Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
| A8 |
Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene. |
| A9 |
Ser capaç d'utilitzar els seus coneixements sobre la composició química del vi i la seva evolució per a dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
| A11 |
Ser capaç de produir raïm, elaborar vins i productes derivats respectant la reglamentació nacional, comunitària i internacional. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
| B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A7 |
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
| | A8 |
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
| | A9 |
Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
| | A10 |
Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
| | A11 |
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos)
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
| | B2 |
Troba la solució adequada
| | B5 |
Actua constructivament per afrontar els conflictes de l’ equip
| | B6 |
Fa presentacions interessants i convincents
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1.Introducció: Historia, legislació i classificació. |
|
2.Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos. |
|
3.El diòxid de carboni. Propietats, escuma. |
|
4.Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos. |
|
5.El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma. |
|
6.La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals. |
|
7.Introducció al control de qualitat. |
|
8.La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
47 |
47 |
94 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
8 |
8 |
16 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
15 |
30 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
3 |
3 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Metodologia de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Classes teòriques |
Pràctiques de camp/sortides |
Sortida visita caves a Sant Sadurní d'Anoia |
Pràctiques a laboratoris |
Pràctiques al celler MAs dels Frares, una setmana |
Descripció |
Concertar reunions per resolució dubtes. cava@gramona.com |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
Examen final |
50 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
S'avaluarà en el examen final |
10 |
Pràctiques a laboratoris |
|
Laboratori, Mas dels frares , dues sortides a visites, i informe de practiques amb el tiratge com a base del mateix |
20 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Examen final |
20 |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Es valorarà l'assistencia als tastos que es fan periòdicament durant la tercera hora de classe. La segona convocatòria serà un examen final amb preguntes curtes i algún problema |
Bàsica |
Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990
Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
|
|
Complementària |
, Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.crcava.es, ,
, www.champagne.com, ,
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004 | BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006 | ENOLOGIA GENERAL/19042007 | PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|