Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
| A35 |
Psicologia. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A17 |
Comprendre l'alimentació humana des d'una perspectiva integral (biopsicosocial)
Establir relacions entre formes de vida, comportaments alimentaris i estat de salut
Saber discriminar un transtorn alimentari d’una alimentació defectuosa
| | A26 |
Apropar a l’estudiant les diferents formes d’emmalaltir psíquic i la seva relació amb l’alimentació
| | A35 |
Conèixer les principals comorbilitats implicades en els trastorns alimentaris
Conèixer els principals transtorns alimentaris
Saber afrontar els trastorns alimentaris i la seva situació com a futur dietista en els projectes multidisciplinars que puguin originar-se a nivell ambulatori o hospitalari
Prendre consciència de la importància dels elements transferencials en la qualitat del seu treball
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B2 |
Desenvolupar de forma oral o escrita els resultats de les pràctiques
| | B7 |
Conèixer i comprendre la realitat social dels usuaris (empatia)
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1. Introducció a l’assignatura
Salut i malaltia psíquica
|
1.a. Introducció
1.b. Concepte de salut i malaltia. Evolució històrica de les diferents concepcions
del patiment psiquic. La psicologia i la psiquiatria en relació a d’altres fonts del saber
humà. Relació de la psicologia i psiquiatria amb la resta de la medicina
1.c. Psicopatologia, concepte. Elements que conformen l’estudi psicopatològic
bàsic. Psicopatologia general i implicació en els trastorns alimentaris.
L'anamnesi i exploració psiquiàtrica. Nosologia psiquiàtrica bàsica.
|
2. PSICOLOGIA ,COMUNICACIÓ i SOCIETAT
|
2.a. Personalitat, intel·ligència, concepte. Personalitat normal i anormal. Caràcter i temperament. Impulssivitat i compulsivitat. Principals trastorns de la personalitat i la seva relació amb l´alimentació.
2b. Desenvolupament psicològic del infant fins l’edat adulta. Principis del desenvolupament. Desenvolupament cognitiu i etologic (teoria del vincle). Creixement, maduració, integració.
Del nen al adolescent. Que és l’adolescència? Evolució de l’adolescència
2.c. Autoestima.Definición ¿Qué es?. Autoestima positiva. Baja Autoestima.¿Cómo se forma la autoestima?. Autoconcepto Dimensiones.Funciones.Incongruencias, cambios y consistencias . Técnicas para trabajar con la autoestima.Tests de autoestima.Relación de pareja
2.d. Assertivitat. Definició. Conducta agressiva i conducta passiva, entrenaments assertiu
2.e.Teoria de la ment i metacognició. Definició Experiment de Sally i Anne (Wimmer y Perner. Ejercicios para fomentar los estados mentales. Patología relacionada
2.f. Intel·ligència emocional. Història. Teories. conceptes. Component Avaluació.
2.g. Familia i psicologia. Individu i individuació. Familia i socialització Models de familia. Familia i pacient. L’emoció expressada.
2.h. Activitat física i psicologia del esport. Jocs i esport. Esport i societat . Esport i cultura. Esport i sexe. Personalitat i esport.
2.i. estrès i societat. Definició estrés. Tipus estressos. Signes i símptomes. Burnout. Estratègies d’afrontament. Tècniques relaxació
2.j. L’entrevista clínica. Definició. Relació terapeuta-pacient. Etapes. Tipus.
2.k. entrevista motivacional. Definicions. Principis generals i estadis.
2.l. Maneig de grups. Definicions. Tipus, Fases i rols. El terapeuta de grups
2.m. Reacció de dol. Dol normal i patologic. Situacions especials.
|
3. PSIQUIATRIA I PSICOPATOLOGIA. PRINCIPALS QUADRES PSIQUIÀTRICS |
3.a. Afectivitat, emocions i desitjos. Tristor i depressió. Quadre clínic i relació amb L’alimentació
3.b Ansietat i estes. Conceptes. Quadre clínic i relació amb l'alimentació.
3.c. Esquizofrènia, trastorn bipolar i TOC. Descripció i implicació amb l'alimentació i la salut
3.d Psicogeriatria: Aspectes psicològics del envelliment. Principals trastorns psiquiàtrics
|
4. CONDUCTES ADDICTIVES |
4.a. Conceptes bàsics. Bases neurobiològiques. Determinants psicosocials. Classificació de les addicions. Epidemiologia. Complicacions. Tractament. Toxicomanies i dietista |
5. TRASTORNS ALIMENTARIS |
5.a. Trastorns alimentaris.Introducció. Definició d’anorèxia, bulimia, pica i rumiació. 4.a. Classificació dels trastorns alimentaris i etiologia.
5.b. Anorèxia. Historia. Definició. Criteris diagnòstics. Tipus d’anorèxia i diferencies.
5.c. Epidemiologia de l’anorèxia. Incidència, prevalença, sexe, edat, nivell socioeconomic, educació, factors socioculturals, i interpersonals relacionats amb l’anorèxia.
5.d. Manifestacions clíniques de Anorèxia. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
5.e. Complicacions físiques de l’anorèxia nerviosa. Exploració per aparells.
5.f. Tractament de l’anorèxia. Tractaments individuals: farmacologia i psicoteràpia. Tractament
Tractaments grupals: teràpies familiars i d’autoajut. El dietista en el tractament de l’anorèxia.
5.g. Bulimia nerviosa. Introducció. Definició i criteris diagnòstics. Tipus i diferencia. Casos parcials.Epidemiologia de la bulimia nerviosa.Incidencia, prevalença, sexe, edat, nivell socioeconomic, educació. Trets personalitat premorbida més freqüents.
5.h. Manifestacions clíniques de la bulimia nerviosa. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
5.i. Complicacions físiques de la bulimia nerviosa. Exploració general i per aparells.
5.j. Tractament de la bulimia. Tractaments individuals: farmacològics i psicoterapics. Tractaments grupals, teràpies familiars i grups d’autoajut. El dietista en el tractament de la bulimia
5.k. Trastorns alimentaris no especificats.trastorns per afartament. Conceptes, diagnòstic, epidemiologia i tractament.Els Trastorns alimentaris en l’ home.Classificació dels trastorns alimentaris i etiologia.
|
6.DIETISTA I TRASTORNS ALIMENTARIS |
6.a. El dietista i la prevenció dels trastorns alimentaris.Prevenció primaria, secundaria i terciaria
6.b. L’equip interdisciplinar i el dietista. El dietista i l’abordatge clínic dels trastorns de la conducta de l’alimentació. Criteris d’ingrés hospitalari. Dietista davant ingrés hospitalari. Tractament ambulatori dels trastorns alimentaris. Hospital de dia. Dietista i tractament en hospitals de dia.mentació. Criteris d’ingrés hospitalari. Dietista davant ingrés hospitalari. Tractament ambulatori dels trastorns alimentaris. Hospital de dia. Dietista i tractament en hospitals de dia. |
7. PSICOSOMATICA |
7.a.Concepte. Principals trastorns associats |
8.AVALUACIÓ PSICOLÒGICA. PROCEDIMENTS I INTERPRETACIÓ |
8.a. Mètodes que permeten la valoració del pacient . Anamnesis, exploració i principals escales d’avaluació utils per el dietista |
9. BIOQUÍMICA i PSICOFARMACOLOGIA RELACIONADA AMB ELS PROCESOS PSICOPATOLOGICS I ELS TCA |
La Modulació neuroquimica del comportament alimentari i la seva alteració en els TCA Psicofarmacologia.Classificació. indicació,principals efectes secundaris i relació amb factors metabolics i nutricionals. |
10. ASPECTES PSICOLÒGICS EN MALALTIES ORGÀNIQUES; ALTERACIÓ EN PROCESSOS DIETETICO-NUTRICIONALS |
Obesitat i obesitat mòrbida, aspectes psicològics.Tiroides, pes i psicopatologia. Diabetis, pes i psicopatologia |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
3 |
5 |
Seminaris |
|
21 |
21 |
42 |
Atenció personalitzada |
|
39 |
58.5 |
97.5 |
|
Proves mixtes |
|
5 |
0 |
5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Preparació de classes i seminaris.S'informarà sobre el material bibliografic proposat, tant en format web com paper, informant d'accessos o capitols de llibres d'interès per l'assignatura. |
Seminaris |
Presentació en cada sessió del objectiu. Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es proposaran treballs a desenvolupar entres seminaris.Es farà servir material audiovisual. |
Descripció |
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb el professor.
Els seminaris seràn tutoritzats per un psicoòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne, |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Presentació en cada sessió del objectiu. l'assitència als seminaris ès obligatòria.Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es proposaran treballs a desenvolupar entre seminaris.Es farà servir material audiovisual. |
Valor del 60 % de la nota final |
Atenció personalitzada |
|
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb el professor.
Els seminaris seràn tutoritzats per un psicoòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne, |
Facilitar la informació adequada per afavorir el procès d'aprenentatge |
Proves mixtes |
|
Examen final tipus test i preguntes curtes amb un temps màxim de dues hores i mitja de durada i un valor del 40% de la nota final
Es fara revisió del examen si l'alumne ho creu necessari, en dia i hora que es comunicarà en la data del examen |
valor del 40% de la nota final
|
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
V. Turon Gil , Anorèxia nerviosa,bulìmia y obesidad , 1997, Masson
Eduardo Garcia Camba , Avances en trastornos de la conducta alimentaria , 2001 , Masson
Alfonso Chinchilla Moreno , Trastornos de la conducta alimentaria , 2003, Masson
, Manual diagnostico y estadistico de los trastornos mentales DSM IV-TR , 2002, Masson
Inmaculada de la Serna, La alimentacion y sus perversiones, 2007, EdikaMed
Guias de pràctica clínica en el SNS, Guia de pràctica clínica sobre los trastornos de conducta alimentaria, 2009, Ministerio sanidad y consumo
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|