Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A11 |
Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A22 |
Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
| B9 |
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A9 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
| | A11 |
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
| | A17 |
Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
| | A18 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
| | A22 |
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B2 |
Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
| | B3 |
Identificar la necessitat d’enfortir l’autoconfiança (sempre amb esperit crític) per tal de transmetre seguretat als usuaris o pacients
| | B4 |
Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
| | B5 |
Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
| | B7 |
Utilitzar els principis gnerals de la bona comunicació (pròpies i del entrevistat
| | B9 |
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
|
Tema |
Subtema |
1.- Epidemiologia i estudis epidemiològics |
1. Concepte i usos de l'epidemiologia. Epidemiologia com a ciència bàsica i aplicada. Mètode epidemiològic.
2. Mesura dels fenòmens de salut i malaltia. Valors absoluts i relatius. Mesures de freqüència: proporció, raó, taxa. Mesures d’associació Mesures d'impacte: risc atribuïble i proporció.
3. Classificació dels estudis epidemiològics. Estudis descriptius. Tipus, objectius, anàlisi, selecció de la mostra. Avantatges i limitacions. Prevalença. Mesures d'associació: raó de prevalença.
4. Estudis analítics de casos-control . Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: raó d'odds.
5. Estudis analítics de cohorts. Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: risc relatiu.
6. Estudis experimentals. Assaigs clínics. Estudis comunitaris. Utilització i conveniència.
7. Associació i causalitat en epidemiologia. Tipus d'associació. Models i criteris de causalitat. Tipus de causes. Multicausalitat.
8. Revisions sistemàtiques i metaanálisis
9. Fonts d'error i biaixos dels estudis epidemiològics.
10. Factors de confusió.
11. Plantejament científic del estudis epidemiològics. iFormulació d’hipòtesis i objectius.
12. Interpretació del resultats. Contrastos d’hipòtesis i significació estadística.
|
Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional |
13. Classificació dels mètodes d'avaluació de l'estat nutricional en poblacions.
14. Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva.
15. Registre alimentari per pesada precisa
16. Registre alimentari per estimació
17. Mètodes d’entrevista: Record-24 hores
18. Mètodes d’entrevista: Història dietètica
19. Qüestionari de valoració del consum alimentari
20. Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions.
21. Mètodes antropomètrics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
22. Mètodes bioquímics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
23. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari.
24. Taules de composició d'aliments
25. Recomanacions energètiques i nutricionals.
|
Pràctiques
ABP 1. Estudis epidemiològics |
1.- Cerca i qualitat dels articles.
2. - Articles de disseny transversal
3. - Articles de disseny casos control i Cohort.
4. - Articles de disseny experimental, articles sistemàtics i metaanàlisi |
Pràctiques
ABP 2. Mètodes de valoració del consum d'aliments |
5. Disseny del protocol d’una enquesta alimentaria.
6. Realització d’una enquesta alimentaria.
7. Presentació de la gravació de l’enquesta alimentaria |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
0 |
2 |
Sessió Magistral |
|
26 |
52 |
78 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
21 |
93 |
114 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació de l'asignatura |
Sessió Magistral |
Explicació del temari teòric |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
ABP 1.
Els alumnes trien una patologia prevalent i una malaltia rara, i fan una cerca d'articles per valorar el disseny i la metodologia de l'estudi.
ABP2.
Els alumnes disenyen un protocol i realitzen una enquesta alimentaria |
Atenció personalitzada |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades. |
Descripció |
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
Per avaluar els coneixements sobre les classes teòriques i pràctiques |
50% |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Resolució de problemes
ABP1 i ABP 2
Capacitat de resolució de casos pràctics, plantejats en les pràctiques
Es valora l’aprenentatge autònom,i motivació, assistència i puntualitat
|
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En les proves objectives s'ha d'obtenir com a mínim 4 punts dels 5 possibles per fer promig amb la part pràctica. S'aprova amb el 50% del màxim possible. |
Bàsica |
|
Serra Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006
Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2008
Hernández-Aguado I et al. Manual de epidemiología y salud pública : para licenciaturas y diplomatura en ciencias de la salud. Madrid [et al.] : Médica Panamericana, cop. 2005
Argimón JA, Jiménez J. Métodos de Investigación clínica y epidemiológica (2ª edición). Madrid: Harcourt, 2000. |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|