Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Història de la alimentació |
L’alimentació dels nostres ancestres. L’alimentació i la dietètica en la cultura egípcia. L’alimentació y la dietètica en la Grècia clàssica. L’alimentació dels pobles pre romans a la península ibèrica. L’alimentació y la dietètica en l’antiga Roma. L’alimentació cristiana en l’Occident durant l’Edat Mitja, la dietètica i ell simbolisme dels aliments. Alimentació, dietètica i nutrició a l’al-Andalus. Flux d’aliments entre continents: la primera globalització.
Història de les hambrunes. Els trastorns del comportament alimentari a través de la història. L’obesitat a través de la història. Història de la deficiència del iode. Història de les vitamines. Història de l’alimentació infantil. Història de metabolisme energètic i proteic. Història de la conservació dels aliments. L’alimentació i la nutrició contemporànies: realitat i futur. Història de la dietètica i la nutrició al nostre país i al mon. Problemes alimentaris del futur.
|
1.- Interculturalitat |
1. Evolució de l’alimentació humana. Conceptes d’alimentació, nutrició i cultura Problemes ambientals i producció d’aliments.
2. Hàbits alimentaris. Orígens. Funcions terapèutiques i religioses dels aliments. Noves tendències en els hàbits alimentaris. La McDonalització del món.
3. Característiques nutritives relacionades amb la salut i altres cultures. Diferències entre els països desenvolupats i els països en vies de desenvolupament. Fam i malnutrició. Dietes i règims dietètics. L’estigma de l’obesitat. Trastorns de la conducta alimentària: l’ideal prim.
4. El procés migratori i l’alimentació. Impacte de la immigració sobre canvis en patrons alimentaris i les seves repercussions sobre la salut. Patrons alimentaris tradicionals en els països d’origen dels principals col•lectius d’immigrants que es troben en Espanya: Marroc, Senegal, Filipines, Xina, Pakistan i República Dominicana. Adaptacions en els països d’acollida.
|
L'alimentació: un fenomen biocultural |
1. ¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. De les relacions entre la naturalesa i la cultura
1.1. La paradoxa de l'omnívor: neofilia-neobofia
1.2. La diversitat dels models alimentaris
1.3. La cultura alimentària: aliments, àpats i cuines
1.4.Comestible, no comestible: preferències i aversions alimentàries
2. Usos atribuïts als aliments: les funcions sòcioculturals de l'alimentació
2.1. Prestigi, estatus i diferenciació social
2.2. Intercanvi, comensalitat i reciprocitat
2.3. Ritualització i festes
2.4. Alimentació, comunicació i identitat
|
Maneres de fer, maneres de pensar, maneres de menjar |
1.- Factors condicionants dels comportaments alimentaris
1.1. Factors ecològics i tecnològics, econòmics, polítics i ideològics
1.2. Religions i tabús alimentaris
2.- Influència de les variables sòciodemogràfiques en els comportaments alimentaris
2.1. Classe social, edat, gènere, estructura familiar, activitat professional, hàbitat, origen ètnic
|
Tendències en l'alimentació contemporània |
1. La industrializació de l'alimentació: de la cuina a la fàbrica
1.1. La transformació de la cadena alimentària: producció, transformació, distribució i consum
1.2. Canvis socials, canvis alimentaris
2. Caracterització del sistema alimentari modern: aspectes positius i negatius
1. La globalització culinària: ¿macdonalització i/o cuines ètniques?
2. La diversitat de l’oferta alimentària: entre els aliments-serveis i els productes de la terra
3. La desestructuració dels comportaments alimentaris
4. Maneres de menjar avui: el cas de la societat espanyola
|
Seguretat i inseguretat alimentària al món |
1. Fam i pobresa a les societats contemporànies
2. Definició del problema: dades i xifres
3. Teories i mites sobre la fam
|
Alimentació, cos i cultura |
1. Evolució de les imatges culturals del cos: una anàlisi transcultural
1.1. L'ideal de la primor: de l'excepció a la generalització
1.2. L'estigmatizació social de l'obesitat
2. La incidència dels factors socioculturals en els transtorns de la conducta alimentària
2.1. Evolució de les interpretacions sobre l’anòrexia nerviosa
2.2. Els TCA com a trastorns culturals
|
Seminaris
|
Evolució dels problemes alimentaris al món a traves de la història.
Història de la dietètica i la nutrició al nostre país.
Història de la dietètica i la nutrició en els darrers 50 anys al mon.
Problemes alimentaris en el futur: Paper del dietista nutricionista.
Plantejament del tema a treballar en grup en relació a la basant històrica.
|
Pràctiques |
Resolució del quadern de pràctiques sobre texts seleccionats amb preguntes sobre aspectes històrics, antropològics i de interculturalitat .
Treball en grup dels tema plantejat als seminaris.
Presentació i defensa dels resultats del treball en grup. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
32 |
64 |
96 |
Seminaris |
|
8 |
16 |
24 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
14 |
36 |
50 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves orals |
|
2 |
0 |
2 |
Proves de desenvolupament |
|
3 |
0 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Exposició de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Explicació teòrica d'alguns temes a tota la classe |
Seminaris |
Sessions de treball en grups intermitjos de 40 alumnes aproximadament. |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Sessions de treball en grups petits de 20 alumnes aproximadament, on es treballarà el desenvolupament dels aspectes històrics, antropologics i culturals d'un tema comú. |
Descripció |
Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si es necessari.
També poden fer consultes els dilluns de 13-15h en el despatx del professor.
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
Exàmen escrit |
45% |
Seminaris |
|
Avaluació continuada i examen escrit.
Es considera necessària l'assistència al 90% de les pràctiques. |
5% |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
L’avaluació es realitzarà mitjançant un treball en grup que s’haurà d’exposar oralment.
Es considera necessària l'assistència al 90% de les pràctiques. |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En l'examen escrit s'ha d'obtenir com a mínim 2punts dels 4,5 possibles per fer promig amb la part pràctica. S'aprova amb el 50% del màxim possible. |
Bàsica |
|
· Contreras J., Gracia M., 2005. Alimentación y Cultura. Perspectivas antropológicas. Ed. Ariel.
· Germov J, Williams L. A., 1999. Sociology of food and nutrition. The Social Appetite . Ed. Oxford University Press. UK
· Harris M., 1985. Bueno para comer. Ed. Alianza (España).
· Serra Majem L, Aranceta Bartrina J., 2006. Nutrición y Salud Pública . 2ª Edición. Ed. Masson. Barcelona.
. Jordi Salas-Salvado (Editor), Pilar Garcia-Lorda (Editor), Jose M. Sanchez Ripolles (Editor). La alimentacion y la nutricion a traves de la historia (Spanish Edition). Publisher: Editorial Glosa, S.L. ISBN: 8474292573 Edition: Hardcover; 2005-12-01
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|