Codi |
|
A4 |
Explicar de manera comprensible fenòmens i processos relacionats amb aspectes bàsics de química i bioquímica. |
A6 |
Aplicar tècniques instrumentals de laboratori. |
A11 |
Conèixer els principals components de les cèl.lules, i els principis bàsics dels processos metabòlics i fisiològics. |
A12 |
Identificar, seleccionar i millorar microorganismes industrials. |
A16 |
Caracteritzar qualitativament les matèries primes, i conèixer, avaluar i saber prevenir la sintomatologia lligada a les reaccions químiques i/o bioquímiques. |
A17 |
Avaluar la incidència dels factors de producció en laqualitat dels productes alimentàris. |
A19 |
Coneixements de materials, i aspectes de disseny funcional, racional i higiènic de la indústria agroalimentària. |
A22 |
Conèixer els processos tecnològics de la indústria agroalimentària. |
A24 |
Saber controlar les operacions que intervenen en els processos industrial de fabricació, transformació i/o fraccionament i envasat de productes alimentaris. |
A25 |
Conèixer les modificacions que sofreixen els aliments durant els processos de preparació, acondicionament, transformació i conservació. |
A28 |
Saber realitzar controls de qualitat, i saber realitzar una planificació i certificacions de qualitat de productes. Conèixer i aplicar la Traçabilitat. |
A29 |
Saber aplicar les Nomes de Qualitat, portar a terme avaluacions, i saber disenyar, ejecutar i realitzar seguiments de APPCC. |
A30 |
Conèixer el desenvolupament i la innovació en la indústria alimentària, i el fonaments relacionats amb la higiene i seguretat de productes alimentàris. |
A31 |
Millorar els processos destinats a l'esterilització d'aliments, la higiene i l'assèpsia en la instal.lacions agroalimentàries. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B9 |
Planificació i organització. |
B11 |
Motivació per la qualitat. |
B12 |
Presa de desicions. |
C1 |
Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger. |
C4 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia. |
C5 |
Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món. |
Objectius |
Competències |
Conèixer diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments |
A11 A12 A22
|
B1
|
|
Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments |
A12 A24
|
B2 B3 B4
|
|
Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments |
A16 A19 A22 A24 A25 A28 A29 A30 A31
|
B2 B3 B4 B12
|
|
Conèixer les necessitats nutricionals i les capacitats metabòliques dels microorganismes |
A11
|
|
|
Conèixer i determinar quins tipus d’alteracions microbianes es produeixen en els aliments |
A6 A12 A16 A22 A25 A28 A29 A30 A31
|
B1 B2 B3 B4 B11 B12
|
C4
|
Conèixer i fer servir les tècniques microbiològiques emprades al laboratori per l’enriquiment, aïllament, identificació, i quantificació dels microorganismes |
A6 A12
|
|
|
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments |
A17 A22 A25
|
B3
|
|
Conèixer quina estructura i mecanisme d’acció tenen les toxines microbianes |
A4 A17 A25
|
|
|
Conèixer i fer servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès industrial. |
A11
|
B1
|
C1 C4
|
Aprendre a planificar i programar experiments en tot el seu conjunt, des de la previsió del material necessari fins la lectura dels resultats |
A6 A12
|
B1 B2 B4 B5 B9 B11
|
C5
|
Tema |
Subtema |
TEMA 1.- Introducció a la microbiologia dels aliments: |
1.1. Antecedents històrics.
|
TEMA 2.- Condicions que influeixen en el desenvolupament de los microorganismes en els aliments. Contaminació dels aliments |
2.1. Fonts naturals.
2.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització. |
TEMA 3.- Microorganismes associats als aliments: |
3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismes patògens.
3.3. Microorganismes productors d’alteracions.
3.4. Metodologia de la pressa i processament de les mostres. |
TEMA 4.- Principis generals de l’alteració dels aliments: |
4.1. Criteris de comestibilitat.
4.2. Causes de alteració.
4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que se alteren.
4.4. Factors que determinen el número i classe de microorganismes en els aliments.
4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià en els aliments. 4.6. Canvis causats per els microorganismes. |
TEMA 5.- Principis generals de la conservació dels aliments: |
5.1. Mètodes de conservació.
5.2. Asèpsia.
5.3. Eliminació dels microorganismes.
5.4. Manteniment de les condicions anaeròbies. |
TEMA 6.- Conservació de aliments mitjançant del ús de les radiacions: |
6.1.Tipus de radiacions empleats en la conservació de aliments.
6.2. Factors a tenir en compta en la irradiació dels aliments.
6.3. Influència de la irradiació sobre la qualitat dels aliments. |
TEMA 7.- Conservació de aliments mitjançant l’ús del calor: |
7.1. Factors que afecten a la termorresistència bacteriana.
7.2. Termorresistència dels microorganismes i de les seves espores.
7.3. Mètodes per a determinar la resistència tèrmica.
7.4. Penetració del calor.
7.5. Tractaments tèrmiques empleats. |
TEMA 8.- Conservació de aliments mitjançant la dessecació: |
8.1. Mètodes de dessecació.
8.2. Factors que afecten la dessecació.
8.3. Mètodes de dessecació empleats.
8.4. Estabilitat dels aliments dessecats. |
TEMA 9.- Conservació de aliments mitjançant l’ús del fred: |
9.1. Creixement de microorganismes a baixes temperatures.
9.2. Temperatures de congelació.
9.3. Efectes de les temperatures de congelació i subcongelació sobre los microorganismes. |
TEMA 10.- Conservació de aliments mitjançant l’ús de additius alimentaris: |
10.1. El conservant ideal.
10.2. Principals conservants químics orgànics i inorgànics.
10.3. Antibiòtics en aliments. |
TEMA 11.- Conservació de aliments mitjançant la fermentació: |
11.1. Principals aliments fermentats.
11.2. Alteracions i defectes de les productes fermentats. |
TEMA 12.- Microbiologia dels grans i derivats: |
12.1. Contaminació.
12.2. Conservació.
12.3. Alteració. |
TEMA 13.- Microbiologia de fruits i hortalisses: |
13.1. Contaminació.
13.2. Conservació.
13.3. Alteració. |
TEMA 14.- Microbiologia de carn, productes càrnics i aus: |
14.1. Contaminació.
14.2. Conservació.
14.3. Alteració. |
TEMA 15.- Microbiologia de peixos i altres productes marins: |
15.1. Contaminació.
15.2. Conservació.
15.3. Alteració. |
TEMA 16.- Microbiologia de los ous. Microbiologia de la llet i productes lactis: |
16.1. Contaminació.
16.2. Conservació.
16.3. Alteració. |
TEMA 17.- Microbiologia de los aliments enllaunats sobmés a tractament tèrmic: |
17.1. Causes de les alteracions.
17.2. Classes de alteracions biològiques. |
TEMA 18.- Microbiologia del aigua: |
18.1. Microorganismes.
18.2. Determinació.
18.3. Potabilització.
18.4. Autodepuració |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1.5 |
2.5 |
|
Sessió Magistral |
|
24 |
36 |
60 |
Estudis previs |
|
0 |
9 |
9 |
Pràctiques a laboratoris |
|
30 |
30 |
60 |
Presentacions / exposicions |
|
5 |
10 |
15 |
Treballs |
|
0 |
5 |
5 |
|
Atenció personalitzada |
|
3 |
0 |
3 |
|
Proves de desenvolupament |
|
1 |
0 |
1 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
0 |
1 |
Proves pràctiques |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Introducció de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels blocs temàtics a l’aula. |
Estudis previs |
Es preguntarà aleatòriament, avanç de començar una pràctica, sobre els conceptes bàsics per desenvolupar la mateixa. Es demana als alumnes uns estudis previs de cadascuna de les pràctiques. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques al laboratori, en grups de 2-3 persones, on es requerirà un informe de grup de cadascuna de les pràctiques. |
Presentacions / exposicions |
Seminaris sobre temes d'actualitat relaionat amb l'assignatura |
Treballs |
Informe de pràctiques |
|
Treballs |
Presentacions / exposicions |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Josep Cano, Alberto Stchigel, Dimarts, Dimecres, 16-18 h. |
|
|
Descripció |
Pes |
Sessió Magistral |
Es valorarà la assistencia i participació a clase |
Sense % |
Pràctiques a laboratoris |
Assitencia obligatoria |
20% |
Presentacions / exposicions |
Seminaris amb presentació escrita i oral de temes d'actualitat relacionats amb l'assignatura |
30% |
Treballs |
Informe final de pràctiques. |
Inclosa dintre del 20% de Pràctiques de laboratori |
Proves de desenvolupament |
esquemes i preguntes sobre els temes teòrics. |
Total proves 50% |
Proves objectives de preguntes curtes |
esquemes i preguntes sobre els temes teòrics. |
Total proves 50% |
Proves pràctiques |
Problemes, esquemes i preguntes sobre els temes pràctics. |
Total proves 50% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
.- Adams, M.R.; Moss, M.O. Microbiología de los alimentos. Acribia. Zaragoza. 1997.
.- Banwart, G.J. Microbiología básica de los alimentos. Ed. Bellaterra, S.A. 1982.
.- Board, R.G. Introducción a la rnicrobiologia moderna de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1988.
.- Frazier, W.C.; Westhoff, D.C. Microbiología de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1993.
.- Hayes, P.R. Microbiología e higiene de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1993.
.- Jay, J.M. Microbiología moderna de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 2002.
.- Mossel, D.A.A.; Moreno García , B; Struijk, C.B. Microbiología de los alimentos: fundamentos ecológicos para garantizar y comprobar la integridad (inocuidad y calidad) microbiológica de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 2003.
.- Nickerson, J.T. ; Sinskey, A.J. Microbiología de los alimentos y sus procesos de elaboración. Acribia, Zaragoza. 1978.
.- Roberts, D; Hooper, W.; Greenwood, M. Microbiología práctica de los alimentos. Métodos para el examen de los microorganismos de los alimentos de interés para la salud pública. Acribia, Zaragoza. 2000.
|
Complementària |
|
.- Bourgeois, C.M.; Mescle, J.F. ; Zucca, J. Microbiologia alimentaria. Vol I: Aspectos microbiológicos de la seguridad y calidad alimentaria. Acribia, Zaragoza. 1994.
.- Bourgeois, C.M.; Larpent, J.P. Microbiologia alimentaria. Vol II: Fermentaciones alimentarias. Acribia, Zaragoza. 1995.
.- Doyle, M.P. Microbiologia de los alimentos. Fundamentos y fronteras. Acribia, Zaragoza. 2001.
.- Fehlhaber, K.; Janetschke, P. Higiene veterinaria de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1995.
.- Forsythe, S. J. Alimentos seguros: Microbiología. Acribia, Zaragoza. 2003.
.- Forsythe, S. J. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. Acribia, Zaragoza. 2002.
.- ICMSF. Ecologia microbiana de los alimentos. Vol I.: Factores que afectan a la supervivencia de los microorganismos en los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1983
.- ICMSF. Ecología microbiana de los alimentos. Vol II.: Productos alimenticios. Acribia, Zaragoza. 1985.
.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VI. Ecología microbiana de los productos alimentarios. Acribia, Zaragoza. 2000.
.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VII. Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Acribia, Zaragoza. 2004.
.- Lee, B.H. Fundamentos de biotecnología de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 2000.
.- Roller, S.; Harlander, S. Genetic modiffication in the foor industry: a strategy for quality improvement. Blacki Academis, NY. 1998.
.- Sanchís, V. et al. Prácticas microbiología de alimentos. Ed de la Universitat de Lleida. 1997
.- Yousef, A.E.; Carlstrom, C. Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio. Acribia, Zaragoza. 2006. |
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
MICROBIOLOGIA/19031003 | BIOLOGIA/19031005 | BIOQUÍMICA/19031006 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|