Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
| A5 |
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles. |
| A6 |
Participar en programes d'investigació vitivinícola. |
| A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
| A8 |
Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene. |
| A15 |
Ser capaç de participar al conjunt de les activitats dintre una empresa de productes derivats de la vinya o del vi, o altres begudes fermentades. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia. |
| B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
| B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Conèixer els factors causants d'estrès en el vinyer, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació, utilitzar les tècniques vitícoles adequades per a pal·liar els seus efectes del canvi climàtic
| | A5 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
| | A6 |
Planificar el cultiu de precisió per a obtenir una òptima qualitat del raïm, considerant els factors del mitjà, clima i sòls, i les variacions interanuals. Coneixement de monitoratge en camp i interpretació de sensors
| | A7 |
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
| | A8 |
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
| | A15 |
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
| | B2 |
Presenta opcions de solució que són efectives en la majoria dels casos per resoldre els problemes
| | B3 |
Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
| | B4 |
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
| | B5 |
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
| | B6 |
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C3 |
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
| | C4 |
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
|
Tema |
Subtema |
1. Conceptes de viticultura de precisió. Planificació i maneig d’una vinya. |
|
2. Avaluació del medi vitícola. Ecofisiologia i resposta varietal. |
|
3. Establiment d’una viticultura de precisió: avaluació de las possibilitats de monitorització. |
|
4. Sistemes geogràfics d’informació. |
|
5. Gestió vitícola de l’estrès causat per la temperatura i sequera en la qualitat de raïm i vi. |
|
6. Canvi climàtic: tècniques vitícoles pal•liatives. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
0 |
2 |
Pràctiques a través de TIC |
|
9 |
33 |
42 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
16 |
4 |
20 |
Treballs |
|
0 |
8 |
8 |
Atenció personalitzada |
|
3 |
0 |
3 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
S'explicarà el funcionament de l'assignatura: distribució del temps de l'alumne en activitats a l'aula, activitats virtuals i personal. |
Pràctiques a través de TIC |
A través de la documentació proporcionada al moodle es treballarà l'Ecofisiologia i Viticultura de precissió.
Caracterització de l’ecosistema d’una parcel•la de vinya. Interpretació de dades climàtiques i del sòl. Creació de Gràfics
|
Pràctiques de camp/sortides |
Visita a empresa gran vitivínícola gestionada mitjançant viticultura de precisió.
Visita a diverses empreses vitivinícoles familiars. |
Treballs |
Informe de les pràctiques a través de TIC i de les visites. |
Descripció |
Els alumnes poden contactar amb la professora a través del correu electrònic (montserrat.nadal@urv.cat) |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a través de TIC |
|
Proves individuals sobre el temari a través del moodle.
Informe i prova sobre el treball "Interpretació de dades climàtiques i del sòl. Creació de Gràfics"
Informes de treballs (Gestió vitícola de l’estrès, canvi climàtic, viticultura de precissió).
|
25%
25%
25% |
Treballs |
|
Informes sobre els visites. |
25% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
VITICULTURA/19214107 | BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105 | EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|