Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A3 |
Estructura i funció del cos humà. |
| A6 |
Bioquímica. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A36 |
Alimentació i cultura. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B9 |
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A3 |
Comprendre, reflexionar i prendre consciència del funcionament del cos humà en condicions de salut per entendre les possibles alteracions patològiques.
Entendre i reflexionar sobre el paper que té el sistema nerviós en la relació amb l'entorn, així com la funció reguladora que du a terme conjuntament amb el sistema endocrí sobre el medi intern.
Comprendre les funcions del sistema cardiovascular i les seves interrelacions amb els sistemes respiratori i renal, fonamentalment a nivell de l'intercanvi de gasos i el control de la volemia.
Ser capaç d'exposar, tant oralment com per escrit, els coneixements adquirits de manera raonada i coherent.
Ser capaç d'obtenir, utilitzar i interpretar la informació científica a partir de les fonts bibliogràfiques.
Ser capaç de reflexionar i resoldre les qüestions plantejades al llarg de les sessions teòriques i pràctiques.
Comprendre, considerar i interessar-se per les fonts alimentàries dels diferents nutrients, els processos d'absorció i aprofitament dels diferents principis immediats i la seva regulació.
Comprendre, reflexionar i apreciar el paper que tenen les diferents vitamines, minerals i oligoelements sobre la salut.
Demostrar i deduir com els aliments són digerits i absorbits al llarg del tub digestiu.
Conèixer les diferents causes que indueixen intolerància a la lactosa
Justificar quins són els aliments que poden ser crítics en un cas d’intolerància a la lactosa i en quina mesura s’han d’eliminar de la dieta
Explicar i raonar la relació entre un la intolerància a la lactosa y el dèficit amb vitamina D
Raonar la implicació de determinades respostes fisiològiques en l’etiologia de la intolerància a la lactosa i les repercussions d’aquesta en diferents processos fisiològics
| | A6 |
Comprendre i reflexionar sobre les vies metabòliques utilitzades pels diferents principis immediats en situació post-prandrial, interdigestiva, dejuni i exercici físic.
Comprendre els diferents aspectes que té la utilització dels nutrients, és a dir, els processos metabòlics que succeeixen a l'interior de la cèl·lula amb la intenció d'integrar els diferents dins de l'organisme.
Comprendre i valorar la importància de l'alimentació sobre els processos oxidatius de l'home
Comprendre la importància i els mecanismes de la regulació genètica mediada per nutrients
Comprendre les bases moleculars de l'absorció i digestió dels nutrients i les bases moleculars de la comunicació i senyalització cel·lulars, per tal que pugui entendre millor els seus aspectes fisiològics i patològics.
Diferenciar els processos metabòlics dels àcids nucleics per tal d'entendre les aplicacions d'aquests coneixements en la investigació biomèdica.
Diferenciar amb claredat els components fonamentals de la matèria viva amb la finalitat de comprendre les bases moleculars de la nutrició.
Reconèixer i saber diferenciar els processos metabòlics essencials per a la vida d'una cèl·lula.
Definir els conceptes bàsics sobre l'estructura, la composició química i funcions de cada un dels components cel·lulars per reconèixer i saber diferenciar el paper de cada un d'ells.
Entendre la integració dels processos biològics que converteixen la cèl·lula per al seu bon funcionament.
Identificar quins són els components més directament relacionats amb la nutrició i saber explicar el seu funcionament.
Ser capaç d'obtenir, utilitzar i interpretar la informació científica a partir de les fonts bibliogràfiques.
Ser capaç de reflexionar i resoldre les qüestions plantejades al llarg de les sessions teòriques i pràctiques.
Valorar la importància de la integració metabòlica davant una determinada situació fisiològica
Valorar la importància del coneixement bàsic dels components fonamentals de la matèria viva amb la intenció d'aconseguir una adequada formació en l'àmbit de la nutrició humana.
Valorar les repercussions de la investigació en bioquímica i biologia molecular amb la finalitat que sigui capaç de les seves implicacions en l'àmbit de la nutrició humana.
Aprendre a determinar i calcular paràmetres bàsics relacionats amb la cinètica enzimàtica per tal de familiaritzar-se amb el treball de laboratori.
Comprendre, analitzar, considerar i valorar els sistemes biològics d'integració metabòlica relacionats amb la nutrició.
Valorar l'efecte del sistema hormonal sobre la regulació metabòlica-nutricional.
Analitzar l'efecte del dejuni de curta i llarga durada sobre el metabolisme i tenir en compte la seva transcendència en la nutrició.
Conèixer les diferents causes que indueixen intolerància a la lactosa
Justificar quins són els aliments que poden ser crítics en un cas d’intolerància a la lactosa i en quina mesura s’han d’eliminar de la dieta
Explicar i raonar la relació entre un la intolerància a la lactosa y el dèficit amb vitamina D
Raonar la implicació de determinades respostes fisiològiques en l’etiologia de la intolerància a la lactosa i les repercussions d’aquesta en diferents processos fisiològics
| | A17 |
Comprendre, reflexionar i prendre consciència del funcionament del cos humà en condicions de salut per entendre les possibles alteracions patològiques.
Explicar i raonar la relació entre un la intolerància a la lactosa y el dèficit amb vitamina D
Conèixer els hàbits alimentaris en relació als consum d’aliments làctics en la nostra societat, la seva evolució i incorporació de productes alimentaris nous, en les diferents cultures, situacions socials i econòmiques
| | A36 |
Comprendre, reflexionar i prendre consciència del funcionament del cos humà en condicions de salut per entendre les possibles alteracions patològiques.
Conèixer els hàbits alimentaris en relació als consum d’aliments làctics en la nostra societat, la seva evolució i incorporació de productes alimentaris nous, en les diferents cultures, situacions socials i econòmiques
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
| | B2 |
Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a dades i no només opinions subjectives i segueix un mètode lògic d’ anàlisis de la informació
| | B4 |
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
| | B5 |
Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències
Ser capaç d'obtenir, utilitzar i interpretar la informació científica a partir de les fonts bibliogràfiques.
| | B9 |
Ser capaç d'obtenir, utilitzar i interpretar la informació científica a partir de les fonts bibliogràfiques.
| | B10 |
Demostrar i deduir com els aliments són digerits i absorbits al llarg del tub digestiu
Entendre i reflexionar sobre el paper que té el sistema nerviós en la relació amb l'entorn, així com la funció reguladora que du a terme conjuntament amb el sistema endocrí sobre el medi intern.
Entendre la relació entre el treball de recerca i la progressió del coneixement científic
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com eina de treball
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
1. Causes de la intolerància a la lactosa.
2. Aliments crítics en la intolerància a la lactosa.
3. Relació entre un la intolerància a la lactosa y el dèficit amb vitamina D.
4. Implicació de determinades respostes fisiològiques en l’etiologia de la intolerància a la lactosa i repercussions
5. Hàbits alimentaris en relació als consum d’aliments làctics en la nostra societat i diferents cultures.
|
|
SEMINARIS
|
SEMINARIS
Seminari 1. Exposició del contingut del temari corresponent a Bioquímica
Seminari 2. Exposició del contingut del temari corresponent a Biologia
Seminari 3. Exposició del contingut del temari corresponent a Fisiologia
Seminari 4. Exposició del contingut del temari corresponent a Fonaments de nutrició
Seminari 5. Exposició del contingut del temari corresponent a Alimentació i cultura
|
Pràctiques
|
Pràctica 1. Treball sobre el contingut de Bioquímica
Pràctica 2. Treball sobre el contingut de Biologia
Pràctica 3. Treball sobre el contingut de Fisiologia
Pràctica 4. Treball sobre el contingut de Fonaments de nutrició
Pràctica 5. Treball sobre el contingut d’Alimentació i cultura
|
CLASSES TEÒRIQUES
1. Causes de la intolerància a la lactosa.
2. Aliments crítics en la intolerància a la lactosa.
3. Relació entre un la intolerància a la lactosa y el dèficit amb vitamina D.
4. Implicació de determinades respostes fisiològiques en l’etiologia de la intolerància a la lactosa i repercussions
5. Hàbits alimentaris en relació als consum d’aliments làctics en la nostra societat i diferents cultures.
|
|
SEMINARIS
Seminari 1. Exposició del contingut del temari corresponent a Bioquímica
Seminari 2. Exposició del contingut del temari corresponent a Biologia
Seminari 3. Exposició del contingut del temari corresponent a Fisiologia
Seminari 4. Exposició del contingut del temari corresponent a Fonaments de nutrició
Seminari 5. Exposició del contingut del temari corresponent a Alimentació i cultura
|
|
Pràctiques
Pràctica 1. Treball sobre el contingut de Bioquímica
Pràctica 2. Treball sobre el contingut de Biologia
Pràctica 3. Treball sobre el contingut de Fisiologia
Pràctica 4. Treball sobre el contingut de Fonaments de nutrició
Pràctica 5. Treball sobre el contingut d’Alimentació i cultura
|
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
0 |
2 |
Seminaris |
|
15 |
30 |
45 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
10 |
30 |
40 |
Atenció personalitzada |
|
5 |
0 |
5 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura: Objectius i competències, continguts. |
Seminaris |
Exposició del contingut |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Resolució del treball plantejats en grups d'alumnes |
Descripció |
Responsable de l'atenció personalitzada d'aquesta assignatura és la Dra. Josefa Gené
E-mail: josepa.gene@urv.cat |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Per avaluar els coneixements treballats
|
25% |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Capacitat d’integració de matèries bàsiques en la resolució de casos pràctics
Es valora l’aprenentatge autònom,i motivació, assistència i participació
|
75% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En la “resolució de problemes” s'ha d'obtenir com a mínim 3 punts dels 7,5 possibles per fer promig amb la part dels informes de seguiment. S'aprova amb el 50% del màxim possible. |
Bàsica |
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
QUÍMICA I FÍSICA APLICADA/14224005 | BASES D`EDUCACIÓ, ÈTICA I COMUNICACIÓ/14224003 | BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | ANATOMIA I HISTOLOGIA/14224006 | FISIOLOGIA/14224002 | BIOLOGIA CEL·LULAR I FONAMENTS DE GENÈTICA/14224004 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|