DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) PATOLOGIA DE LA NUTRICIÓ I DIETÈTICA CLÍNICA Codi 14012108
Ensenyament
Medicina (1994)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 1.8 2.7 Obligatòria Quart Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
SALAS SALVADÓ, JORGE
Adreça electrònica jordi.salas@urv.cat
Professors/es
SALAS SALVADÓ, JORGE
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant A. Conèixer, reflexionar i interessar-se pels determinants de les necessitats energètiques i nutricionals de la població sana i malalta. B. Comprendre, considerar i valorar les necessitats i els riscos nutricionls específics en les diferents etapes fisiològiques de la vida. C. Comprendre, reflexionar i apreciar les causes, els tipus i les conseqüències de les deficiències nutricionals. D. Analitzar, considerar i valorar les causes, mecanismes fisiopatològics, diagnòstic, conseqüències i abordatge dels trastorns de comportament alimentari (TCA). E. Analitzar, considerar i valorar les causes, mecanismes fisiopatològics, diagnòstic, conseqüències i abordatge de la obesitat. F. Comprendre, considerar i valorar les diferents tècniques de suport nutricional artificial. G. Analitzar, considerar i valorar la importància i necessitat del suport nutricional davant de diverses malalties que comporten malnutrició. H. Analitzar, considerar i valorar aquelles situacions susceptibles de ser tractades mitjançant dietoteràpia i saber dissenyar dietes específiques per a la diabetis, obesitat, dislipèmies i altres malalties prevalents. I. Avaluar, evidenciar i participar en els procediments de valoració de l’estat nutricional.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
BLOC A. GENERALITATS Necessitats nutricionals. Presentació de l’assignatura. Història. Concepte de necessitat, recomanació i aport de seguretat. Objectius de les recomanacions. Com utilitzar les recomanacions. Factors que condicionen les necessitats nutricionals: edat, sexe, composició corporal i alimentació. La malaltia com a condicionant de les necessitats.
Necessitats en energia, macronutrients, fibra alimentària i aigua. Energia: balanç energètic, factors que condicionen les necessitats i estimació dels requeriments. Necessitats en proteïnes i aminoàcids. Necessitats en carbohidrats. Necessitats en fibra soluble i insoluble. Lípids : Funció i necessitats. La dieta equilibrada en principis immediats. Necessitats d’aigua.
BLOC B. DEFICIÈNCIES NUTRICIONALS - Desnutrició proteica-energètica. Definició. Fisiopatologia. La malaltia com a causa de desnutrició. Prevalença hospitalària i en el nostre entorn. Causes hospitalàries evitables de desnutrició. Formes clíniques: Marasme i Kwashiorkor. Conseqüències bioquímiques, clíniques i funcionals. Pronòstic i tractament.
- Deficiència i excessos en vitamines liposolubles. Importància i necessitats. Causes de deficiència, manifestacions clíniques i tractament. Intoxicació. Avaluació de l’estat en vitamines.
Deficiència en Vitamina D en el nen i l’adult. Fonts de vitamina. Necessitats. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, radiològiques i bioquímiques. Conseqüències. Prevenció i tractament.
Deficiència en vitamines A, E i K. Necessitats. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques i tractament.
- Deficiència i excessos en vitamines hidrosolubles. Fonts alimentàries. Absorció, transport i metabolisme. Funcions a l’organisme. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, bioquímiques i funcionals del deficiència. Prevenció i tractament. Avaluació de l’estat en vitamines.
- Deficiència i excessos en minerals i oligoelements. Fonts alimentàries. Absorció, transport i metabolisme. Funcions a l’organisme. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, bioquímiques i funcionals del deficiència. Prevenció i tractament. Intoxicacions
