DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME Codi 14224105
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
SALAS SALVADÓ, JORGE
Adreça electrònica rafaeljuan.balanza@urv.cat
nancy.babio@urv.cat
jordi.salas@urv.cat
monicaconsol.baldrich@urv.cat
Professors/es
BALANZA ROURE, RAFAEL JUAN
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
SALAS SALVADÓ, JORGE
BALDRICH MORA, MONICA CONSOL
Web
Descripció general i informació rellevant Avaluar la alimentació i l'estat nutricional a nivell individual i col·lectiu. Mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària. Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional. Mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic i digestiu.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Fisiopatologia i patologia nutricional.
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
 A9 Conèixer els diferents mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària
Entendre els camps d'aplicació dels diferents mètodes d'ingesta alimentària i les seves limitacions. Saber a partir d'aquests mètodes avaluar la ingesta d'un individu o grup i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
 A17 Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
 A18 Conèixer els diferents mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària
Entendre els camps d'aplicació dels diferents mètodes d'ingesta alimentària i les seves limitacions. Saber a partir d'aquests mètodes avaluar la ingesta d'un individu o grup i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
 A20 Conèixer els diferents mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
Adopta autònomament les estratègies d’ aprenentatge en cada situació
 B2 Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema i no quedar-se amb els símptomes
Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Reconeix els encerts i errors en el desenvolupament de la seva tasca
 B10 Entendre la relació entre el treball de recerca i la progressió del coneixement científic
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text escrit gramaticalment correcte

Continguts
Tema Subtema
BLOC A: AVALUACIÓ DE LA INGESTA ALIMENTÀRIA. - Mètodes d’avaluació de la ingesta de comunitats (disponibilitat i compres).
- Recordatori de 24 hores i mètodes de registre dietètic (mètodes, limitacions i aplicacions, errors associats al mètode i validació del mètode).
- Naturalesa i variabilitat de la ingesta d’aliments i nutrients (variabilitat intra i interindividual, estació de l'any, número de dies per estimar la ingesta real).
- Història dietètica (mètode, aplicacions i limitacions, errors evitables i no evitables).
- Qüestionaris de freqüència de consum d’aliments (mètode, aplicacions i limitacions, disseny i validació d'un qüestionari, exemples).
- Mètodes bioquímics d’avaluació de la ingesta (indicadors de la ingesta de nutrients, utilització en clínica i investigació).
BLOC B: AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL. - Avaluació dels factors de risc nutricional en l’individu
- Avaluació física de l’estat nutricional.
- Avaluació del creixement, desenvolupament del nen.
- Estat nutricional del nen.
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (I).
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (II).
- Avaluació de la composició corporal (I)
- Avaluació de la composició corporal (II).
- Avaluación subjetiva de l’estat nutricional. Índex pronòstics.
- Marcadors bioquímics de l’estat nutricional.
- Avaluació de l’estat vitamínic.
- Avaluació de l’estat mineral.
- Avaluació de la conducta alimentària.
BLOC C: AVALUACIÓ DE L'ESTAT METABÒLIC. - Balanços nutricionals (Balanç nitrogenat i calòric).
- Avaluació del consum energètic (història, estimació dels requeriments, calorimetria indirecta, registre freqüència cardíaca, aigua doblement marcada i mètodes isotòpics, estimació utilització substrats, estimació compartiments despesa calòrica).
- Avaluació del metabolisme proteic(excreció de urea, balanç nitrogenat, tècniques isotòpiques i espectrometria de masses per l'avaluació del metabolisme proteic, excreció de 3-metilhistidina).
- Tècniques d’estudi del metabolisme ossi (Quantificació component mineral, ossi i cel·lular, marcadors bioquímics, tècniques d'imatge d'estudi del sistema ossi).
- Avaluació de la funció digestiva (sospita clínica de mala absorció, avaluació mala digestió i mala absorció, mala absorció d'hidrats de carboni, PTOG, prova de la D-Xilosa, hidrolasas de la mucosa intestinal, Breath test, mala digestió i mala absorció de proteïnes, mala absorció de vitamina 12, avaluació pèrdues intestinals, mala absorció sals biliars, sobrecreixement intestinal, funció pancreàtica exocrina).


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A5
A9
A17
A18
B10
27 40.5 67.5
Seminaris
A18
A20
B1
B2
C4
10 15 25
Pràctiques a laboratoris
A9
A18
A20
B2
B4
C4
10 15 25
Atenció personalitzada
1 1.5 2.5
 
Proves mixtes
A5
A9
A17
A18
A20
2 1 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació general de l'assignatura. Continguts, criteris d'avaluació.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels blocs temàtics a l'aula.
Seminaris Realització de casos clínics a l'aula en grups de 40 alumnes.
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques en grups de 20 alumnes. Una de les pràctiques es realitzarà a l'aula d'informàtica.

Atenció personalitzada
Descripció
Els dubtes respecte a la teoría o pràctiques es resoldran a la mateixa aula. A través de moodle

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A5
A9
A17
A18
B10
Examen format per 5 preguntes curtes de desenvolupament i 5 preguntes segons un cas articulat. 50%
Seminaris
A18
A20
B1
B2
C4
Assistència, participació, resolució de casos clínics més l'entrega del manual de pràctiques.
Avaluació dels continguts del seminari en forma de preguntes curtes.
10%



10%
Pràctiques a laboratoris
A9
A18
A20
B2
B4
C4
Cas pràctic articulat.

Habilitats i destreses desenvolupades demostrades en les pràctiques.
20%

10%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es tindran en conta la mateixa distribució de pes de l'avaluació. En el cas que el nombre d'alumnes que es presenten a la segona convocatòria siguin menys de 10 alumnes es valorará de que les proves siguin orals.


Fonts d'informació

Bàsica Mataix Verdú FJ. , Nutrición y alimentación humana. , 2ª ed. , Majadahonda: Ergon; 2009.
Gil Hernández A , Tratado de nutrición., 2ª ed. , Madrid: Médica Panamericana; 2010.
de Girolami DH., Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal., , Buenos Aires: El Ateneo; 2003.
Shils ME et al., Nutrición en salud y enfermedad., , México: McGraw-Hill Interamericana; 2002.
Mahan LK, Escott-Stump S., Nutrición y dietoterapia, de Krause. , 10ª ed. , México: McGraw-Hill Interamericana; 2001.
Salas-Salvadó J et al. , Nutrición y dietética clínica., 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2008.
Serra Majem L, Aranceta Bartrina J , Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. , 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2006.
Sauberlich HE., Laboratory tests for the assessment of nutritional status. , 2ª ed., Boca Raton: CRC Press; 1999.

Complementària • Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ , Modern nutrition in health and disease. , 10ª ed. , Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins;

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
FISIOLOGIA/14224002
FONAMENTS DE NUTRICIÓ HUMANA/14224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent