DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) NUTRICIÓ I DIETÈTICA EN INFERMERIA Codi 18031018
Ensenyament
Infermeria (2002)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Troncal Primer Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Infermeria
Coordinador/a
Adreça electrònica mariateresa.verdura@urv.cat
Professors/es
VERDURA ANGLADA, MARIA TERESA
Web
Descripció general i informació rellevant L’assignatura de Nutrició i Dietètica en Infermeria pretén proporcionar a l’alumne les bases i les eines necessàries per a què conegui l’alimentació habitual de l’ésser humà, quina és la dieta saludable adient als canvis que li esdevenen al llarg de la vida, com fer les modificacions precises en l’alimentació i ser capaç de motivar a la persona per fer la dieta corresponent al seu estat de salut. Avui en dia les principals malalties relacionades amb la nutrició –malalties cardiovasculars, càncer i diabetis junt amb les malalties respiratòries cròniques– són responsables de la meitat de les morts que esdevenen en tot el món i afecten a les persones al llarg del cicle vital. El professional d’infermeria té un paper fonamental dins de la societat actual com a promotora d’una alimentació adequada amb l’objectiu de millorar el nivell de salut individual i col·lectiva.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Tema 1 Introducció a l’alimentació i nutrició Història de l’alimentació i la seva relació amb els comportaments alimentaris. Evolució dels hàbits alimentaris. Anàlisi de l’alimentació en el nostre país. Els canvis alimentaris en els segle XXI i repercussions en la salut. Importància social de l’alimentació. El comportament alimentari
Tema 2 Bases de la nutrició
Concepte, tipus i funció dels nutrients. Necessitats i recomanacions nutricionals. Metabolisme energètic. Càlcul de les necessitats energètiques de la persona.
Tema 3 Grups d’aliments
Concepte i classificació. Necessitats dels principis immediats, vitamines, minerals i aigua. Proporció en la dieta equilibrada. Requeriments necessaris recomanats
Tema 4 Alimentació equilibrada
Equilibri nutritiu i alimentari Característiques de la dieta equilibrada. Taula de composició dels aliments: manejament i utilització. Sistema de racions. Dieta mediterrània. La preparació culinària i el valor nutritiu dels aliments. Preparació de menús per a una família tipus.
Tema 5 Alimentació equilibrada al llarg del cicle vital
Alimentació durant l’embaràs i l’alletament. Alimentació en la infància. Alimentació en l’adolescència. Alimentació en l’adult. Alimentació en la vellesa. Alimentació en el treball. Alimentació en l’esport. Consell alimentari.
Tema 6 Valoració de l’estat nutricional
L’entrevista. L’exploració física. Avaluació clínica i bioquímica de l’estat nutricional. Riscs d’alteracions nutricionals. Obesitat i malnutrició. Al•lèrgies i intolerància alimentària.
Tema 7 Introducció a la dietoteràpia Dietoteràpia. Conceptes generals. Dieta basal. Tipus de dietes.
Elaboració d’una dieta. Recomanacions dietètiques.
Cuidatge nutricional en la persona malalta.
Cuidatge nutricional en la persona hospitalitzada, i tipus de dietes.
Dietes enfront dèficits nutricionals.
Dietes terapèutiques enfront malalties: digestives, cardíaques, respiratòries, cirurgia, càncer, estrès físic...
Dietes amb finalitats exploratòries.
Tema 8 Tipus d’alimentació Nutrició enteral
Nutrició parenteral
Indicacions, tipus, preparació, administració, complicacions, cuidatges d’infermeria...
Tema 9 Higiene alimentària
Alteració no desitjada dels aliments. Toxiinfeccions alimentàries. Manipulació, conservació i preparació dels aliments.
Tema 10 Formes alternatives d’alimentació
Nous avenços en alimentació. Innovació alimentària. Aliments amb propietat saludables. Productes per a l’alimentació especial. Suplements alimentaris. Edulcorants naturals i artificials. Dietes alternatives.

Atenció personalitzada
Descripció
Planificació i seguiment d’exercicis i treballs. Orientació i seguiment dels treballs. Treballs sobre la premsa escrita, els aliments i la salut Presentacions / exposicions a classe sobre les campanyes de publicitat a la televisió, relacionades amb l'alimentació. Pràctiques a laboratoris Resolució de problemes, sobre dietes específiques. Exercicis a l'aula ordinària S’ofereix un horari d’atenció a l’alumnat (personal o per correu electrònic). Seguiments del treballs.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Seguiment de treballs i anàlisi dels mateixos en tutories. Avaluació continuada.


Fonts d'informació
Bàsica

Salas-Salvadó J, Bonada A, Trallero R, Saló ME, Nutrición y dietética clínica, , Editorial Masson. Barcelona, 2000

Complementària

Cervera P, Clapés F, Rigolfas R,Alimentación y Dietoterapia, 4ª edició,McGraw-Hill, Interamericana. Madrid,2004

Salas-Salvadó J, Bonada A, Trallero R, Saló ME,Nutrición y dietética clínica, , Editorial Masson. Barcelona, 2000

Palma,I, Farran, A. Cantós, D. Tablas de composición de alimentos por medidas deconsumo habitual en España. Interamericana. 2008

Gomez el Barrio, José Andrés. Convivir con los trastornos de la conducta alimentária : anorexia, bulimia y trastorno por atracones. Médica Panamericana. Madrid 2009.
Astiasaran I, Laceras B, Ariño AH, Martínez JA, Alimentos y nutrición en la pràctica sanitaria , , Editorial Díaz de Santos, Madrid, 2003.
Aranceta J., Nutrición comunitaria, 2a edición, Masson , Barcelona, 2001
Calero Yañes, F. Atención sanitária integral de la obesidad. 2a ed. Alcalá la Real (Jaen). Formación Alcalá 2005.

Revistes i web, específiquess sobre nutrició i dietètica. Es lliurarà durant el curs.

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent