Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Composició d'aliments i matèries primeres. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
| A28 |
Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària. |
| A30 |
Normalització i legislació alimentària. |
| A34 |
Fonaments físics, químics i biològics en ciències dels aliments i la nutrició. |
| A40 |
Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
| | A26 |
Identificar els agents causants del deteriorament dels aliments així comels processos de conservació que la indústria fa servir per evitar-los.
| | A28 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
| | A30 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
| | A34 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
Identificar els agents causants del deteriorament dels aliments així comels processos de conservació que la indústria fa servir per evitar-los
| | A40 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
| | B4 |
Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
| | B5 |
Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
| | B7 |
Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C3 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
|
Tema |
Subtema |
Tema 1 |
Introducció a la tecnologia dels aliments, conceptes i definicions. Objectius de la tecnologia dels aliments. |
Tema 2 |
Diagrames de flux, operacions preparatives en la indústria alimentària: rentat pelat, reducció de la mida, classificació, mescles, separació. |
Tema 3 |
Bases de la conservació en la indústria alimentària. Factors i causes del deteriorament dels aliments. |
Tema 4 |
Mètodes de conservació a la indústria alimentària.
4.1 Ús de baixes temperatures: refrigeració i congelació. 4.2 Ús d'altes temperatures: cocció, escaldat, pasteurització i esterilització. 4.3 Mètodes basats en la modificació de l'aigua: Evaporació, deshidratació i liofilització. |
Tema 5 |
Fermentacions i tecnologies enzimàtiques. |
Tema 6 |
Tractaments químics dels aliments. Additius. |
Tema 7 |
Tecnologies emergents a la indústria alimentària. Ús de radiacions i altres noves tecnologies. |
Tema 8 |
Envasat i etiquetatge dels aliments. Estocatge i distribució. |
Tema 9 |
Tecnologia dels principals aliments del mercat:
- Tecnologia de cereals, fruites i verdures. Tecnologia d'olis i greixos.
- Tecnologia de carn i peix.
- Tecnologia de la llet i derivats.
- Tecnologia dels ovoproductes.
- Tecnologia d'aliments fermentats: begudes alcohòliques, productes làctics, olives i confitats, cafè i xocolata.
- Tecnologia dels productes carnis i de les conserves de pesat. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
0 |
2 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
22 |
44 |
66 |
Seminaris |
|
10 |
20 |
30 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
15 |
30 |
Atenció personalitzada |
|
0 |
0 |
0 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Les dues primeres hores es presentará la metodología docent, els objectius i el sistema d'avaluació. |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
El gruix de l'assigantura es durà a terme mitjançant aprenentatge bassat en problemes. |
Seminaris |
Es duran a terme seminaris en grups petits on es tractarà amb profunditat alguns aspectes de l'assigantura. |
Pràctiques a laboratoris |
1. Elaboració de iogurt i fomatge
2. Elaboració de vi
3. Estudi de l'activitat enzimàtica
4. Visita a empresa agroalimentària. |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Podeu contactar per mail per tutoria i consultes on-line a albert.hurtado@urv.cat |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
S'avaluarà la determinació dels objectius d'aprenentage, la proposta de ressolució del problema i la correcció de la proposta després de l'expossició a classe. |
70 |
Seminaris |
|
S'avaluaran diferents exercicis proposats a classe. |
20 |
Pràctiques a laboratoris |
|
S'aplicarà la metodologia dels ABP a les pràctiques de laboratori. Aquestes serviran per ressoldre el problema propossat. S'avaluarà la determinació dels objectius d'aprenentage, la proposta de ressolució del problema i la correcció de la proposta després de l'expossició a classe. |
10 |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
L'assitència a les classes és obligatòria. En cas de no assitir el mètode de avaluació serà una prova escrita que avaluarà el contingut de l'assigantura. A la segona convocatòria es donarà l'oportunitat de fer una prova escrita que avaluarà el contingut de l'assigantura. |
Bàsica |
Fennema, Química de los alimentos, 2010, Zaragoza, Acribia
Alais, Food biochemistry, 1991, Ellis Horwood
Cheftel, Introducción a la bioquímica y tecnología de los alimentos , 1999, Zaragoza, Acribia
Bello, Ciencia Bromatológica, 1999, Díaz de Santos
Fellows, Tecnología del procesado de los alimentos: principios y prácticas, 2007, Zaragoza, Acribia
Tscheuschner, Fundamentos de tecnología de los alimentos, 2001, Zaragoza, Acribia
Vanaclocha, Procesos de conservación de alimentos, 2003, Mundiprensa
Bramforth, Food, fermentation and micro-organisms, 2005, Blackwell
|
|
Complementària |
Linden, Bioquímica agroindustrial: revalorización alimentaria de la producción agrícola, 1996, Zaragoza, Acribia
Ibarz, Operaciones unitarias en la ingeniería de alimentos, 2005, Mundiprensa
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
QUÍMICA I FÍSICA APLICADA/14224005 | BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | MICROBIOLOGIA GENERAL/14224121 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|