BLOC C. ALIMENTACIÓ DURANT LES DIFERENTS ETAPES DE LA VIDA - Alimentació durant les diferents etapes de la vida I. Importància de la nutrició sobre la gestant, el fetus i el futur fill. Importància de la nutrició de la dona en període d’alletament.
- Alimentació durant les diferents etapes de la vida II. Prevalença i causes de desnutrició del vell. Importància de la nutrició a la vellesa.
- Lactància materna. Fisiopatologia. Importància. Diferències entre la llet materna i altres llets. Avantatges. Contraindicacions. Aspectes pràctics de la lactància materna. Problemes.
Lactància artificial i beikost. Diferències entre les diferents llets artificials. Normes d’higiene i bona pràctica. Alimentació complementària.
BLOC D. TRASTORNS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI I OBESITAT - Obesitat I. Definició, epidemiologia. Etiopatogènia. Conseqüències metabòliques i físiques. Malalties associades a l’obesitat. Diagnòstic.
- Obesitat II. Obesitat exògena i secundària a altres malalties. Conducta a seguir davant un malalt que presenta obesitat. Examen clínic dirigit. Tractament de l’obesitat i de les seves complicacions.
- Trastorns del comportament alimentari. Anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa, compulsions alimentàries, rumiació, pica. Anorèxia infantil.
BLOC E. TÈCNIQUES DE SUPORT NUTRICIONAL - Avaluació de l'estat nutricional. Dietètica clínica. Avaluació de l'estat nutriicIonal. Dieta equilibrada. Dieta vegetariana. Dietes alternatives i perilloses. Principals situacions clíniques susceptibles de millorar amb la dieta. Patologies on la dietoteràpia te un paper marginal. Principis de la prescripció dietètica.
- Nutrició enteral. Indicacions de la nutrició enteral. Vies d’accés en nutrició enteral. Nutrició enteral continua o discontinua. Formulació d’una dieta enteral. Complicacions. Monitorització de la nutrició enteral.
- Nutrició Parenteral. Definicions. Indicacions. Vies d’accés. Nutrients utilitzats i els seus requeriments. Programació i desenvolupament d’una nutrició parenteral. Controls bioquímics i de l’estat nutricional. Complicacions i la seva prevenció.
BLOC F. NUTRICIÓ EN SITUACIONS ESPECIALS SITUACIONS ESPECIALS
- Nutrició i oxidació. Estrès oxidatiu. Nutrients antioxidants. Malalties associades a l’estrès oxidatiu.
- Nutrició i dietètica del malalt renal. Insuficiència renal. Síndrome nefròtic. Litiasi renal.
- Nutrició en les malalties caqueqtisants
CASSOS CLÍNICS Control dietètic de la diabetes
Cas clínic de diabetes
Control dietètic de la HTA. I les dislipèmies
Cas clínic d’obesitat
Suport nutricional en el malalt hepàtic.
Control dietètic de les dislipèmies.
Suport nutricional en el malalt amb càncer o infectat per el VIH.
Cas Clínic. Càncer i SIDA.
Cas Clínic. Suport nutricional en el malalt crític.
Cas Clínic. Wernicke
AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL
AVALUACIÓ D ELA INDICACIÓ D'UN SUPORT NUTRICIONAL

Atenció personalitzada
Descripció
Durant el Pràcticum a fora de les hores habituals durant els dies de pràctiques. Mitjançant Moodle

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica

BÀSICA

  • Salas-Salvadó J, Bonada A, Trallero R, Saló E (eds). Nutrición y Dietética Clínica. Barcelona: Masson, 2000.
  • Salas-Salvadó J, Trallero Casañas R. Nutrición. En: Farreras-Rozman (eds). Tratado de Medicina Interna. Barcelona. Mosby-Doyma Libros, 1995. pp:1973-2003.

COMPLEMENTÀRIA

  • Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC. Modern Nutriton in Healt and Disease (9th ed). Baltimore: Lippincot Williams & Wilkins, 1999.
  • Nelson JK. Moxness KE, Jensen MD, Gastineau CF. Manual de dietética de la Clínica Mayo. 7ªEdición. Madrid : Mosby-Doyma, 1996, 881 pp.
  • Food, Nutrition, and Diet Therapy. Mahan LK, Escott-Stump S (eds). Philadelphia. Saunders, 1996 (9th ed). 1194 pp.
Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent