DATOS IDENTIFICATIVOS 2011_12
Asignatura (*) TECNOLOGIA DE MEMBRANES Código 20685113
Titulación
Enginyeria Química (2011)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Obligatòria Primer Únic anual
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Enginyeria Química
Coordinador/a
GARCIA VALLS, RICARD
Correo-e ricard.garcia@urv.cat
hany.hassan@urv.cat
Profesores/as
GARCIA VALLS, RICARD
HASSAN HUSSEIN ABDELAZIZ, HANY
Web
Descripción general e información relevante Aquest curs introdueix als estudiants a la tecnologia de membranes, partira dels conceptes basics i arribara a les darreres tecnologies encara en fase de desenvolupament pero amb clares possibilitats d'implantacio comercial. Durant el curs es resoldra casos reals tant a l'aula com al laboratori i es presentaran les darreres tendencies industrials.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Professionalitzador
  AP1 A1.1 Aplicar efectivament el coneixement de les matèries bàsiques, científiques i tecnològiques pròpies de l'enginyeria.
  AP2 A1.2 Dissenyar, executar i analitzar experiments relacionats amb l'enginyeria
  AP3 A1.3 Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi per al progrés continu de productes, processos, sistemes i serveis utilitzant criteris de seguretat, viabilitat econòmica, qualitat i gestió mediambiental. (G6)
  AP6 A2.2 Concebre, projectar, calcular, i dissenyar processos, equips, instal·lacions industrials i serveis, en l'àmbit de l'enginyeria química i sectors industrials relacionats, en termes de qualitat, seguretat, economia, ús racional i eficient dels recursos naturals i conservació del medi ambient. (G2)
  AP8 A3.1 Aplicar coneixements de matemàtiques, física, química, biologia i altres ciències naturals, obtinguts mitjançant estudi, experiència, i pràctica, amb raonament crític per establir solucions viables econòmicament a problemes tècnics (I1)
  AP9 A3.2 Dissenyar productes, processos, sistemes i serveis de la indústria química, així com l'optimització d'uns altres ja desenvolupats, prenent com a base tecnològica les diverses àrees de l'enginyeria química, comprensives de processos i fenòmens de transport, operacions de separació i enginyeria de les reaccions químiques, nuclears, electroquímiques i bioquímiques (I2)
  AP13 A3.6 Dissenyar, construir i implementar mètodes, processos i instal·lacions per a la gestió integral de subministraments i residus, sòlids, líquids i gasosos, en les indústries, amb capacitat d'avaluació dels seus impactes i dels seus riscos (I6)
Tipo B Código Competencias Transversales
  Professionalitzador
  BP1 B1.1 Comunicar i discutir propostes i conclusions en fòrums multilingües, especialitzats i no especialitzats, d'una manera clara i sense ambigüitats (G9).
  BP5 B4.1 Posseir les habilitats de l'aprenentatge autònom per mantenir i millorar les competències pròpies de l'enginyeria química que permetin el desenvolupament continu de la professió. (G11)
  BP6 B5.1 Realitzar la recerca apropiada, emprendre el disseny i dirigir el desenvolupament de solucions d'enginyeria, en entorns nous o poc coneguts, relacionant creativitat, originalitat, innovació i transferència de tecnologia. (G4)
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comú
  CC1 Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès.
  CC2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
  CC3 Gestionar la informació i el coneixement.
  CC5 Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional.

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Determina la tecnología de membranas para utilizar según las especies a separar. Establece el rango adecuado de las condiciones de funcionamiento para cada proceso y problema de separación. Selecciona el material, estructura y configuración adecuados de la membrana de acuerdo a los compuestos involucrados. Conecta el tipo de módulo con la aplicación y el material de la membrana. Elige las condiciones óptimas para la producción de la membrana relacionados con la aplicación final. Diseña materiales a utilizar en la producción de membranas con propiedades específicas. AP1
AP2
AP3
AP6
AP8
AP9
AP13
BP1
BP5
BP6
CC1
CC2
CC3
CC5

Continguts
tema Subtema
Definicions. Mecanismes. Configuracions i mòduls. Microfiltració (MF), ultrafiltració (UF), nanofiltració (NF). Osmosi inversa (RO). Diàlisi. Electrodiàlisi. Pervaporació. Permeació de gasos. Integració amb altres processos. Síntesi i fabricació de membranes.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 1.5 2.5
 
Pràctiques a laboratoris
5 10 15
Sessió Magistral
9 13.5 22.5
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
11 20 31
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
3 0 3
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Descripció del curs i definicions bàsiques
Pràctiques a laboratoris Laboratori bàsic de tecnologia de membranes
Sessió Magistral Classes magistrals descriptives
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària resolució d'exercisis a l'aula i/o casos

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
descripción
Trobades, fora de l'aula (despatx 301), individuals o en grups reduïts per tal de discutir sobre qüestions o problemes concrets. L'horari d'atenció serà comunicat convenientment i les formes de contactar informades a l'espai Moodle.

Avaluació
  descripción Peso
Proves mixtes Ressolució d'exercisis a classe
Presentacions /exposicions
Pràctiques de laboratori
Proves presencials individuals
25%
25%
25%
25%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Fonts d'informació

Bàsica M. Mulder, Basic Principles of Membrane Technology, 2nd Ed, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 1997.

 



Complementària R. Rautenbach, R. Albrecht, Membrane processes, 1989, Wiley, New York,
E.J. Hoffman, Membrane separations technology : single-stage, multistage, and differential permeation, 2000, Gulf Professional Pub., Boston
R.W. Baker, Membrane technology and applications, 2004, John Wiley & Sons, Chichester

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.