Codi |
|
A10 |
Apreciar la variabilitat i complexitat inherents als sistemes biològics. |
A11 |
Dominar les tècniques de laboratori, especialment dels àmbits bioquímic, microbiològic i de biologia molecular. |
A13 |
Tenir capacitat d'analitzar dades (resultats, fer tractament estadístics) propis del camp científic. |
A14 |
Dissenyar protocols experimentals de laboratori i aplicar-los. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Capacitat d'anàlisi i de síntesi. |
B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B8 |
Capacitat per analitzar críticament la informació. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C3 |
Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia, global i solidària del món. |
Objectius |
Competències |
entendre que el terme qualitat no vol dir el mateix en tots els productes o serveis. |
|
B1 B8
|
|
saber la importància de la qualitat en la societat actual. |
|
B1 B8
|
|
entendre les implicacions de la qualitat en la globalitat de l'empresa |
|
B1
|
C3
|
seleccionar el sistema de qualitat adequat per les necessitats del laboratori d'anàlisi. |
A10 A13
|
B1 B2 B3
|
C2
|
distingir entre sistemes de qualitat obligatoris i voluntaris |
|
B1 B3
|
|
diferenciar entre normalització, certificació i acreditació |
|
B1 B2 B3
|
|
identificar i distingir algunes de les normes de qualitat a nivell nacional i internacional |
|
B1 B2 B3
|
|
validar adequadament un mètode analític |
A11 A13 A14
|
B1
|
|
calcular paràmetres de qualitat fonamentals com traçabilitat i incertesa |
A10 A13 A14
|
B2 B3
|
C2
|
avaluar la importància de les referències en el laboratori analític, i identificar-ne algunes. |
|
B2 B3
|
C2
|
controlar adequadament la qualitat dels resultats analítics. |
A13
|
B1 B3 B4
|
C2
|
emprar eines estadístiques per controlar els resultats analítics. |
A13
|
|
|
Tema |
Subtema |
Introducció a la qualitat. |
Principis bàsics |
La qualitat total. Sistemes de qualitat. |
La qualitat al laboratori d’anàlisi. |
Normalització, certificació i acreditació |
Aplicacions a l'anàlisi (bio)química |
Normatives |
Família ISO 9000
UNE-EN ISO/IEC 17025 |
Control i assegurament de la qualitat al laboratori d’anàlisi (bio)química |
- Validació de mètodes analítics
- Paràmetres de qualitat dels mètodes analítics
- Tècniques per a l’avaluació i control de la qualitat
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
22 |
22 |
44 |
Presentacions / exposicions |
|
11 |
22 |
33 |
Treballs |
|
10 |
20 |
30 |
|
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Introducció a l'assignatura |
Sessió Magistral |
Fonaments de l'assignatura |
Presentacions / exposicions |
Els alumnes es dividiran en grups i realitzaran un treball relacionat amb el tema, el qual serà exposat públicament. |
Treballs |
Treballs curts individuals sobre temes particulars de l'assignatura. |
|
Atenció personalitzada |
Presentacions / exposicions |
Treballs |
|
Descripció |
Aclarir dubtes al despatx del professor. |
|
|
Descripció |
Pes |
Presentacions / exposicions |
Treball final per grups. Exposició i continguts del treball |
25% |
Treballs |
Exercicis de presentació individual al llarg del curs |
35% |
Proves objectives de preguntes curtes |
Examen escrit final |
40% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Segona convocatòria: 100% examen segona convocatòria |
Bàsica |
R. Compañó, A. Ríos, Garantía de la calidad en los laboratorios analíticos, Ed. Síntesis, Última edició disponible
S. Sagrado, M.J. Medina, E. Bonet, Y. Martín, Manual práctico de calidad en los laboratorios. Enfoque ISO 17025, Ed. Aenor, Última edició disponible
M.A. Colomer, A. Zaragoza, Gestió i control de la qualitat, Ed. de la Universitat de Lleida, Última edició disponible
J.M. Andrade, Conceptos de calidad en la industria y laboratorios de análisis químicos, Universidade da Coruña, Servicio de publicacións, Última edició disponible
Prichard, F. Elizabeth, Quality assurance in analytical chemistry, Wiley, Última edició disponible
Roger Wood, Anders Nilsson, Harriet Wallin, Quality in the food analysis laboratory, Cambridge : The Royal society of Chemistry , Última edició disponible
Werner Funk, Vera Dammann, Gerhild Donnevert, Quality assurance in analytical chemistry : applications in environmental, food, and materials analysis, biotechnology, and medical engineering, VCH, Última edició disponible
Brynn Hibbert, Quality assurance for the analytical chemistry laboratory, Oxford University Press, Última edició disponible
J. Andrés Vasconcellos, Quality assurance for the food industry : a practical approach, CRC Press, Última edició disponible
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|