Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
Objectius |
Competències |
1. Gestionar i controlar la qualitat de vins i derivats. |
|
|
|
2. Conèixer la sistemática del próces analític. |
|
|
|
3. Conèixer els mètodes oficials d'anàlisi. |
|
|
|
4. Conèixer el fonament dels mètodes analítics emprats en el laboratori enològic. |
|
|
|
5. Interpretar un protocol d'anàlisi enològica. |
|
|
|
6. Conèixer els fonaments del mostreig i saber dissenyar i realitzar un control de maduració dels raïms. |
|
|
|
7. Realitzar els anàlisis adients par al control de l'elaboració dels vins. |
|
|
|
8. Realitzar els anàlisis adients per al control de qualitat dels productes auxiliars. |
|
|
|
9. Interpretar enològicament els resultats analítics. |
|
|
|
10. Redactar un informe analític. |
|
|
|
11. Desenvolupar un métode analític. |
|
|
|
12. Validar el mètodes utilitzats en el laboratori enològic. |
|
|
|
13. Dirigir el laboratori enològic. |
|
|
|
14. Controlar el cumpliment de totes les disposicions legals en el laboratori. |
|
|
|
15. Controlar i formar el personal del laboratori enològic. |
|
|
|
16. Gestionar l'adquisició dels instruments analítics i dels reactius per al laboratori enològic. |
|
|
|
17. Gestionar i controlar el residus produits en el laboratori enològic. |
|
|
|
18. Participar activament i críticament de les discusions en les classes. |
|
|
|
19. Estar motivat envers la recerca en anàlisi enològica. |
|
|
|
20. Sensibilitzar el sentit crític en la lectura dels treballs en l'ambit de l'anàlisi enològica. |
|
|
|
Tema |
Subtema |
1. INTRODUCCIÓ A L’ANÀLISI QUÍMICA (I): |
Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa de mostra. Tractament de la mostra: Interferències. Mètodes de separació. Mesura analítica: Propietats, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística dels resultats. |
2. TÈCNIQUES DE L’ANÀLISI QUÍMICA (II): |
L’equilibri químic i la reacció analítica. Mètodes gravimètrics: Fonaments, utillatge i procediments. Mètodes volumètrics: Fonaments, utillatge i procediments. Mètodes instrumentals: Fonaments, classificació, instrumentació i procediments. Càlculs en química analítica. |
3. INTRODUCCIÓ A l’ANÀLISI ENOLÒGICA: |
Conceptes generals. Mètodes oficials: O.I.V., C.E.E. i A.O.A.C. El laboratori enològic. Presa de mostra. Conservació i tractament de la mostra. Bibliografia especialitzada: Revistes i bases de dades. |
4. GLÚCIDS: |
Sucres, pectines i gomes del most i del vi. Determinació dels sucres totals del most. Determinació dels sucres reductors del vi: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació dels sucres per mètodes enzimàtics. Determinació del sucres per HPLC. Determinació de matèria col•loïdal. Determinació de l’extracte sec. |
5. ÀCIDS: |
Els àcids del most i del vi: Acidesa total, acidesa volàtil i pH del vi. Determinació del pH. Determinació de l’acidesa total. Determinació de l’acidesa volàtil: Mètodes oficials i mètodes usuals. Determinació de l’àcid tartàric. Determinació enzimàtica dels àcids màlic, làctic i cítric. Determinació dels àcids del vi per HPLC. Determinació dels àcids màlic i làctic per cromatografia plana. |
6. ALCOHOLS: |
Els alcohols del vi. Determinació del grau alcohòlic: Mètodes oficials i mètodes usuals Determinació química del l’etanol. Determinació del metanol per GC i per colorimetria. Determinació del glicerol i butanodiol per mètodes cromatogràfics i colorimètrics. Determinació d’alcohols per mètodes enzimàtics. Determinació per GC del alcohols superiors del vi. |
7. MATÈRIA MINERAL: |
Matèria mineral del most i del vi. Determinació de les cendres i de l’alcalinitat de las cendres. Determinació de clorurs, sulfats, fosfats i fluorurs. Determinació de potassi, sodi, calci, magnesi, coure i ferro. |
8. COMPOSTOS POLIFENÒLICS: |
Compostos polifenòlics del most i del vi. Color del vi: Paràmetres cromàtics. Determinació dels polifenols totals. Determinació d’àcids fenols, antocianines, catequines i tanins. Caracterizació espectrofotomètrica dels compostos polifenòlics. |
9. ADDITIUS: |
Antisèptics i antioxidants. Determinació del diòxid de sofre total i lliure. Càlcul del diòxid de sofre molecular. Determinació dels àcids ascòrbic i sòrbic. |
10. ALTRES COMPOSTOS DEL VI: |
Determinació del nitrogen total i del nitrogen assimilable. Determinació de cianurs. Determinació de l’acetaldehid. Determinació d’acetat d’etil. Determinació de terpens totals. Determinació de gasos: Oxigen i diòxid de carboni. |
11. DESTIL.LATS I DE VINAGRES: |
Mètodes per a la caracterització i el control de qualitat dels destil.lats i dels vinagres. |
12. CONTROL DE QUALITAT: |
Control de maduració. Estat sanitari de la verema: Assaig de la lacasse i determinació per HPLC. Control de la fermentació. Control de l’estabilitat del vi: Estabilitat proteica, tartàrica, metàlica i oxidativa. Caracterització de precipitats i solatges. Control de la criança del vi. Control de qualitat de material enològic. Còdex enològic. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
25 |
43.75 |
68.75 |
Pràctiques a laboratoris |
|
30 |
52.5 |
82.5 |
Fòrums de discussió |
|
10 |
10 |
20 |
|
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Proves de desenvolupament |
|
1 |
3 |
4 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
0.5 |
1.5 |
2 |
Proves pràctiques |
|
1 |
3 |
4 |
Proves objectives de tipus test |
|
0.5 |
1.5 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts. |
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupar al laboratori totes les analítiques químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. |
Fòrums de discussió |
Preparació dels procediments analítics a desenvolupar en el laboratori |
|
Fòrums de discussió |
Pràctiques a laboratoris |
Sessió Magistral |
Atenció personalitzada |
Activitats Introductòries |
|
Descripció |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors. |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de les pràctiques de laboratori i prresentació de l'informe de pràctiques |
20% |
Fòrums de discussió |
Preparació de les pràctiques de laboratori, selecció del mètode i discusió del procediment |
20% |
Proves objectives de tipus test |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes d'anàlisi enològica |
10% |
Proves pràctiques |
Resolució de problemes relacionats amb la solució pràctica d’anàlisi químic del vi. |
15% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes d'anàlisi enològica |
15% |
Proves de desenvolupament |
Discusió d'un protocol d'anàlisi enològica. |
20% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Les pràctiques de laboratori són obligatòries |
Bàsica |
|
- C.S. Ough, M.A. Amerine. Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.
- W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury. Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.
- P. Ribéreau-Gayon, E. Peynaud, P. Sudraud, P. Ribéreau-Gayon. Traitè d'oenologie. Tome 1: Analyse et contrôle des vins. Dunod, 1976.
- P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu. Handbook of Enology (VolThe Chemistry of Wine. Stabilization and Treatments. Wiley, 2000.
- Delanoe, C. Maillard, D. Maisonsieu. Le vin, del analyse à l'elaboration. Lavoisier, 1987.
- H.F. Linskens, JF. Jackson (eds). Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.
- B. Doneche (ed). Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.
- P. Iland, A. Ewart, J. Sitters. Techniques for Chemical Analysis and Stability Tests of Grape Juice and Wine. P. Iland Wine Promotions, 1993.
Manuals pràctics:
- Office Internacional de la Vigne et du Vin. Recueil des mèthodes internationales d'analyse des vins et des moûts. OIV, 1990.
- Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, 1990.
- W. Horwitz (ed). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemist (15th ed). A.O.A.C., 1990.
- J. Garcia Barceló. Tècnicas analíticas para vinos. GAB, 1990.
- Office Internacional de la Vigne et du Vin. Recueil des mèthodes internationales d'analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons. OIV, 1994.
- Office Internacional de la Vigne et du Vin. Codex œnologique international. OIV, 1994.
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Métodos Oficiales de Análisis (Tomo II). MAPA, 1993.
|
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
ANÀLISI INSTRUMENTAL ENOLÒGICA/19042210 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004 | ENOLOGIA GENERAL/19042007 |
|
|
Altres comentaris |
Els alumnes ha de tenir uns coneixements bàsics de Química General |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|