DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) PSICOLOGIA Codi 14224009
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
FRANCH BARCELÓ, JUAN
Adreça electrònica juan.franch@urv.cat
adela.masana@urv.cat
joan.depablo@urv.cat
Professors/es
FRANCH BARCELÓ, JUAN
MASANA MARIN, ADELA
DE PABLO RABASSÓ, JOAN
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A35 Psicologia.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A17 Comprendre l'alimentació humana des d'una perspectiva integral (biopsicosocial)
Establir relacions entre formes de vida, comportaments alimentaris i estat de salut
Saber discriminar un transtorn alimentari d’una alimentació defectuosa
 A26 Apropar a l’estudiant les diferents formes d’emmalaltir psíquic i la seva relació amb l’alimentació
 A35 Conèixer les principals comorbilitats implicades en els trastorns alimentaris
Conèixer els principals transtorns alimentaris
Saber afrontar els trastorns alimentaris i la seva situació com a futur dietista en els projectes multidisciplinars que puguin originar-se a nivell ambulatori o hospitalari
Prendre consciència de la importància dels elements transferencials en la qualitat del seu treball
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Desenvolupar de forma oral o escrita els resultats de les pràctiques
 B7 Conèixer i comprendre la realitat social dels usuaris (empatia)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema

1. Introducció a l’assignatura
Salut i malaltia psíquica
1.a. Introducció
1.b. Concepte de salut i malaltia. Evolució històrica de les diferents concepcions
del patiment psiquic. La psicologia i la psiquiatria en relació a d’altres fonts del saber
humà. Relació de la psicologia i psiquiatria amb la resta de la medicina
1.c. Psicopatologia, concepte. Elements que conformen l’estudi psicopatològic
bàsic. Psicopatologia general i implicació en els trastorns alimentaris.
L'anamnesi i exploració psiquiàtrica. Nosologia psiquiàtrica bàsica.
2. PSICOLOGIA ,COMUNICACIÓ i SOCIETAT
2.a. Personalitat, intel·ligència, concepte. Personalitat normal i anormal. Caràcter i temperament. Impulssivitat i compulsivitat. Principals trastorns de la personalitat i la seva relació amb l´alimentació.
2b. Desenvolupament psicològic del infant fins l’edat adulta. Principis del desenvolupament. Desenvolupament cognitiu i etologic (teoria del vincle). Creixement, maduració, integració.
Del nen al adolescent. Que és l’adolescència? Evolució de l’adolescència
2.c. Autoestima.Definición ¿Qué es?. Autoestima positiva. Baja Autoestima.¿Cómo se forma la autoestima?. Autoconcepto Dimensiones.Funciones.Incongruencias, cambios y consistencias . Técnicas para trabajar con la autoestima.Tests de autoestima.Relación de pareja
2.d. Assertivitat. Definició. Conducta agressiva i conducta passiva, entrenaments assertiu
2.e.Teoria de la ment i metacognició. Definició Experiment de Sally i Anne (Wimmer y Perner. Ejercicios para fomentar los estados mentales. Patología relacionada
2.f. Intel·ligència emocional. Història. Teories. conceptes. Component Avaluació.
2.g. Familia i psicologia. Individu i individuació. Familia i socialització Models de familia. Familia i pacient. L’emoció expressada.
2.h. Activitat física i psicologia del esport. Jocs i esport. Esport i societat . Esport i cultura. Esport i sexe. Personalitat i esport.
2.i. estrès i societat. Definició estrés. Tipus estressos. Signes i símptomes. Burnout. Estratègies d’afrontament. Tècniques relaxació
2.j. L’entrevista clínica. Definició. Relació terapeuta-pacient. Etapes. Tipus.
2.k. entrevista motivacional. Definicions. Principis generals i estadis.
2.l. Maneig de grups. Definicions. Tipus, Fases i rols. El terapeuta de grups
2.m. Reacció de dol. Dol normal i patologic. Situacions especials.
3. PSIQUIATRIA I PSICOPATOLOGIA. PRINCIPALS QUADRES PSIQUIÀTRICS 3.a. Afectivitat, emocions i desitjos. Tristor i depressió. Quadre clínic i relació amb L’alimentació
3.b Ansietat i estes. Conceptes. Quadre clínic i relació amb l'alimentació.
3.c. Esquizofrènia, trastorn bipolar i TOC. Descripció i implicació amb l'alimentació i la salut
3.d Psicogeriatria: Aspectes psicològics del envelliment. Principals trastorns psiquiàtrics
4. CONDUCTES ADDICTIVES 4.a. Conceptes bàsics. Bases neurobiològiques. Determinants psicosocials. Classificació de les addicions. Epidemiologia. Complicacions. Tractament. Toxicomanies i dietista
5. TRASTORNS ALIMENTARIS
5.a. Trastorns alimentaris.Introducció. Definició d’anorèxia, bulimia, pica i rumiació. 4.a. Classificació dels trastorns alimentaris i etiologia.
5.b. Anorèxia. Historia. Definició. Criteris diagnòstics. Tipus d’anorèxia i diferencies.
5.c. Epidemiologia de l’anorèxia. Incidència, prevalença, sexe, edat, nivell socioeconomic, educació, factors socioculturals, i interpersonals relacionats amb l’anorèxia.
5.d. Manifestacions clíniques de Anorèxia. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
5.e. Complicacions físiques de l’anorèxia nerviosa. Exploració per aparells.
5.f. Tractament de l’anorèxia. Tractaments individuals: farmacologia i psicoteràpia. Tractament
Tractaments grupals: teràpies familiars i d’autoajut. El dietista en el tractament de l’anorèxia.
5.g. Bulimia nerviosa. Introducció. Definició i criteris diagnòstics. Tipus i diferencia. Casos parcials.Epidemiologia de la bulimia nerviosa.Incidencia, prevalença, sexe, edat, nivell socioeconomic, educació. Trets personalitat premorbida més freqüents.
5.h. Manifestacions clíniques de la bulimia nerviosa. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
5.i. Complicacions físiques de la bulimia nerviosa. Exploració general i per aparells.
5.j. Tractament de la bulimia. Tractaments individuals: farmacològics i psicoterapics. Tractaments grupals, teràpies familiars i grups d’autoajut. El dietista en el tractament de la bulimia
5.k. Trastorns alimentaris no especificats.trastorns per afartament. Conceptes, diagnòstic, epidemiologia i tractament.Els Trastorns alimentaris en l’ home.Classificació dels trastorns alimentaris i etiologia.
6.DIETISTA I TRASTORNS ALIMENTARIS 6.a. El dietista i la prevenció dels trastorns alimentaris.Prevenció primaria, secundaria i terciaria
6.b. L’equip interdisciplinar i el dietista. El dietista i l’abordatge clínic dels trastorns de la conducta de l’alimentació. Criteris d’ingrés hospitalari. Dietista davant ingrés hospitalari. Tractament ambulatori dels trastorns alimentaris. Hospital de dia. Dietista i tractament en hospitals de dia.mentació. Criteris d’ingrés hospitalari. Dietista davant ingrés hospitalari. Tractament ambulatori dels trastorns alimentaris. Hospital de dia. Dietista i tractament en hospitals de dia.
7. PSICOSOMATICA 7.a.Concepte. Principals trastorns associats
8.AVALUACIÓ PSICOLÒGICA. PROCEDIMENTS I INTERPRETACIÓ 8.a. Mètodes que permeten la valoració del pacient . Anamnesis, exploració i principals escales d’avaluació utils per el dietista
9. BIOQUÍMICA i PSICOFARMACOLOGIA RELACIONADA AMB ELS PROCESOS PSICOPATOLOGICS I ELS TCA La Modulació neuroquimica del comportament alimentari i la seva alteració en els TCA Psicofarmacologia.Classificació. indicació,principals efectes secundaris i relació amb factors metabolics i nutricionals.
10. ASPECTES PSICOLÒGICS EN MALALTIES ORGÀNIQUES; ALTERACIÓ EN PROCESSOS DIETETICO-NUTRICIONALS Obesitat i obesitat mòrbida, aspectes psicològics.Tiroides, pes i psicopatologia. Diabetis, pes i psicopatologia

