DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) ESPECTROSCÒPIA MOLECULAR Codi 13012033
Ensenyament
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
4.5 3 1.5 Troncal Tercer Primer
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Química Física i Inorgànica
Coordinador/a
RODRÍGUEZ FORTEA, ANTONIO
Adreça electrònica antonio.rodriguezf@urv.cat
xavier.aparicio@urv.cat
nuria.alegret@urv.cat
Professors/es
RODRÍGUEZ FORTEA, ANTONIO
APARICIO ANGLÈS, XAVIER
ALEGRET RAMON, NÚRIA
Web http://www.quimica.urv.es/~w3qf/DOCENCIA/DEM/index.html
Descripció general i informació rellevant L'espectroscòpia és la branca de la Química Física que estudia la interacció entre la radiació electromagnètica i la matèria. El resultat d'aquesta interacció (espectre) ens proporciona informació sobre l'estructura electrònica de la matèria. El principal objectiu d'aquesta assignatura és saber interpretar espectres.

Competències
Codi  

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Comprendre els conceptes bàsics de la interacció entre la radiació elecromagnètica i la matèria A11
A12
A34
B1
Conèixer les lleis bàsiques de l'espectroscòpia i saber aplicar-les a diferents tipus de sistemes i tècniques A11
A12
A36
B2
B3
Demostrar un ampli coneixement de les unitats de les diferents magnituts emprades en espectroscòpia (energia, freqüència, longitut d'ona, nombre d'ona), així com de les relacions entre aquestes magnituts. A1
A12
B3
B4
Deduir i interpretar espectres, analitzar els diferents factors que els afecten i saber extreure les conclusions pertinents A11
A12
A35
B1
B2
B3
B4
C5
Saber diferenciar espectres de sistemes atòmics dels de sistemes moleculars A11
A12
B3
B12
Saber extreure informació sobre l'estructura electrònica (àtoms i molècules) i geomètrica (molècules) a partir dels espectres experimentals tant a nivell individual com treballant en grup A11
A12
B1
B2
B3
B4
B5
Saber diferenciar els diversos tipus d'espectroscòpies (i espectres) així com les regions espectrals de la radiació electromagnètica associades A12
A34

Continguts
Tema Subtema
Capítol 1. Espectroscòpia: Generalitats Llei fonamental de l'espectroscòpia. Mètode experimental. Interacció radiació-matèria. Interacció del camp elèctric de la radiació amb les propietats elèctriques de la matèria. Deducció d'espectres. Factors dels quals depenen els espectres.
Capítol 2. Espectroscòpia atòmica I Addició de moments angulars. Moment angular orbital total. Moment angular de spin total. Interacció spin-òrbita. Acoblament Russell-Saunders. Acoblament j-j. Estats derivats d'una configuració. Ordre energètic: regles de Hund.
Capítol 3. Espectroscòpia atòmica II Introducció. Regles de selecció. Espectre de l'hidrogen. Espectres dels metalls alcalins. Espectres d'altres àtoms. Efectes de capms externs: efecte Zeeman, efecte Paschen-Back, efecte Stark.
Capítol 4. Espectroscòpia de rotació i vibració de molècules diatòmiques Introducció. Aproximació de Born-Oppenheimer. Separació de moviments nuclears. Ordre de magnitud. Població de nivells. Regles de selecció. Espectres de vibració i rotació en l'aproximació de l'oscil·lador harmònic i el rotor rígid. Millora de la solució. Espectres de vibració i rotació incloent anharmonicitat, acoblament vibració-rotació i distorsió centrífuga.
Capítol 5. Espectroscòpia de vibració de molècules poliatòmiques Mecànica clàssica de la vibració. Mecànica quàntica de la vibració. Regles de selecció. Determinació de la simetria dels modes normals de vibració. Assignació de bandes. Freqüències de grups. Espectroscòpia d'infrarroig i Raman.
Capítol 6. Espectroscòpia electrònica molecular Introducció. Termes electrònics moleculars: molècules diatòmiques i poliatòmiques. Transicions electròniques. Regles de selecció. Principi de Franck-Condon. Progressions. Fluorescència i fosforescència. Espectroscòpia fotoelectrònica.
Capítol 7. Espectroscòpia de ressonància magnètica nuclear (RMN) Introducció. Interacció del spin nuclear amb un camp magnètic. Regles de selecció. Desplaçament químic. Acoblament spin-spin. Espectres RMN de primer ordre.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
25 25 50
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
13 19 32
Resolució de problemes, exercicis
0 20 20
 
Atenció personalitzada
2.5 0 2.5
 
Proves objectives de preguntes curtes
7 0 7
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació dels objectius i del programa de l'assignatura, així com també de la metodologia i planificació, i dels criteris d'avaluació.
Sessió Magistral El professor descriu els continguts més importants dels diferents capítols del temari indicant les fonts d'informació.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària El professor resoldrà problemes tipus a partir d'una bateria de problemes proposats. Resoldrà també dubtes relacionats amb altres problemes de la bateria.
Resolució de problemes, exercicis Els alumnes resolen, treballant en grup i individualment, els exercicis continguts en els fulls addicionals de problemes i d'exercicis de teoria

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Resolució de problemes, exercicis
Descripció
Atenció individualitzada a l'alumne, ja sigui presencial (al despatx) o per correu electrònic, per resoldre els dubtes relacionats amb els continguts, la preparació del treball i/o la resolució de problemes.

Avaluació
  Descripció Pes
Resolució de problemes, exercicis Lliurament de problemes addicionals al professor (només vàlid per a alumnes que optin per avaluació continuada) 10%
Proves objectives de preguntes curtes Proves parcials eliminatòries durant el quatrimestre i a final de quadrimestre (avaluació continuada, 90%; no avaluació continuada, 100%)

o

Prova final (avaluació continuada, 90%; no avaluació continuada, 100%)
90%






90%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per tal de dur a terme l'avaluació mitjançant les proves parcials eliminatòries, caldrà que tant en la part de teoria com en la de problemes d'aquestes la nota sigui superior o igual a 4 sobre 10.

Les notes d'avaluació continuada no seran comptabilitzades si la nota en qualsevol de les dues parts de la prova final o de les proves parcials eliminatòries (teoria i problemes) és inferior a 4 sobre 10.

La segona convocatòria consistirà d'una única prova final (100% de la nota)



Fonts d'informació

Bàsica A. Requena, J. Zúñiga, Espectroscopía, Pearson Educación S. A., Madrid, 2004
J. Planelles, I. Climente, J. G. Díaz, Espectroscopia, Pub. Universitat Jaume I, Castelló de la Plana, 2002
I. N. Levine, Espectroscopía Molecular, AC, Madrid, 1980
J. C. Paniagua, P. Alemany, Química Quàntica (Tercera Part), Llibres de l'Índex. Ediciones de la Tempestad S.L., Barcelona, 2003
J. Morcillo, J. M. Orza, Espectroscopía. Estructura y espectros atómicos, Alhambra, Madrid, 1972
T. P. Softley, Atomic Spectra, Oxford University Press (Oxford University Primers, n. 19), Oxford, 1994
J. M. Hollas, Modern Spectroscopy, John Wiley & Sons, 2a. edició, Chichester, 1995
R. Chang, Principios básicos de Espectroscopía, AC, Madrid, 1977
E. B. Wilson, J. C. Decius, P. C. Cross, Molecular Vibrations, Dover Publications, New York, 1980
D. C. Harris, M. D. Bertolucci, Symmetry and Spectroscopy, Dover Publications, New York, 1990
A. Requena, J. Zúñiga, Química Física. Problemas de Espectroscopía, Pearson Educación S. A., Madrid, 2007
L. Carballeira, I. Pérez, Problemas de Espectroscopía Molecular, Netbiblo, S. L., La Coruña, 2008

Complementària G. Herzberg, Atomic Spectra and Atomic Structure, Dover Publications (2nd edition), New York, 1944
G. Herzberg, Molecular Spectra and Molecular Structure. I. Spectra of Diatomic Molecules., Van Nostrand Reinhold Company Inc., New York, 1950
D. P. Craig, T. Thirunamachandran, Molecular Quantum Electrodynamics, Dover Publications, New York, 1998
F. A. Cotton, La Teoría de Grupos aplicada a la Química, Limusa, Mèxic, 1977

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
TEORIA DE GRUPS/13012102

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA FÍSICA/13011002
TEORIA DE GRUPS/13012102
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent