DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) ALIMENTACIÓ I CULTURA Codi 12102203
Ensenyament
Antropologia Social i Cultural (2001)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Antropologia, Filosofia i Treball Social
Coordinador/a
GRACIA ARNAIZ, MARIA ISABEL
Adreça electrònica mabel.gracia@urv.cat
Professors/es
GRACIA ARNAIZ, MARIA ISABEL
Web
Descripció general i informació rellevant La cultura alimentària i els fenòmens que l’acompanyen constitueixen un àmbit d’estudi privilegiat per comprendre les mutacions socials contemporànies, així com per analitzar la concepció dual de la humanitat, les relacions entre allò social i/o natural o la naturalesa dels vincles entre salut i cultura.

Competències
Codi  
A1 Conèixer les diferents teories i debats antropològics.
A3 Analitzar i valorar críticament les aportacions més destacades de la teoria antropològica.
A4 Comprensió dels principals problemes que afecten als processos de transformació social.
A5 Adquisició de les capacitats i coneixements especialitzats que permetin la comprensió d'un problema social particular
B3 Aprendre a aprendre
B5 Resoldre problemes de forma efectiva
B6 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu
B7 Capacitat crítica davant dels sistemes experts i burocràtics de la modernitat (discursos i pràctiques biomèdics, pedagògics, etc.)

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Delimitar el camp d'estudi de l'Antropologia de l'alimentació A1
A3
B6
Presentar els principals corrents teòrics A1
B6
Definir conceptes bàsics i donar a conèixer les eines metodològiques necessàries per abordar la cultura alimentària des d'una perspectiva holista i comparativa A3
A5
B3
B5
B6
Explicar els principals temes abordats, insistint en aquells que reflecteixen millor les paradoxes de l'ordre social contemporani A4
B6
B7
Abordar les aplicacions de l'antropologia social en el camp de l'alimentació A5
B6

Continguts
Tema Subtema
1.-Antropologia Social i Alimentació. 1.1 La alimentació com objecte d’estudi científic.
1.1.1 Alimentació i Ciències Socials o l’autonomia dels aspectes culturals
1.1.2. Alimentació i Ciències Biomèdiques o la prevalència dels fets biològics

1.2. Del camp i de l’objecte.
1.2.1. Antropologia Social i Antropologia de l’Alimentació
1.2.2. Antropologies de l’alimentació
1.2.3. Alguns conceptes operatius

1.3. La complexitat biocultural del fet alimentari.
1.3.1. ¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. De les relacions entre naturalesa i cultura
1.3.2.- La gramàtica culinària
2.- Qüestions per a l’antropologia de l’alimentació: principals perspectives teòriques i metodològiques 2.1 Necessitats, rituals i funcions a l’entorn de l’alimentació
2.2 Els menjar com a llenguatge, la cuina com a sistema
2.3. Bo per menjar, bo per pensar, bo per vendre
2.4. L’alimentació com a problema social
2.5. Aproximacions etnogràfiques: decalatge entre pràctiques i representacions alimentàries

3.- Tendències en l’alimentació contemporània: cap a un nou ordre alimentari?. 3.1.- La globalització alimentària: entre la macdonalizació les cuines “ètniques"
3.2. Les paradoxes de la "modernitat alimentària"
3.3. Migracions, alimentació i salut
3.4. Afluència alimentària, fam i pobresa
4.- La medicalització de l'alimentació 4.1. Menjar poc, menjar molt, no menjar: la construcció de la normalitat dietètica
4.2. Decalatge entre recomendacions i pràctiques alimentàries
4.2. Alimentació, cos i cultura: a propòsit dels TCA

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
3 0 3
 
Seminaris
9 10 19
Treballs
6 60 66
Sessió Magistral
20 40 60
 
Atenció personalitzada
4 0 4
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció al curs: organització i programació docent
Seminaris Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals: presentació dels debats més rellevants
Treballs Realització de treballs teòrics i preguntes curtes sobre les unitats temàtiques
Sessió Magistral Presentació unitats temàtiques

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Seguiment de treball teòric i pràctic. Es recomana fer sessions de tutories personalitzades per presentar les propostes de treball i discutir-les durant el calendari lectiu de l'assignatura.

Avaluació
  Descripció Pes
Seminaris Síntesis dels debats 20
Treballs
4 Preguntes breus per avaluar comprensió lectures obligatòries de cada unitat temàtica

Desenvolupament d'un treball teòric i/o pràctic


40


40
Altres

Per poder seguir l'avaluació continuada, cal assisitir a classe. Amb una justificació prèvia a l'inici de curs, es pot valorar fer una avaluació alternativa.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assistència a classe té caràcter obligatori (75% de les classes presencials)


Fonts d'informació

Bàsica

BIBLIOGRAFIA BÀSICA

 

 

ATKINS, P. ; BOWLER, I.: Food in Society. Economy, culture, geography. Londres, Arnold, 2001.

 

BEARDSWORTH, A. ; KEIL, T.: Sociology on the menu. An invitation to the study of food and society, Routledge, Londres, 1997.

 

BELL, D. y VALENTINE, G.: Consuming geographies: we are where we eat, Londres, Routledge, 1997.

 

CAPLAN, P: Food, health and identity, Routledge, Londres, 1997.

 

CANESQUI, A.M. (org.) Antropologia e Nutriçao: un diálogo possível, Rio de Janeiro: Fiocruz, 2005.

 

CONTRERAS, J. (comp): Alimentación y cultura. Necesidades, gustos y costumbres, Barecelona, Universidad de Barcelona, 1995.

 

CONTRERAS, J. ; GRACIA, M.: Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas, Barcelona, Ariel,  2005

 

COUNIHAN, C y VAN ESTERIK, P.: Food and cultures. A reader, Londres, Routledge, 1997.

 

DIAZ, C (coord.) ¿Cómo comemos?. Cambios en los comportamientos alimentarios de los españoles, Editorial Fundamentos, Madrid, 2005.

 

FIELDHOUSE, P. Food and nutrition. Customs and culture. Lonres: Chapman Hall, 1996

 

FISCHLER, C. Y MASSON, E. Manger. Français, Européens et Américains face à l’Alimentation. París, Odeile Jacob, 2008

 

FISCHLER, C.: L'(H)omnivoro, Barcelona, Anagrama, 1995.

 

FLANDRIN, J.L ; MONTANARI, M.: Historia de la alimentación, Gijón, Ediciones Trea, 2004.

 

FREITAS, C. Soares et. al. (eds). Escritas e narrativas sobre alimentaçao e cultura, Salvador, EDFBA, 2008.

 

GERMOV, J. y WILLIAMS, L (ed): A sociology of food and nutrition, Oxford, Oxford University Press, 2009.

 

GOODY, J.: Cocina, cocinas y clases, Ed. Gedisa, Barcelona, 1995.

 

GRACIA, M. y MILLÁN, A (coords): Alimentación, salud y cultura: enfoques antropológicos, Trabajo Social y Salud, nº 51, julio 2005.

 

GRACIA, M. (coord.): Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España, Barcelona,  Ariel, 2008.

 

GRIFFITHS, S. y WALLACE, J. (eds): Consuming passions: food in the age of ansiety, Manchester: Mandolin, 1998.

 

HARRIS-WHITE, B. y HOFFENBERG, R. (eds): Food: multidisciplinary perspectives, Oxford, Blackwell, 1994.

 

HARRIS, M: Bueno para comer, Madrid, Alianza Editorial , 1989.

 

MACBETH, H. y MAcCLANCY, J (eds.): Researching food habits. Methods and Problems, Berghahn Books, Oxford, 2004

 

MAURER, D.  y SOBAL, J. (eds.) Eating agendas. Food and nutrition as a social problems, Aldine, Nueva York, 1996.

 

MENNELL, S.; MURCOTT, A. y VAN OTTERLOO, A.H.: The sociology of food. Eating, diet and culture, Londres, SAGE Publications, 1992.


MILLER, J. DEUTSCH, J. Food studies. An Introduction to Research Methods. Oxford, Berg Publishers, 2009.


MINTZ, S.: Dulzura y poder. Madrid, Siglo XXI, 1996.

 

MURCOTT, A. (ed.) The nation's Diet. The social Science of Food Choice, Londres, Longman, 1998.

 

POULAIN, J.P: Sociologies de l'alimentation, Presses Universitaires de France, Paris, 2002.

POULAIN, J.P. Sociologie de l'obesité, Press Universitaires de France, Paris, 2009.

WARDE, A: Consumption, food and taste: culinary antimonies and commodity, Londres, Sage, 1997.

 

WATSON, J.; CALDWELL, M.I. (eds.) The cultural politics of food and eating, Oxford: Blackwell Publishing, 2003.

 

8.-  INFORMACIÓ D’INTERÉS

 

http://www.lib.berkeley.edu/MRC/fooddocs.html (enllaç interessant sobre cinema, alimentació)

 

WEBSITES:

 

Estadístiques:

www.gencat.es/darp

www.gencat.es/sanitat/cat

www.fao.org

www.ine.es

www.mapya.es

www.naos.aesan.msc.es

www.alimentacion.es/es/

 

Temes diversos:

 

www.size-acceptance.org

www.mcdocnals.es

www.vrg.org

www.infogm.org

www.euro.who.int/obesity/import/20060217_1

http://aof.revues.org/index4773.html

http://www.lemangeur-ocha.com/

 

FILMOGRAFIA:

 

 

ü      La Gran Bouffe (1973, Marco Ferreri, 125 minutos)

ü      El festín de Babette (1987, Dinamarca, Karen Blixen, 109 minutos)

ü      El cocinero, el ladrón, su mujer y su amante (1990, 158 min, Peter Greenaway)

ü      Como agua para chocolate (1992, Alfonso Arau, 116 minutos)

ü      Comer, beber, amar (1994, Ang Lee, 123 minutos)

ü      El banquete de boda (1996, Ang Lee, 104 minutos)

ü      El Balneario de Battle Creek  (1996, Alan Parker, 119 minutos)

ü      American Cuisine (1998, 92min, Jean-Yves Pitoun)

ü      Chocolat (2000, Lasse Hallström, 121 minutos)

ü      Deliciosa Marta (2000, 109 minutos, Sandra Nettelbeck)

ü      Vatel (2000, Roland Joffé, 106 minutos)

ü      Tortilla Soup (2001, Maria Ripoll, 100 minutos)

ü      Sin Reservas (2007, Scott Hicks, 105 minutos)

ü      Informativos TV·3 (Especial Vacas Locas, Trastornos comportamientos alimentarios)

ü      Lisa la vegetariana (1995, episodio de Los Simpsons, 25 minutos). Una visión divertida del debate vegetariano.

ü      El hambre en África 1990 (BBC). La feminización de la pobreza

ü      Informativos TVE: Somos Lo que comemos, 2002 (50 minutos). La industrialización del sistema alimentario en España.

ü      KARAKIA (serie TVC-33). Grups immigrants i cuines ètniques a Catalunya

ü      “A Taula”, Un món estrany (TV3)

ü      Millenium (2004): Somos lo que comemos…

ü      Super Size Me (2004, Morgan Spurlock, 98 minutos)

ü      La pesadilla de Darwin (2004, Hubert Sauper, 107 minutos

ü      ¿Sabemos lo que comemos?, Programa TV-1, 2007

ü      Cómo cocinar de tu vida, (2008 Doris Dörrie, 1.34 min.) (cocinero y sacerdote zen)

 

 

REVISTES DE REFERÈNCIA

 

ü      Appetite

ü      Autrement

ü      Anthropology of food. Ic@f Webjournal, hptt://www.icafood.org/AOF-webjour

ü      British Food Journal

ü      Cahiers de l'OCHA

ü      Cahiers de Nutrition et Diététique

ü      Digest: an Interdisciplinary Study of Food and Foodways

ü      Ecology of Food and Nutrition

ü      Estudis d'Història Agraria

ü      Food and Foodways

ü      Food , culture and Society

ü      Food Policy

ü      Gastronomia

ü      International Journal of Sociology of Agriculture and Food

ü      Journal of Food and Society

ü      Journal of Interdisciplanary Food History

ü      Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros(Agricultura y Sociedad)

 

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent