Codi |
|
A1 |
Capacitat per reconèixer i interpretar signes normals o canviants de salut/mala salut, sofriment, incapacitat de la persona (valoració i diagnòstic). |
A8 |
Capacitat per posar en pràctica principis de salut i seguretat, inclosos la mobilització i “manejo” del pacient, control d’infeccions, primers auxilis bàsics i procediments d’emergència (utilitzant les habilitats). |
A12 |
Coneixement rellevant de i capacitat per aplicar resolució de problemes i presa de decisions. |
A16 |
Coneixement rellevant de i capacitat per aplicar ciències bàsiques i de la vida. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
B5 |
Treballar de forma col•laborativa. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC |
C3 |
Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món |
Objectius |
Competències |
1. Comprendre els coneixements bàsics dels nutrients, les seves funcions biològiques i estructurals, la composició química dels aliments i l’ús de les diferents taules de composició. |
A16
|
B1
|
|
2. Descriure els factors que s’interrelacionen entre salut-malaltia i l’hàbit de la nutrició en totes les etapes del desenvolupament de la persona. |
A1 A16
|
B1 B4
|
|
3. Prendre consciència del caràcter evolutiu de la nutrició. |
A16
|
|
C2 C3
|
4. Conèixer els factors prevalents dels hàbits nutricionals i la seva repercussió en la salut dins del nostre entorn social. |
A1 A12
|
B1 B2 B5
|
C2 C3
|
5. Comprendre la importància que tenen els hàbits dietètics en les persones i la seva repercussió holística. |
A1 A12
|
B1 B2 B5
|
C2 C3
|
6. Aplicar mesures dietètiques per afrontar situacions de malaltia de la persona. |
A8 A12 A16
|
B1 B2 B5
|
C2
|
Tema |
Subtema |
Tema 1
Introducció a l’alimentació i nutrició
|
Història de l’alimentació i la seva relació amb els comportaments alimentaris. Evolució dels hàbits alimentaris. Anàlisi de l’alimentació en el nostre país. Els canvis alimentaris en els segle XXI i repercussions en la salut. Importància social de l’alimentació. El comportament alimentari. Alimentació i salut comunitària. |
Tema 2
Bases de la nutrició
|
Concepte, tipus i funció dels nutrients. Necessitats i recomanacions nutricionals. Metabolisme energètic. Càlcul de les necessitats energètiques de la persona. |
Tema 3
Grups d’aliments
|
Concepte i classificació. Necessitats dels principis immediats, vitamines, minerals i aigua. Proporció en la dieta equilibrada. Requeriments necessaris recomanats. |
Tema 4
Alimentació equilibrada
|
Equilibri nutritiu i alimentari Característiques de la dieta equilibrada. Taula de composició dels aliments: manejament i utilització. Sistema de racions. Dieta mediterrània. La preparació culinària i el valor nutritiu dels aliments. Preparació de menús per a una família tipus. |
Tema 5
Alimentació equilibrada al llarg del cicle vital
|
Alimentació durant l’embaràs i l’alletament. Alimentació en la infància. Alimentació en l’adolescència. Alimentació en l’adult. Alimentació en la vellesa. Alimentació en el treball. Alimentació en l’esport. Consell alimentari. |
Tema 6
Valoració de l’estat nutricional
|
L’entrevista. L’exploració física. Avaluació clínica i bioquímica de l’estat nutricional. Riscs d’alteracions nutricionals. Obesitat i malnutrició. Al•lèrgies i intolerància alimentària. |
Tema 7
Introducció a la dietoteràpia
|
Dietoteràpia. Conceptes generals. Dieta basal. Tipus de dietes.
Elaboració d’una dieta. Recomanacions dietètiques.
Cuidatge nutricional en la persona malalta.
Cuidatge nutricional en la persona hospitalitzada, i tipus de dietes.
Dietes enfront dèficits nutricionals.
Dietes terapèutiques enfront malalties: digestives, cardíaques, respiratòries, cirurgia, càncer, estrès físic...
Dietes amb finalitats exploratòries.
|
Tema 8
Tipus d’alimentació |
Nutrició enteral
Nutrició parenteral
Indicacions, tipus, preparació, administració, complicacions, cuidatges d’infermeria...
|
Tema 9
Higiene alimentària |
Alteració no desitjada dels aliments. Toxiinfeccions alimentàries. Manipulació, conservació i preparació dels aliments.
|
Tema 10
Formes alternatives d’alimentació
|
Nous avenços en alimentació. Innovació alimentària. Aliments amb propietat saludables. Productes per a l’alimentació especial. Suplements alimentaris. Edulcorants naturals i artificials. Dietes alternatives.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
40 |
40 |
80 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
0 |
16 |
16 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
3 |
13 |
Seminaris |
|
12 |
0 |
12 |
Treballs |
|
0 |
18 |
18 |
Presentacions / exposicions |
|
0 |
9 |
9 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
3 |
0 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura on s’explica la metodologia, objectius, continguts i avaluació. |
Sessió Magistral |
Classes explicatives i participatives. |
Resolució de problemes, exercicis |
Estudi de casos.
Exercicis sobre estils de vida saludables i factors de risc de las situacions a estudi.
|
Pràctiques a laboratoris |
Demostracions pràctiques i assaig d’habilitats:
- Unitats de mesura: sistemes de mesura, conversió de les unitats de mesura. Racions. Taula d’equivalències en mesures d’ús habitual. Exercicis.
- Valoració nutricional: càlcul i interpretació de l’IMC. Mesures antopromètriques.
|
Seminaris |
Càlcul de les necessitats energètiques de la persona al llarg del cicle vital.
Manejament pràctic de les taules de composició dels aliments.
Disseny de dietes.
Cine-forum
|
Treballs |
Valoració de l’alimentació d’una persona sana i/o de la família i disseny d’una dieta saludable específica.
Treball en petit grup (màxim 5 persones) sobre un tema de nutrició actual |
Presentacions / exposicions |
Exposició del treball a classe |
|
Pràctiques a laboratoris |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Planificació i seguiment d’exercicis i treballs.
Orientació i seguiment dels treballs.
|
|
|
Descripció |
Pes |
Resolució de problemes, exercicis |
Exercicis individuals o en grup, tant presencials com dirigits per la professora. |
10% |
Treballs |
- Valoració de l’alimentació d’una persona sana i/o de la família. Disseny d’una dieta saludable.
- Treball en petit grup (5 persones) sobre un tema/ aspecte nutricional actual)
Data lliurament d'ambdòs treballs: 29 de novembre. |
30% |
Presentacions / exposicions |
Exposició del treball sobre un tema/ aspecte nutricional actual (desembre). |
10% |
Proves objectives de tipus test |
3 proves objectives sobre els conceptes desenvolupats a classe. Les dates són: 28 de setembre, 30 d'octubre i 27 de novembre en horari de classe. |
50% |
Altres |
OPCIONAL: Aportacions de materials i informació sobre els continguts que es van treballant a l'aula. |
Fins 1 punt i és opcional per millorar la nota
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Salas-Salvadó J, Bonada A, Trallero R, Saló ME, Nutrición y dietética clínica, , Editorial Masson. Barcelona, 2000
|
|
Complementària |
· Cervera P, Clapés F, Rigolfas R, Alimentación y Dietoterapia, 4ª edició, McGraw-Hill, Interamericana. Madrid, 2004
· Astiasaran I, Laceras B, Ariño AH, Martínez JA, Alimentos y nutrición en la pràctica sanitaria, , Editorial Díaz de Santos, Madrid, 2003.
Aranceta J., Nutrición comunitaria, 2a edición, Masson, Barcelona, 2001
Mataix J., Nutrición para educadores, 2a edició, Fundación Universitaria Iberoamericana, Editorial
|
Revistes i web,s específicas sobre nutrició i dietètica. Es lliurarà durant el curs. |
Assignatures que en continuen el temari |
INFERMERIA MATERNOINFANTIL/18031008 | INTRODUCCIÓ A LA INFERMERIA MEDICOQUIRÚRGICA/18031010 | INFERMERIA MEDICOQUIRÚRGICA I/18031011 | INFERMERIA MEDICOQUIRÚRGICA II/18031012 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
ESTRUCTURA I FUNCIÓ DEL COS HUMÀ/18031016 | FONAMENTS D'INFERMERIA/18031019 |
|
|