Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A8 |
Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis del camp científic i saber-los interpretar. |
| A10 |
Apreciar la complexitat i diversitat dels organismes a través de l'estudi de les seves molècules, cèl·lules i processos fisiològics, la seva genètica i evolució. |
| A13 |
Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A8 |
Ser conscient de les noves estratègies i conceptes en l'estudi de la nutrició
| | A10 |
Identificar les classes de nutrients essencials i conèixer les seves característiques i funcions bàsiques
| | A13 |
Adquirir consciència de la relació nutrició, salut i malaltia
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B6 |
Es presenta voluntari per fer presentacions oportunes en públic
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Nutrició i salut
|
Som el que mengem?
Classes de nutrients
Quantitat diària recomanada.
Investigació en nutrició
|
Sistema digestiu
|
Anatomia i fisiologia del sistema digestiu
Coordinació dela digestió
Fibra
Flora intestinal
|
Nutrients implicats en el balanç hídric i electrolits |
Aigua
Sodi
Potassi
Clor
|
Nutrients amb funcions antioxidants |
Conceptes de radical lliure i estrés oxidatiu
Vitamina E
Vitamina C
Seleni
Altres components de la dieta antioxidants
|
Vitamina A i funció visual |
La funció visual
Vitamina A
Altres funcions de la vitamina A
|
Nutrients implicats en el correcte funcionament dels ossos |
Estructura de l'os i procès de remodelat
Calci i fòsfor
Vitamina D
Vitamina K
Fluor
|
Nutrients que actuen com coenzims en reaccions del metabolisme i en la formació de la sang |
Paper dels micronutrients en el metabolisme energètic
Vitamines del complex B
Iode
Ferro
Zinc
Coure
Manganès
Magnesi
Crom
Cobalt
|
Pes corporal |
Pes ideal i composició corporal
Equilibri energètic i necessitats energètiques
Control del pes corporal i obesitat
|
Nutrició dels carbohidrats utilitzables |
Classificació nutricional i nomenclatura
Índex glucèmic
Aliments rics en glúcids
Digestió i absorció dels glúcids de la dieta. Distribució i metabolisme
Alteracóns en la nutrició de glúcids
|
Nutrició dels lípids |
Consum, digestió i absorció. Distribució i metabolisme.
Àcids grassos omega-3 i omega-6.
Rol dels lípids de la dieta en les malalties cardiovasculars
|
Nutrició nitrogenada |
Balanç nitrogenat.
Essencialitat dels aminoàcids.
Els aminoàcids com a substrats energètics.
Qualitat de les proteïnes.
Malnutrició proteica.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
35 |
47 |
82 |
Presentacions / exposicions |
|
6 |
12 |
18 |
Seminaris |
|
13 |
24 |
37 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
2 |
4 |
6 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
3 |
3 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Presentacions / exposicions |
Presentació d'un nutrient relacionat amb la seva funció en l'organisme |
Seminaris |
Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). |
Resolució de problemes, exercicis |
Plantejament i resolució en equip d'un cas pràctic relacionat amb la nutrició aplicant els coneptos teòrics apresos en l'assignatura |
Descripció |
Departament de bioquímica i Biotecnologia. Despatx 111.
correu electronic: begona.muguerza@urv.cat
tef'efon: 977 55 95 21
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Presentacions / exposicions |
|
Contingut i forma d'una exposició oral |
20% |
Seminaris |
|
Comentaris y crítica d'articles científics |
15% |
Resolució de problemes, exercicis |
|
Resolució de casos plantejats a classe |
15% |
Proves mixtes |
|
Contingut de les sessions magistrals |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 en l'examen tipus mixte. Així mateix serà necessari realitzar la presentació oral. La segona convocatòria consistirà en un examen final i es mantindran les notes de la presentació oral, seminaris i problemes. |
Bàsica |
THOMPSON, J I MANORE, M, Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005
BRODY, T, Nutritional biochemistry, Academic Press, San Diego , 1999
BENDER, D.A., Introduction to nutrition and metabolism, 2nd ed. London Taylor and Francis , 1997
|
|
Complementària |
ALEMANY, M., Obesidad y nutrición, Alianza Editorial, Madrid 1992
ALEMANY, M, Enciclopedia de las Dietas y la Nutrición, 2 edició. Ed. Planeta, Barcelona, 1999
BJÖRNTORP, P., BRODOFF, B.N, Obesity., J.B. Lippincott Co., Philadelphia, 1992
COMBS, G.F, The Vitamins, Academic Press, San Diego, 1998
ENSMINGER , A. H, Foods & nutrition encyclopedia, 2nd ed . CRC, Boca Raton, Florida, 1994
GARCÍA SEGOVIA, P, MARTÍNEZ MONZO, Nutrición humana, , 2001
GARROW, J. S. i W. P. T. JAMES , Human nutrition and dietetics, 9th ed., Churchill Livingstone, Edinbourgh, 1994
HERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, M. i SASTRE GALLEGO A., Tratado de nutrición, Díaz de Santos, Madrid, 1999
LINDER, M.C, Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos, Eunsa, Pamplona, 1988
MACRAE, R., SADLER, M.J., Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition. 8 volums, Academic Press, London, 1993
MARTÍNEZ, J.A.: , Fundamentos teórico-prácticos de nutrición y dietética, McGraw-Hill Interamericana, Madrid, 1998
|
MAS, A., AZCUÉ, J.: Metales en sistemas biològicos. Colección LCT nº 74; Promociones y Publicaciones Univeritarias, Barcelona, 1993
MATAIX VERDÚ, J: Nutrición y alimentación humana, 2 volums, , Editorial Díaz de Santos, 2002
MERTZ, W.: Trace elements in human and animal nutrition. Vols. 1 i 2. Academic Press, San Diego, 1982
MORRISON, G., HARK L. . Medical nutrition and disease. 2nd ed. Malden, Mas Blackwell Science cop. 1999
PHIPPS, D.A.: Metals and metabolism. Clarendon Press. Oxford, 1976
SADLER, M. Encyclopedia of human nutrition (3 vol), 1999
SERRA, L.: Nutrición y salud pública métodos, bases científicas y aplicaciones. Masson, Barcelona, 1995
SORIGUER ESCOFET, F.J.C.:La Obesidad. Díaz de Santos, Madrid, 1994.
UNDERWOOD, E.J.: Trace elements in human and animal nutrition. Academic Press, New York, 1977
THOMPSON, J I MANORE, M: Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005
VÁZQUEZ, C., A.I. DE COS, C. LÓPEZ-NOMDEDEU. Alimentación y nutrición manual teórico-práctico. Madrid Díaz de Santos cop. 1998 .
WATERLOW, J.C.: Protein-energy malnutrition. Edward Arnold, London, 1992.
|
|
Altres comentaris |
Es convenient haver cursat l'assignatura "Metabolisme i la seva Regulació" |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|