Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
Objectius |
Competències |
Conèixer la realitat vitícola mundial. |
|
|
|
Conèixer les característiques pròpies de les diferents varietats viniferes. |
|
|
|
Conèixer les característiques pròpies dels diferents portaemplets. |
|
|
|
Conèixer les tècniques pròpies per dur a terme la plantació d’una vinya. |
|
|
|
Conèixer les tècniques necessàries per la correcta conducció del vinyar. |
|
|
|
Conèixer els sistemes adients per la protecció dels cultius. |
|
|
|
Conèixer els sistemes de verema i la seva organització. |
|
|
|
Tema |
Subtema |
Viticultura. |
1. Història i evolució del conreu vitícola.
2. Estudis previs a la plantació (edafo-climatics, topogràfics, d'evolució de mercat…).
3. Labors preparatòries a la plantació.
4. Disseny i traçat d'una plantació.
5. Elecció del portaempelt i de la varietat.
6. La plantació (descripció de les operacions i tecniques).
7. Formació de la plantació, labors i tecniques d'empelt.
8. Sistemes de conducció (descripció i criteris d'elecció).
9. La poda en verd (fonament i criteris de valoració del seu interes).
10. Operacions del conreu del sol (descripció i criteris d'actuació).
11. Nutrició i adobat del conreu vitícola (fonaments i tecnologia de l'adobat).
12. El regim hídric (necessitats hidríques, regulació i incidència sobre la qualitat).
13. Protecció fitosanitària (importancia, fonaments i tecnologia empreada).
14. La verema (factors que condicionen la data, sistemes, organització del treball).
|
Patologia i Tractaments. |
15. Factors que influeixen en la protecció contra les plagues de la vinya. medi físic, accions agronòmiques i medi sociològic i comercial. Clau per a l'identificació de les principals plagues.
16. Insectes. àcars. Nematodes: tylenchids. dorylaimids. Cargols.
17. vertebrats. ocells, rosegadors, conills i llebres (orytolagus cunuculus l. i lepus eupopeus.
18. Fongs i bacteris. Virosi. Alteracions no parasitàries.
19. Productes fitosanitaris. plaguicides. conceptes generals. insecticides. acaricides. fungicides. fitorreguladors.
20. Protecció integrada. concepte de protecció integrada. bases de la protecció integrada de la vinya. Realització pràctica de la protecció integrada.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
79 |
98.75 |
177.75 |
Debats |
|
5 |
5 |
10 |
Presentacions / exposicions |
|
5 |
5 |
10 |
Treballs |
|
0 |
26 |
26 |
|
Atenció personalitzada |
|
1.25 |
0 |
1.25 |
|
Proves de Desenvolupament |
|
1 |
3 |
4 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
0.5 |
3 |
3.5 |
Proves objectives de tipus test |
|
0.1 |
1 |
1.1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts. |
Debats |
Debats que fomenten la capacitat crítica i analítica dels alumnes. |
Presentacions / exposicions |
Presentació d’un treball específic. |
Treballs |
Realització d’un treball específic. |
|
Sessió Magistral |
Debats |
Treballs |
|
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors. |
|
|
Descripció |
Pes |
Presentacions / exposicions |
Presentació d’un treball específic. |
Juntament amb "Treballs" |
Treballs |
Realització d’un treball específic. |
10% |
Proves de Desenvolupament |
Desenvolupament d’un tema. |
30% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Preguntes conceptuals. |
30% |
Proves objectives de tipus test |
Preguntes tipus test sobre el temari. |
30% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
- Champagnol, F. Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale. Edita l'autor Montpellier, 1984.
- Dominguez Vivancos, A. Tratado de fertilización. Mundi- Prensa Libros S.A. Madrid 1997.
- Fregoni, M. Vitocultura generale. Editorial REDA, Roma 1987.
- Galet, P. Precis de viticulture. Editorial Déhan, Montpellier 2000.
- Hidalgo, L. Tratado de viticultura general. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999.
- Hidalgo, L. Ingeniería y mecanización Vitícola.. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001.
- Hidalgo, L. Poda de la Vid. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999.
- Huglin, P./Schneider, C. Biologie et ecologie de la vigne. Editorial TEC&DOC, Paris, 1998.
- Marro, M. Principi di viticultura. EDAGRICOLE, Bologna 1986.
- Martínez de Toda, F. Biología de la Vid. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991.
- Martínez de Toda, F. Mecanización integral del viñedo. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995.
- Mº Agricultura. Los parasitos de la vid. Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998.
- Nat.Plant Food Ins. Manual de fertilizantes.Editorial LINUSA, Madrid 1999.
- Madrid A. Fertilizantes. Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996.
- Reynier, A. Manuel de viticulture. Editorial TEC&DOC, Paris, 1999.
- Servei d'Extensió Agraria. El conreu de la vinya a Catalunya. Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990.
|
Complementària |
|
|
|