada en l’evidència. |
A5 |
Capacitat per qüestionar, avaluar, interpretar i sintetitzar críticament un ventall d’informació i fonts de dades que facilitin la decisió els pacient. |
A6 |
Capacitat per administrar amb seguretat fàrmacs i altres teràpies (utilitzant les habilitats…) |
A9 |
Capacitat per considerar les cures emocionals, físiques i personals, incloent-hi satisfer les necessitats de confort, nutrició i higiene personal i permetre el manteniment de les activitats quotidianes (utilitzant les habilitats…). |
A11 |
Capacitat per informar, educar i supervisar a pacients i cuidadors i els seves famílies (utilitzant les habilitats…) |
A12 |
Coneixement rellevant de i capacitat per aplicar resolució de problemes i presa de decisions. |
A16 |
Coneixement rellevant de i capacitat per aplicar ciències bàsiques i de la vida. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B11 |
Capacitat per acceptar la responsabilitat del seu propi aprenentatge i desenvolupament professional, fent servir l’avaluació com el medi per reflectir i millorar la seva actuació i augmentar la qualitat dels serveis prestats. |
C5 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) a la llengua pròpia |
Objectius |
Competències |
1. Conèixer els diferents nutrients, així com la seva importància en el funcionament de l’organisme. |
A16
|
|
|
2. Identificar el contingut nutritiu dels aliments. |
A16
|
|
|
3. Conèixer les característiques generals d’una alimentació equilibrada. |
A16
|
|
|
4. Reconèixer les necessitats nutritives de cada individu, tenint en compte la seva dimensió holística. |
A9 A16
|
|
|
5. Analitzar els signes que permeten valorar l’estat nutritiu de la persona. |
A1
|
|
|
6. Aplicar els coneixements per tal de produir un canvi d’hàbits alimentaris i estils de vida en els individus que ho necessitin. |
A2 A4 A5 A6 A11 A12
|
B11
|
|
7. Elaborar i exposar correctament els treballs proposats |
|
B1
|
C5
|
Tema |
Subtema |
Tema 1 |
Introducció. |
Tema 2 |
Necessitats energètiques. |
Tema 3 |
Els nutrients. |
Tema 4 |
Els aliments. |
Tema 5 |
Manipulació i preparació dels aliments.
Conservació dels aliments. |
Tema 6 |
Alimentació equilibrada de l’adult. |
Tema 7 |
Variacions de l’alimentació segons l’edat, el sexe i l’estat isiològic. |
Tema 8 |
Valoració de l’estat nutricional. |
Tema 9 |
Dietes terapèutiques. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
40 |
80 |
120 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
5 |
0 |
5 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
0 |
5 |
5 |
Presentacions / exposicions |
|
1 |
0 |
1 |
Estudis previs |
|
0 |
14 |
14 |
|
Atenció personalitzada |
|
3 |
0 |
3 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts de l’assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Exercicis relacionats amb la temàtica de l’assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis |
Casos pràctics: càlcul del percentatge de nutrients d’una dieta i anàlisi. (treball individual) |
Presentacions / exposicions |
Presentació escrita i exposició oral per part dels alumnes d’un tema concret (prèvia presentació d’un esquema de treball). (treball de grup) |
Estudis previs |
Cerca, lectura i treball de documentació sobre un tema concret (que posteriorment s’exposarà oralment a l’aula) i presentació d’un esquema de treball per part dels alumnes. (treball de grup) |
|
Sessió Magistral |
Resolució de problemes, exercicis |
Estudis previs |
|
Descripció |
Sessió magistral:
Per a qualsevol consulta relacionada amb l’assignatura s’atendrà a l’alumne en les hores de tutoria.
Resolució de problemes, exercicis:
Per qualsevol dubte relacionat amb els exercicis proposats s’atendrà a l’alumne a les hores de tutoria.
Estudis previs:
Per orientar i resoldre dubtes respecte a l’esquema del treball.
|
|
|
Descripció |
Pes |
Resolució de problemes, exercicis |
Presentació d’un cas pràctic per part de cada alumne. |
10% |
Presentacions / exposicions |
Presentació escrita i exposició oral a l’aula d’un tema concret preparat en grup. |
20% |
Proves objectives de tipus test |
Prova de resposta múltiple relacionada amb els continguts teòrics de l’assignatura. |
70% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Estudis Previs: Presentació imprescindible de l'esquema de treball. És imprescindible superar les diferents parts de l'avaluació per aprovar l'assignatura. |
Bàsica |
CERVERA, P., CLAPËS, J. RIGOLFAS, R., Alimentación y dietoterapia., McGraw-Hill. Interamericana. 4ª edició., 2004 Madrid.
MARTIN, C., Nutrición y dietética. Enfermeria S 21., D.A.E., 2000 Madrid.
CAO TORIJA, M.J., Nutrición y dietética. Master en Enfermeria., Masson. 2ª edició., 2003 Barcelona.
MAHAN, L.K., ESCOTT-STUMP, S., Nutrición y dietoterapia de, Krause., McGraw-Hill.Interamericana. 10ª edició., 2001 México.
SALAS SALVADÓ, J., Nutrición y dietética clínica, Masson, 2000 Barcelona
MUÑOZ, M., ARANCETA, J., GARCÍA JALÓN, I., Nutrición aplicada i dietoterapia, Eunsa. 2ª edició, 2004 Pamplona
MATAIX VERDÚ, F.J., Nutrición y alimentación humana, Ergon, 2002 Majadahonda
|
|
Complementària |
- MARTÍNEZ, J.A., ASTIASARÁN, I., MADRIGAL, H., Alimentación y salud pública., McGraw-Hill. Interamericana. 2ª edició., 2001 Madrid.
ASTIASARÁN, I., MARTÍNEZ, J.A., Alimentos, composición y propiedades., McGraw-Hill. Interamericana., 2002 Madrid.
NELSON, J.K. i cols., Dietética y Nutrición. Manual de la Clínica Mayo., Mosby/Doyma., 1996 Madrid.
MARTÍNEZ, J.A., Fundamentos teórico- prácticos de Nutrición y Dietética., McGraw-Hill. Interamericana., 2001 Madrid.
, http://www.cesnid.es, ,
, http://www.dietamediterranea.com, ,
- LLOVERAS, G., SERRA, J., Menjar: salut i plaer., ACV edicions., 2000 Barcelona.
Departament de Sanitat i Seguretat Social., Protocols dietètics per a l’atenció primària. Manual per al sanitari., - Generalitat de Catalunya., 1992 Barcelona.
FARRAN, A., ZAMORA, R. CERVERA, P., Tablas de composición de alimentos del CESNID., McGraw-Hill. Interamericana. 2ª edició. Edicions Universitat de Barcelona., 2003 Barcelona.
MALDONADO, M.L., “Dieta en la hipertensión arterial”., Revista ROL de Enfermería, núm. 234, febrer 1998. pp. 13-16., 1998 Barcelona.
|
|
|