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A17
A26
A35
B2
B7
2 3 5
Seminaris
A17
A26
A35
B2
B7
21 21 42
Atenció personalitzada
A17
A26
A35
39 58.5 97.5
 
Proves mixtes
A17
A26
A35
B2
B7
5 0 5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Preparació de classes i seminaris.S'informarà sobre el material bibliografic proposat, tant en format web com paper, informant d'accessos o capitols de llibres d'interès per l'assignatura.
Seminaris Presentació en cada sessió del objectiu. Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es proposaran treballs a desenvolupar entres seminaris.Es farà servir material audiovisual.

Atenció personalitzada
Descripció
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació. Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb el professor. Els seminaris seràn tutoritzats per un psicoòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne,

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A17
A26
A35
B2
B7
Presentació en cada sessió del objectiu. l'assitència als seminaris ès obligatòria.Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es proposaran treballs a desenvolupar entre seminaris.Es farà servir material audiovisual. Valor del 60 % de la nota final
Atenció personalitzada
A17
A26
A35
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb el professor.
Els seminaris seràn tutoritzats per un psicoòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne,
Facilitar la informació adequada per afavorir el procès d'aprenentatge
Proves mixtes
A17
A26
A35
B2
B7
Examen final tipus test i preguntes curtes amb un temps màxim de dues hores i mitja de durada i un valor del 40% de la nota final
Es fara revisió del examen si l'alumne ho creu necessari, en dia i hora que es comunicarà en la data del examen
valor del 40% de la nota final
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica V. Turon Gil , Anorèxia nerviosa,bulìmia y obesidad , 1997, Masson
Eduardo Garcia Camba , Avances en trastornos de la conducta alimentaria , 2001 , Masson
Alfonso Chinchilla Moreno , Trastornos de la conducta alimentaria , 2003, Masson
, Manual diagnostico y estadistico de los trastornos mentales DSM IV-TR , 2002, Masson
Inmaculada de la Serna, La alimentacion y sus perversiones, 2007, EdikaMed
Guias de pràctica clínica en el SNS, Guia de pràctica clínica sobre los trastornos de conducta alimentaria, 2009, Ministerio sanidad y consumo

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent