Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5 |
Fisiopatologia i patologia nutricional. |
| A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5 |
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
| | A9 |
Conèixer els diferents mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària
Entendre els camps d'aplicació dels diferents mètodes d'ingesta alimentària i les seves limitacions. Saber a partir d'aquests mètodes avaluar la ingesta d'un individu o grup i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
| | A17 |
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
| | A18 |
Conèixer els diferents mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària
Entendre els camps d'aplicació dels diferents mètodes d'ingesta alimentària i les seves limitacions. Saber a partir d'aquests mètodes avaluar la ingesta d'un individu o grup i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
| | A20 |
Conèixer els diferents mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
Adopta autònomament les estratègies d’ aprenentatge en cada situació
| | B2 |
Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema i no quedar-se amb els símptomes
Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
| | B4 |
Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Reconeix els encerts i errors en el desenvolupament de la seva tasca
| | B10 |
Entendre la relació entre el treball de recerca i la progressió del coneixement científic
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
|
Tema |
Subtema |
BLOC A: AVALUACIÓ DE LA INGESTA ALIMENTÀRIA. |
- Mètodes d’avaluació de la ingesta de comunitats (disponibilitat i compres).
- Recordatori de 24 hores i mètodes de registre dietètic (mètodes, limitacions i aplicacions, errors associats al mètode i validació del mètode).
- Naturalesa i variabilitat de la ingesta d’aliments i nutrients (variabilitat intra i interindividual, estació de l'any, número de dies per estimar la ingesta real).
- Història dietètica (mètode, aplicacions i limitacions, errors evitables i no evitables).
- Qüestionaris de freqüència de consum d’aliments (mètode, aplicacions i limitacions, disseny i validació d'un qüestionari, exemples).
- Mètodes bioquímics d’avaluació de la ingesta (indicadors de la ingesta de nutrients, utilització en clínica i investigació).
|
BLOC B: AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL. |
- Avaluació dels factors de risc nutricional en l’individu
- Avaluació física de l’estat nutricional.
- Avaluació del creixement, desenvolupament del nen.
- Estat nutricional del nen.
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (I).
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (II).
- Avaluació de la composició corporal (I)
- Avaluació de la composició corporal (II).
- Avaluación subjetiva de l’estat nutricional. Índex pronòstics.
- Marcadors bioquímics de l’estat nutricional.
- Avaluació de l’estat vitamínic.
- Avaluació de l’estat mineral.
- Avaluació de la conducta alimentària.
|
BLOC C: AVALUACIÓ DE L'ESTAT METABÒLIC. |
- Balanços nutricionals (Balanç nitrogenat i calòric).
- Avaluació del consum energètic (història, estimació dels requeriments, calorimetria indirecta, registre freqüència cardíaca, aigua doblement marcada i mètodes isotòpics, estimació utilització substrats, estimació compartiments despesa calòrica).
- Avaluació del metabolisme proteic(excreció de urea, balanç nitrogenat, tècniques isotòpiques i espectrometria de masses per l'avaluació del metabolisme proteic, excreció de 3-metilhistidina).
- Tècniques d’estudi del metabolisme ossi (Quantificació component mineral, ossi i cel·lular, marcadors bioquímics, tècniques d'imatge d'estudi del sistema ossi).
- Avaluació de la funció digestiva (sospita clínica de mala absorció, avaluació mala digestió i mala absorció, mala absorció d'hidrats de carboni, PTOG, prova de la D-Xilosa, hidrolasas de la mucosa intestinal, Breath test, mala digestió i mala absorció de proteïnes, mala absorció de vitamina 12, avaluació pèrdues intestinals, mala absorció sals biliars, sobrecreixement intestinal, funció pancreàtica exocrina).
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
0 |
2 |
Sessió Magistral |
|
27 |
40.5 |
67.5 |
Seminaris |
|
10 |
15 |
25 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
15 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1.5 |
2.5 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
1 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació general de l'assignatura. Continguts, criteris d'avaluació. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels blocs temàtics a l'aula. |
Seminaris |
Realització de casos clínics a l'aula en grups de 40 alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques en grups de 20 alumnes. Una de les pràctiques es realitzarà a l'aula d'informàtica. |
Descripció |
Els dubtes respecte a la teoría o pràctiques es resoldran a la mateixa aula.
A través de moodle |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
Examen format per 5 preguntes curtes de desenvolupament i 5 preguntes segons un cas articulat. |
50% |
Seminaris |
|
Assistència, participació, resolució de casos clínics més l'entrega del manual de pràctiques.
Avaluació dels continguts del seminari en forma de preguntes curtes. |
10%
10% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Cas pràctic articulat.
Habilitats i destreses desenvolupades demostrades en les pràctiques. |
20%
10% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Es tindran en conta la mateixa distribució de pes de l'avaluació. En el cas que el nombre d'alumnes que es presenten a la segona convocatòria siguin menys de 10 alumnes es valorará de que les proves siguin orals. |
Bàsica |
Mataix Verdú FJ. , Nutrición y alimentación humana. , 2ª ed. , Majadahonda: Ergon; 2009.
Gil Hernández A , Tratado de nutrición., 2ª ed. , Madrid: Médica Panamericana; 2010.
de Girolami DH., Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal., , Buenos Aires: El Ateneo; 2003.
Shils ME et al., Nutrición en salud y enfermedad., , México: McGraw-Hill Interamericana; 2002.
Mahan LK, Escott-Stump S., Nutrición y dietoterapia, de Krause. , 10ª ed. , México: McGraw-Hill Interamericana; 2001.
Salas-Salvadó J et al. , Nutrición y dietética clínica., 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2008.
Serra Majem L, Aranceta Bartrina J , Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. , 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2006.
Sauberlich HE., Laboratory tests for the assessment of nutritional status. , 2ª ed., Boca Raton: CRC Press; 1999.
|
|
Complementària |
• Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ , Modern nutrition in health and disease. , 10ª ed. , Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins;
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | FISIOLOGIA/14224002 | FONAMENTS DE NUTRICIÓ HUMANA/14224112 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|