DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) ALIMENTS FUNCIONALS I INGREDIENTS BIOACTIUS Codi 13214207
Ensenyament
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
3 Optativa Primer
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Adreça electrònica begona.muguerza@urv.cat
Professors/es
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer les propietats dels ingredients bioactius i la seva funció en l'organisme. Avaluar la seva funcionalitat. Conèixer la legislació vigent sobre aliments funcionals i la percepció del consumidor. Discutir temes d'actualitat en nutrició.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis del camp científic i saber-los interpretar.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A8 Conèixer els efectes dels components bioactius del aliments sobre la salut
Identificar els perfils nutricionals saludables
Comprendre les bases de legislació referent a aliments funcionals
Entendre el paper de l'EFSA a Europa en relació als aliments funcionals
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B5 Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències
Té en compte els punts de vista dels demés i retroalimenta de forma constructiva
Amb la seva forma de comunicar i relacionar-se contribueix a la cohesió del grup
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
Fomenta que tots els membres es comprometin amb la gestió i funcionament de l'equip
 B6 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
Sap respondre a les preguntes que se li formulen
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...)
Adapta la seva argumentació als diferents grups i/o situacions preestablertes
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 0 Introducción. Concepto de alimento e ingrediente funcional. Relación nutrición-salud. Tipos de alimentos funcionales. Características de los alimentos funcionales: funcionalidad fisiológica y funcionalidad tecnológica.
Tema 1 Regulación de los alimentos funcionales. Reglamentación europea. Diferencia alimento funcionl-Novel food. FUFOSE. Passclaim. EFSA. Dosieres para la aceptación de un claim. Evidencia científica. Caracterización de los ingredientes y alimentos funcionales.
Tema 2 Diseño de alimentos funcionales. Tendencias de consumo. Definición de dianas fisiológicas: sectores poblaciones, incidencias de patologías. Definición de la funcionalidad.

Tema 3 Perfil nutricional. Concepto. Perfiles nutricionales “adecuados”. Mejora del perfil nutricional. Diseño de alimentos funcionales más saludables.

Tema 4 Fitoesteroles. Definición. Evidencia científica.Aprobación como novel food. Aprobación por la EFSA como agente hipocolesteromiante.

Tema 5 Probióticos y prebióticos. Fibra alimentaria. Ejemplos de mercado.

Tema 6 Ácidos grasos. Ácidos grasos saturados. Grasas trans. Otros ácidos grasos con propiedades beneficiosas. Ácidos grasos mono y poliinsaturados. CLA. Desafíos tecnológicos. Ejemplos de mercado.

Tema 7 Antioxidantes. Uso de antioxidantes en un alimento funcional. Mecanismo de actuación. Medida de la eficacia: cuantificación y caracterización de los compuestos antioxidante. Medida de la capacidad antioxidante. Ejemplos de mercado.

Tema 8 Péptidos bioactivos. Funcionalidad. Obtención de péptidos bioactivos. Identificación de péptidos. Ejemplos de mercado.

Tema 9 Otros ingredientes funcionales. Uso de otros ingredientes funcionales más minoritarios. Características. Perspectivas de futuro.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
16 15 31
Debats
A8
B5
B6
8 15 23
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A8
4 15 19
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'asignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts teòrics de l'assignatura
Debats Debats sobre temes diversos relacionats amb el contingut de l'assignatura.
Atenció personalitzada Atenció individualitzada de l'alumnat sobre aspectes/ dubtes sorgits durant el curs

Atenció personalitzada
Descripció
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Begoña Muguerza: Despatx 111. correu electronic: begona.muguerza@urv.cat teefon: 977 55 95 21 Manuel Suarez Lab 111 correu electronic: manuel.suarez@urv.cat telefon: 977 55 84 86

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Debats
A8
B5
B6
Preparació del tema a debatre, participació activa en el debat, treball en equip. 40%
Proves mixtes
A8
Contingut de les sessions magistrals 60 %
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 en els examens tipus mixte.

Es realitzarà una prova mixta parcial, que si s'aprova permetrà eliminar aquesta part de la matèria i presentar-se al'examen de primera convocatòria només amb la meitat del temari. El pes de cada un dels examens parcials serà del 30%.

La segona convocatòria consistirà en un examen final i es mantindran les notes de la presentació oral, seminaris i problemes.


Fonts d'informació

Bàsica

Hasler, C. M. (1998). Functional foods: Their role in disease prevention and health promotion. Scientific Status Summary. Food Tech. 52(11):63-70.

Roberfroid M.(2002). Aliments fonctionnels. Collection Sciences & Techniques agroalimentaires. Editions Tec&Doc. París.

Schmidl M.K. and T.P. Labuza.(2003). Essentials of functional foods. Aspen Press. Minnessota.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent