Tema |
Subtema |
1. Conceptes bàsics en micologia. |
Característiques generals dels fongs, biologia i classificació. |
2. Els fongs com organisme fitopatogen. |
Patologies fúngiques a les diferents parts de la planta. Estratègies per la infecció. Cicle d’una malaltia fúngica. |
3. Coneixaments per a l'estudi in vitro dels fongs. |
Tècniques més comuns per a l’aïllament i la determinació de fongs fitopatogens i colonitzadors de diferents substrats. |
4. Oomicets. |
Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patògens de la vinya: Plasmopara viticola (Mildiu), Phytophthora spp. (Podridura del coll i de l’arrel). |
5. Zigomicets. |
Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patògens de la vinya: Rhizopus spp. (Podridura dels fruits). |
6. Ascomicets. |
Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patògens de la vinya: Uncinula necator (Oïdi), Botryotinia fuckeliana (Podridura gris), Guignardia bidwellii (Podridura negre), Elsinoë ampelina (Antracnosi), Pseudopezicula tracheiphila (“Rotbrenner”), Eutypa lata (Eutipiosi), Cryptosporella viticola (Excoriosi), Botryosphaeria spp. (Braç mort negre i Podridura de fruits), Glomerella cingulata (Antracnosi o Podridura de fruits), Rosellinia necatrix i Roesleria subterranea (Podridura de l’arrel), Mycosphaerella angulata (Taques angulars de les fulles). |
7. Basidimicets. |
Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patologies a la vinya: Physopella ampelopsodis (Rovell), Stereum hirsutum i Phellinus igniarius (Esca), Armillaria mellea (Podridura de l’arrel). |
8. Fongs mitospòrics. |
Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patologies produides per hifomicets: Verticillium dahliae (Pansiment foliar), Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium o Penicillium (Podridura dels fruits), Phymatotrichopsis omnivora (Podridura radicular). Patologies produides per celomicets: Coniella diplodiella (Podridura blanca), Greeneria uvicola (Podridura amarga), Septoria ampelina (Melanosi). |
9. Micorrices. |
Caracterìstiques generals i la seva aplicació en viticultura. |
10. Fongs a la bodega. |
Aspectes perjudicial i beneficiosos. |
Contingut de les classes pràctiques |
1- Tècniques d’estudi dels fongs microscòpics.
2- Criteris per a la classificació dels zigomicets, ascomicets i deuteromicets.
3- Desenvolupament dels Postulats de Kock amb algun patogen per a la vinya.
4- Estudi quantitatiu /qualitatiu dels fongs presents al sòl de vinya o a les parets d’una bodega. |
Descripció |
Per aquells alumnes que necessitin tutoria, aquestes es faran durant el primer quadrimestre de la llicenciatura, concretament, durant els mesos de febrer i març, cada dimarts i dijous de 17-18h al despatx del responsable de l'assignatura, es a dir, a la facultat de medicina de Reus. |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'assistència a pràctiques és un requisit indispensable per a aprovar l'assignatura |
Bàsica |
AGRIOS GN., Fitopatología., 1991, Limusa S.A, Mèxic
BARNETT HL, HUNTER BB., Illustrated genera of imperfect fungi., 1988 (4ed), APS Press. Minnesota
ALEXOPOULOS CJ, MIMS CW, BLACWELL M., Introductory mycology., 1996 (4 ed), John Wiley & Sons. New York
MINISTERIO DE AGRICULTURA, PESCA Y ALIMENTACIÓN., Los parásitos de la vid: estrategias de protección razonada., 1998 (4 ed), Mundi-Prensa. Madrid
VARMA A, HOCK B., Mycorrhiza. Structure, function, molecular biology and biotechnology., 1999 (2 ed), Springer-Verlag. Berlin
MANSILLA VAZQUEZ JP, PINTOS VARELA C & ABELLEIRA ARGIBAY A, Patología de la vid, 1991, Servicio de publicaciones de la Excma. Diputación
PEARSON RC, GOHEEN A., Plagas y enfermedades de la vid (APS), 1996, Mundi-Prensa, Madrid
CARLILE M, WATKINSON S, GOODDAY G., The fungi., 2001 (2 ed), Academic Press. New York
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|