Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel•lular i metabòlic |
| A5 |
Conèixer els principis, la instrumentació i les aplicacions de les principals tècniques d'anàlisis i separació de biomolècules, així com les tècniques de cultiu de microorganismes i de cèl•lules d'organismes pluricel•lulars |
| A8 |
Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis dels àmbits de Biotecnologia amb tècniques estadístiques, i saber-los interpretar |
| A9 |
Conèixer en profunditat els microorganismes, tant procariotes com eucariotes, i els virus, així com la diversitat de metabolismes present en els procariotes, i les seves possibilitats d'aprofitament biotecnològic |
| A10 |
Saber aplicar els coneixements bàsics d'estructura i funció dels organismes pluricel•lulars en l'obtenció de productes biotecnològics |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Conèixer el món dels microorganismes i la seva relació amb la humanitat
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians
| | A5 |
Aplicar les tècniques d'estudi dels microorganismes
| | A8 |
Adquirir competències bàsiques mínimes per a poder desenvolupar amb eficiència les diferents tècniques microbiològiques
| | A9 |
Conèixer el món dels microorganismes i la seva relació amb la humanitat
Aplicar les tècniques d'estudi dels microorganismes
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians
| | A10 |
Adquirir competències bàsiques mínimes per a poder desenvolupar amb eficiència les diferents tècniques microbiològiques
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Es capaç d’integrar paradigmes d’altres disciplines
| | B3 |
Identifica necessitats de millora en situacions i contexts complexes
Aplica tècniques innovadores i obté resultats
| | B4 |
Fa el treball previst d’acord amb els criteris de qualitat donats
| | B5 |
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques del grup
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. |
Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
|
Tema 2. |
Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig) |
Tema 3. |
Envoltes cel•lulars
3.1. La membrana plasmàtica: composició química i organització molecular
3.2. Paret cel•lular i tinció de Gram
3.3. Protoplasts i esferoplasts
3.4. Estructures externes: càpsules, glicocàlix, flagels, fimbries
3..5. Morfologia de les bactèries
3.6. Espores bacterianes: estructura, composició química, tipus, mecanismes determinants de la seva formació
|
Tema 4. |
Genètica bacteriana
4.1. Transformació
4.2. Conjugació
4.3. Transducció
4.4. Plàsmits i transposons
4.5. Mutacions: mecanismes
4.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
4.7. Tècniques basades en la PCR |
Tema 5. |
Divisió bacteriana
5.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
5.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
5.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
5.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
5.5. Cultius continus |
Tema 6. |
Metabolisme i nutrició microbiana
6.1. Principals vies de producció d’energia
6.2. Requeriments essencials dels microorganismes: requeriments de C, N, P, S y de factors de creixement
6.3. Classificació dels microorganismes segons la seva dependència de l’oxigen, el seu metabolisme energètic i requeriment d’una font de carboni |
Tema 7. |
Medis de cultiu
7.1. Preparació
7.2. Tipus de medis de cultiu: l’enriquiment, selectius i diferencials
7.3. Obtenció de cultius purs
7.4. Concepte de soca |
Tema 8. |
Conservació de soques microbianes
8.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
8.2. Col•leccions de cultius |
Tema 9. |
Concepte d'espècie
9.1. Taxonomia numèrica
9.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
9.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey |
Tema 10. |
Taxonomia bacteriana
10.1. Arqueobacteris
10.2. Eubacteris fotosintètics
10.3. Eubacteries quimioautotrófics
10.4. Eubacteris gramnegatius aerobis.
10.5. Eubacteris gramnegatius anaerobis facultatius: grup entèric i eubacteries relacionats
10.6. Eubacteris gramnegatius anaerobis
10.7. Eubacteris grampositius: formadors de endospores i eubacteris fermentadors.
10.8. Actinomicets |
Tema 11. |
Els virus
11.1 Introducció històrica
11.2. Propietats generals dels virus
11.3. Estructura
11.4. Composició química
11.5. Genètica
11.6. Classificació
11.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
11.8. Virus vegetals
11.9. Mecanismes de reproducció
11.10. Detecció i tècniques de cultiu
|
Tema 12. |
Els fongs
12.1. Característiques generals
12.2. Cicle de reproducció
12.3. Principals grups taxonòmics |
Tema 13. |
Microbiologia industrial
13.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
13.2. Selecció i millora de microorganismes industrials
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
10 |
4 |
14 |
Pràctiques a laboratoris |
|
24 |
30 |
54 |
Sessió Magistral |
|
35 |
45 |
80 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Casos pràctics relatius a la matèria teòrica desenvolupada a les classes magistrals. |
Pràctiques a laboratoris |
Introducció a les normes bàsiques de manipulació de microorganismes. |
Sessió Magistral |
Desenvolupament del contingut teòric de l'assignatura. |
Descripció |
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic, moodle i presencialment prèvia concertació de cita. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avalaurà el desenvolupament de les pràctiques i capacitat de treballar en grup i un informe conjunt de pràctiques. |
15% |
Proves mixtes |
|
Es faran dues proves al llarg del quatrimestre. Els continguts superats a la 1a prova no seran avaluats a la 2ona prova. |
85% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
La 2ona convocatòria serà un examen final. |
Bàsica |
|
Biología de los microorganismos Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock Ed. Prentice Hall. Madrid, 2003
Introducció a la microbiologia Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A. Reverté Barcelona, 1999
Microbiología Stanier, R. Y. [et al.] 2a ed. Ed. Reverté Barcelona, 1992 |
Complementària |
|
Introducción a la micología Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W. Ed. Omega Barcelona, 1985
Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari Gállego Berenguer, J. Edicions Universitat de Barcelona Barcelona, 2001
Microbiología de Zinsser Joklik, W. K. [et al.] 20ª ed. Editorial Médica Panamericana Madrid, 1994 |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|