Codi |
|
A3 |
Anomenar i formular compostos químics orgànics i inorgànics. |
A4 |
Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica. |
A5 |
Resoldre problemes quantitatius senzills relatius a processos químics i bioquímics. |
A6 |
Aplicar tècniques instrumentals de laboratori. |
A11 |
Conèixer els principals components de les cèl.lules, i els principis bàsics dels processos metabòlics i fisiològics. |
A16 |
Caracteritzar qualitativament les matèries primes, i conèixer, avaluar i saber prevenir la sintomatologia lligada a les reaccions químiques i/o bioquímiques. |
A27 |
Conèixer els principals components dels aliments i saber realitzar anàlisis dels mateixos. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C4 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia. |
Objectius |
Competències |
Establir els conceptes basics de Bioquímica que permetin comprendre el funcionament dels éssers vius a nivell molecular. Capacitar a l’alumne d’Enginyeria Agrícola per a l’utilització dels principis de la Bioquímica en la seva tasca professional. Preparar a l’alumne per a una especialització posterior en qualsevol branca de la Bioquímica, especialment les més relacionades amb les diferents disciplines d’Enginyeria Agrícola i Indústries Agroalimentaries. |
A3 A4 A5 A6 A11 A16 A27
|
B1 B2 B3 B4 B5
|
C2 C4
|
Tema |
Subtema |
1. |
El camp d’estudi de la bioquímica. Generalitzacions sobre la matèria viva. Composició química dels éssers vius. Cèl•lules i organismes. Aigua. Biomolècules maó. Biomacromolècules i associacions supramoleculars. |
2. |
Sucres. Monosacàrids, aldoses i cetoses. Enllaços glicosídics i polisacàrids. |
3. |
Lípids. Àcids grassos i derivats. Isoprenoides. |
4. |
Aminoàcids, pèptids i proteïnes. Enllaç peptídic i estructura primària. Estructura tridimensional. Dinàmica de proteïnes. Unió de lligands a proteïnes. Cooperativitat i al•losterisme. Unió de l’oxigen a la mioglobina i a l’hemoglobina. |
5. |
Estructura i funció dels enzims. Naturalesa química dels enzims. Mecanismes de catàlisi. Cinètica de Michaelis-Menten. Inhibició enzimàtica. |
6. |
Mecanismes moleculars de la regulació enzimàtica. Control de la síntesi i degradació d’enzims. Regulació al•lostèrica d’enzims. Regulació per modificació covalent. Amplificació de senyals |
7. |
Nucleòsids, nucleòtids, i àcids nucleics. Estructura primària i secundaria del àcids nucleics. Estructures superiors: DNA superenrotllat, cromatina. |
8. |
Replicació del DNA. Reparació del DNA. Transcripció de DNA a RNA. Mecanismes de regulació de la transcripció. Processament postranscripcional dels RNA. |
9. |
Traducció d’RNA a proteïnes. Codi genètic. Activació d’aminoàcids. Etapes de la biosíntesi proteica. Localització funcional de les proteïnes . |
10. |
Membranes biològiques. El mosaic fluid. Sistemes de transport transmembrana. |
11. |
Bioenergètica. El flux biològic de l’energia. Bioquímica del trifosfat d’adenosina (ATP). Estratègies per a la generació d’ATP. Transducció quimiosmòtica de l’energia. Cadenes de transport electrònic i síntesi d’ATP. Fosforilació oxidativa i cadena respiratòria a la mitocondria. Cadena de transport electrònic fotosintètica del cloroplast. |
12. |
Metabolisme intermediari. Organització. Vies i cicles metabòlics. Control metabòlic. L’acetil CoA i el cicle de l’àcid cítric. Procedències i destins de l’acetil CoA. Etapes enzimàtiques i regulació del cicle de l’àcid cítric. Caràcter amfibòlic del cicle i reaccions anapleròtiques. |
13. |
Metabolisme de glícids. Glicòlisi. Ruta oxidativa dels fosfats de pentosa. Gluconeogènesi. Fixació autotròfica de diòxid de carboni. Metabolisme del glicogen i del midó. Regulació integrada del metabolisme de glícids. |
14. |
Metabolisme de lípids. Metabolisme de triacilglicerols. Metabolisme d’àcids grassos. Formació i utilització de cossos cetònics. Metabolisme del colesterol. |
15. |
Metabolisme de composts nitrogenats. Catabolisme d’aminoàcids. Excreció de nitrogen i cicle de la urea. Fixació de nitrogen. Biosíntesi d’aminoàcids. Metabolisme de nucleòtids. |
16. |
Comunicació inter- i intracel•lular. Senyals químics extracel•lulars. Transducció de senyals. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
|
Sessió Magistral |
|
42 |
84 |
126 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
15 |
30 |
Treballs |
|
0 |
15 |
15 |
|
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
4 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Es farà una petita prova per avaluar el nivell dels alumnes. S’explicarà l’abast de l’assignatura, els objectius a assolir, la metodologia emprada, el material docent, i el tipus d’avaluació. S’assignaran treballs teòrics a equips d’alumnes. |
Sessió Magistral |
Es desenvolupara la materia del temari amb l’ajut de presentacions de diapositives (power point). Tota la matèria explicada a classe estarà disponible prèviament al espai Moodle de l’asignatura. |
Pràctiques a laboratoris |
Els alumnes disposaran de la teoria, descripció y metodologia de les pràctiques prèviament al desenvolupament de les pràctiques. Es duran a terme als laboratoris de la facultat de químiques en equips de 3 alumnes. |
Treballs |
Els treballs seran realitzats pels alumnes en grup de tres. Cada treball desenvoluparà un o dos temes del temari en format de capítol de llibre amb finalitat didàctica, donant èmfasi a l’explicació de conceptes clau, fent servir figures, imatges i esquemes, de tal manera que puguin servir de font d’informació i referència a tots els alumnes del curs, ja que estaran disponibles al espai Moodle de l’assignatura. |
|
Pràctiques a laboratoris |
Sessió Magistral |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Els professors atendran qualsevol consulta dels alumnes fora dels horaris lectius, tant presencialment al despatx durant 4 hores setmanals, com a través del espai Moodle de la assignatura tots el dies no festius. |
|
|
Descripció |
Pes |
Sessió Magistral |
Es valoraran els coneixements, la capacitat de relacionar-los i la capacitat de resoldre problemes teòrics. Això es valorarà mitjançant preguntes tipus test. Les preguntes faran referència a totes les parts del temari amb diferents nivells de dificultat.
El 60% de les preguntes seran de continguts bàsics per assolir l’aprovat.
Un 20% de preguntes seran sobre continguts més específics per tal d’assolir el notable.
Un 20 % de preguntes requeriran coneixements més profunds, raonament i interrelacionar continguts per tal d’assolir l’excel•lent.
|
70% |
Pràctiques a laboratoris |
Es valorarà la actitud i la aptitud del alumne al laboratori. Cada grup de tres alumnes presentarà un informe sobre el plantejament, metodologia i resultats de cada pràctica. Es farà a més una prova tipus test per valorar l’adquisició de coneixements a cada pràctica. |
15% |
Treballs |
Els alumnes hauran de realitzar un treball escrit teòric desenvolupant un dels temes de l’assignatura. Es valoraran els continguts i la presentació, en el sentit de que el treball pugui ser útil com a material docent pels companys de classe. Els treballs dels alumnes estaran disponibles a l’espai Moodle de l’assignatura. |
15% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Campbell M.K., Farrell S.O., Bioquímica, 4a edició, México, Thomson División Iberoamericana, 2005
Koolman J., Röhm K-H., Bioquímica, Texto y Atlas, 3a edició, Madrid, Médica Panamericana, 2004
|
|
Complementària |
Nelson D.L., Cox, M.M., Lehninger Principles of Biochemistry, 4th edition, New York, Freeman and Company, 2005
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
ALIMENTS I NUTRICIÓ/19031101 | ANÀLISI DELS ALIMENTS/19031203 | MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS/19031204 | TECNOLOGIA DE FERMENTACIONS/19031245 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
MICROBIOLOGIA/19031003 | BIOLOGIA/19031005 | QUÍMICA/19031007 |
|
|