DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) JUSTÍCIA CONSTITUCIONAL Codi 15073214
Ensenyament
Dret (2002)
Cicle 3r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Impartició
Departament Dret Públic
Coordinador/a
OLIVERAS JANÉ, NEUS
Adreça electrònica neus.oliveras@urv.cat
Professors/es
OLIVERAS JANÉ, NEUS
Web
Descripció general i informació rellevant L'objectiu de l'assignatura és l'especialització en l'estudi teòric i pràctic dels diferents processos que es poden activar davant del Tribunal Constitucional. En concret, després de l'anàlisi de l'origen i justificació de la justícia constitucional, s'analitzaran detalladament el recurs i la qüestió d'inconstitucionalitat, el recurs d'empara, els conflictes competencials i, finalment, el conflicte en defensa de l'autonomia local.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
1.- Origen i evolució de la justícia constitucional. Models històrics de control de constitucionalitat de les lleis. Evolució i tendències de la justícia constitucional.
2.- El Tribunal Constitucional espanyol. Naturalesa del Tribunal Constitucional. Composició i funcionament. Els actes del Tribunal, en especial, les sentències. El vot particular.
3.- El control de constitucionalitat de les lleis (I). El recurs d'inconstitucionalitat. Legitimació. Procediment. Efectes de la sentència.
4.- El control de constitucionalitat de les lleis (II). La qüestió d'inconstitucionalitat. El dubte de constitucionalitat. El procediment constitucional. Els efectes de la sentència.
5.- El control previ de constitucionalitat dels Tractats Internacionals. Procediment. Efectes de la declaració.
6.- La defensa dels drets fonamentals. El recurs d'empara. Naturalesa jurídica. La legitimació. L'àmbit de protecció. Efectes de la sentència. La autoqüestió d'inconstitucionalitat (art. 55.2 LOTC).
7.- Els conflictes constitucionals (I). Els conflictes de competències: els conflictes positius i els conflictes negatius. Els conflictes d'atribucions.
8.-. Els conflictes constitucionals (II). El conflicte en defensa de l'autonomia local. Legitimació. Procediment. Els efectes de la sentència. L'autoqüestió d'inconstitucionalitat (art. 75 quinque, 6 LOTC).

Atenció personalitzada
Descripció
Entrevista amb cada alumne per avaluar el grau d’aprofitament i detectar possibles mancances. Es farà un seguiment virtual i periòdic del treball de l'alumne.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació consistirà consistirà en el lliurament d'una treball sobre un tema relacionat amb el contingut de l'assignatura (40%), i d'una prova global teòrica, de desenvolupament (30%), i pràctica, de resolució d'un cas pràctic o comentari de sentència (30%). L'avaluació serà igual en primera i en segona convocatòria.

La correcció lingüística (gramàtica, ortografia, sintaxi, semàntica) es tindrà en compte a l'hora de valorar les proves, i pot arribar a disminuir en dos punts el conjunt de la prova corresponent.


Fonts d'informació
Bàsica

CAAMAÑO DOMÍNGUEZ, Francisco i altres, Jurisdicción y procesos constitucionales, MacGraw Hill, Madrid, 1997.

CRUZ VILLALÓN, Pedro, La formación del sistema europeo de control de constitucionalidad, Centro de Estudios Constitucionales, Madrid, 1992.

CRUZ VILLALÓN, Pedro i altres, Los procesos constitucionales, Centro de Estudios Constitucionales, Madrid, 1992.

FAVOREU, Louis, Los Tribunales Constitucionales, Barcelona, Ariel, 1994.

FERRERES COMELLA, Víctor, Justicia constitucional y democracia, Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, Madrid, 2007.

GARCÍA DE ENTERRÍA, Eduardo, La Constitución como norma y el Tribunal Constitucional, Civitas, Madrid, 1981.

GONZÁLEZ-TREVIJANO, Pedro J., El Tribunal Constitucional, Aranzadi, Navarra, 2000.

KELSEN, Hans, ¿Quién debe ser el defensor de la Constitución?, Tecnos, Madrid, 1999.

LOZANO MIRALLES, J. i SACCOMANNO, A., El Tribunal Constitucional (Composición y principios jurídico-organizativos), Tirant lo Blanch, València, 2000.

MARÍN GÁMEZ, J.A., Naturaleza jurídica del Tribunal Constitucional, Ariel, Barcelona, 1998.

MONTORO PUERTO, Miguel, Jurisdicción constitucional y procesos constitucionales, COLEX, Madrid, 1991.

PÉREZ ROYO, Javier, Tribunal Constitucional y división de poderes, Tecnos, Madrid, 1988.

RUBIO LLORENTE, Francisco / JIMÉNEZ CAMPO, Javier, Estudios sobre la jurisdicción constitucional, McGraw-Hill, Madrid, 1998.

SCHMITT, Carl, La defensa de la Constitución, Tecnos, Madrid, 1998.

TOMÁS Y VALIENTE, Francisco, Escritos sobre y desde el Tribunal Constitucional, Centro de Estudios Constitucionales, Madrid, 1993.

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent