Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
Objectius |
Competències |
Aplicació de la cromatografia de gasos a l’anàlisis del most i del vi. |
|
|
|
Aplicació de la HPLC a l’anàlisis del most i del vi. |
|
|
|
Aplicació de IR-TF a l’anàlisi del most i del vi. |
|
|
|
Aplicació del nas electrònic a l’anàlisi del most i del vi. |
|
|
|
Introducció de les tècniques quimiomètriques. |
|
|
|
Aplicació d’altres tècniques analítiques. |
|
|
|
Tema |
Subtema |
1. |
Introducción. |
2. |
La calidad de la medida enológica. Validación de métodos de análisis. |
3. |
Técnicas de separación en el análisis enológico. |
4. |
Cromatografía de gases: aplicaciones enológicas. |
5. |
Cromatografía líquida: aplicaciones enológicas. |
6. |
Métodos multiparamétricos: NIR, FTIR y nariz electrónica (EN). |
7. |
Técnicas de autentificación de vinos (RMN, IRMS, etc.)
Prácticas:
a) Aplicación de la cromatografía de gases (GC-ECD, GC-FID, GC-NPD y GC-FPD) a la determinación de compuestos del aroma: TCA, fenoles, pirazinas y mercaptanos.
b) Aplicación de la cromatografía de gases (GC-ECD) a la determinación de contaminantes y residuos: pesticidas.
c) Aplicación de la cromatografía. líquida de alta resolución (HPLC-FLD) a la determinación de ochratoxina A y de aminas biógenas.
d) Aproximación a los métodos rápidos (FT-IR, EN) para el control de calidad en bodega. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
5 |
5 |
10 |
Seminaris |
|
5 |
2.5 |
7.5 |
Debats |
|
5 |
2.5 |
7.5 |
Presentacions / exposicions |
|
4.5 |
4.5 |
9 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
5 |
15 |
Treballs |
|
0 |
12 |
12 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves orals |
|
1 |
4 |
5 |
Proves de desenvolupament |
|
3 |
4 |
7 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Explicació dels continguts teòrics. |
Seminaris |
Aprofundiment monogràfic sobre un tema. |
Debats |
Discussió sobre temes concrets relacionats amb els continguts de l’assignatura via internet. |
Presentacions / exposicions |
Presentacions de les recensions per part dels alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicació pràctica de les anàlisis intrumentals mès habituals. |
Treballs |
Recensió d’articles científics. |
|
Sessió Magistral |
Debats |
Seminaris |
Presentacions / exposicions |
Pràctiques a laboratoris |
Treballs |
|
Descripció |
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats. |
|
|
Descripció |
Pes |
Sessió Magistral |
|
|
Seminaris |
|
|
Debats |
|
|
Presentacions / exposicions |
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
|
Treballs |
|
|
Proves orals |
|
|
Proves de desenvolupament |
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
a) Bibliografía genérica:
- B. W. Zoecklein, K. C. Fugelsang, B. H. Gump, F. S. Nury. Wine Analysis & Production. Chapman & Hall. 1995.
- Doneche (ed). Les acquisitions récentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.
- B.G. Osborne, T. Fearn, P.H. Hindle. Practical NIR Spectroscopy with Applications in Food and Beverage Analysis. Longman, 1993.
- M.H. Gordon (Ed). Principles and Applications of Gas Chromatography in Food Analysis. Ellis Horwood, 1990.
- L.M.L. Nollet (Ed). Food Analysis by HPLC. Marcel Dekker, 1992.
- A.G. Gaonkar (Ed). Characterization of Food. Emerging Methods. Elsevier, 1995.
- M. Feinberg (Ed). L’assurance de la Qualité dans les laboratoires agroalimentaires et pharmaceutiques. Lavoisier, Tec&Doc, 1998.
- D. Bertrand (coord). E. Dufour. La spectroscopie infrarouge et ses applications analytiques. Tec & Doc. 2000.
- R. Wood, A. Nilsson, H. Wallin. Quality in the Food Analysis Laboratory. Royal Society of Chemistry, 1998.
- W. Bates (Ed). Rapid Methods for Analysis of Food and Food Raw Material. Technomic, 1990.
- M.M. Massoba (Ed). Spectral Methods in Food Analysis. Instrumentation and Applications. M. Dekker, 1999.
- R. Marsili. Techniques for Analysing Food Aroma. M. Dekker, 1997.
- R. Marsili (ed). Flavors, Fragrance and Odor Analysis. M. Dekker, 2002.
- J.V. Leland, P. Schieberle, A. Buettner y T.E. Acree (ed). Gas Chromatography Olfactometry. ACS Symposium Series, 2001.
- J.F. Jackson and H.F. Linskens (ed.). Analysis of taste and aroma. Molecular Methods of Plant Analysis. Volume 21. Springer, 2002.
B) Manuales prácticos:
- Recueil des méthodes internationales d’analyse des vins et des moûts. OIV, 1990.
- Métodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Reglamento (CEE) nº 2676/90. Oficina de publicaciones oficiales de las Comunidades Europeas, 1990.
- Official Methods of the Association of Official Analytical Chemists (15th ed). W. Horwitz (ed). AOAC, 1990.
- Recueil des méthodes internationales d’analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons. OIV, 1994.
- Métodos oficiales de análisis (tomo II). Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA), 1993.
|
Complementària |
|
- EURACHEM guided. The fitness for purpose of Analytical methods. A laboratory guide to method validation and related topics. Eurachem Secretariat, Teddington. Dec. 1998.
- P. van Zoonen, R. Hoogerbrugge, S.M. Gort, H.J. van de Wiel, Henk A. van’t Klooster. Some practical examples of method validation in the analytical laboratory. Trends in Analytical Chemistry, 18 (199) 584-593.
- OIV. Recomendaciones armonizadas para el control interno de calidad en los laboratorios de ensayo (informe técnico). Resolución OENO 19/2002.
Preparación muestra:
- M. Ortega; M.L. González; S. Beltran. Aroma composition of wine studied by different extraction methods. Anal. Chim. Acta. 458 (2002) 85-93.
Cromatografía de gases:
- C. Saenz; T. Cedron. Microextraction of volatile compounds from wine samples and their determination by GC-FID. Chromatographia. 51 (2000) 221-225.
HPLC:
- M. Castellari; A. Versari; U. Spinabelli; S. Galassi; A. Amati. An improved HPLC method for the analysis of organic acids, carbohydrates, and alcohols in grape musts and wines. J. Liq. Chromatogr. 23 (2000) 2047-2056.
- V. Carnevillier; C. Charpentier. Chromatographie en phase liquide. Rev. Oenologues 79 (1996) 25-27.
Nariz electrónica:
- M.P. Martí; M. Mestres; O. Busto; J. Guasch. Aplicación de la nariz electrónica en el control de calidad de vinos. Alimentación, Equipos y Tecnología, 19 (2000) 129-133.
FTIR:
- M. Dubernet; M. DUbernet; V. Dubernet; S. Coulomb; M. Lerch; I. Traineau. Objective analysis of harvest qualityby Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and neuron networks. Bull. OIV 74 (2001) 15-24.
Autenticidad:
- R. Wittkowski. Analytical and statistical possibilities to check for wine authenticity. Bull. OIV 72 (1999) 762-771.
Compuestos azufrados:
- M. Mestres; M.P. Martí; O. Busto; J. Guasch. Simultaneous analysis of thiols, sulphides and disulphides in wine aroma by headspace solid-phase microextraction-gas chromatography. Journal of Chromatography A,849 (1999) 293-297.
- M. Mestres; M.P. Martí; O. Busto; J. Guasch. Application of HS-SPME to determination of sulphur compounds with low volatility in wines. Journal of Chromatography A, 945 (1-2) (2002) 211-219.
TCA:
- M. Riu, M. Mestres, O. Busto, J. Guasch. Determination of 2,4,6-trichloroanisole (TCA) in wines by HS-SPME and GC-ECD. J. Chromatogr. A, 977 (2002) 1-8.
- M.P. Martí, R. Boqué, M. Riu, O. Busto, J. Guasch. Fast screening method for determining 2,4,6-trichloranisole in wines using a headspace-mass spectrometry (HS-MS) system and multivariate calibration. ABC. Enviado para su publicación.
Aminas biógenas:
- O. Busto, M. Miracle, J. Guasch, F. Borrull. Determination of biogenic amines in wines by HPLC with on-column fluorescence derivatization. J. Chromatogr. A, 757 (1997) 311-318.
Pesticidas:
- C. Sala; O. Busto; J. Guasch. Quick capillary gas chromatographic method for determining usual pesticides in musts and wines. Chromatographia, 44 (1997) 320-324.
Fenoles:
- N. Martorell, M.P. Martí, M. Mestres, O. Busto, J. Guasch. Determination of 4-ethyl guaiacol and 4-ethyl phenol in red wines using headspace solid-phase microextraction gas chromatography. J. Chromatogr. A, 975 (2002) 349-354.
Pirazinas:
- C. Sala; M. Mestres; M.P. Martí; O. Busto; J. Guasch. Headspace solid-phase microextraction analysis of 3-alkyl-2-methoxy-pyrazines in wines. J. Chromatogr. A, 953 (2002) 1-6.
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|