Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
| A5 |
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles. |
| A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
| | A5 |
Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
| | A7 |
Conèixer els factors causants d'estrès en el vinyer, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació, manejar les tècniques vitícoles adequades per a pal·liar els seus efectes del canvi climàtic
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
| | A10 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
| | B2 |
Troba la solució adequada
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
| | B4 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
| | B5 |
Accepta i compleix les normes del grup
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C3 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
|
Tema |
Subtema |
Pràctica - Aquesta pràctica es realitzarà a l'agost, abans d'iniciar el curs lectiu al setembre.
Finca Mas dels Frares |
Control de maduració del raïm. Caracterització de la mida i pes del raïm (agost)
Estimació de la biomassa del cep:
Càlcul de l´àrea foliar i estimació de la collita
TAST de baies |
Pràctica - Final novembre - segons climatologia
Finca Mas dels Frares |
La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes, mixtes i llargues |
Pràctica - Febrer
Laboratoris FE |
Caracterització edàfica d’una parcel·la destinada a vinya. Paràmetres físics i químics a avaluar en un sòl vitícola
|
Pràctica - Març
Sortida |
Moviments de terra i Anivellació previa a la plantació |
Pràctica - Abril
Sortida |
Visita a celler - Gestió vitícola Biodinàmica o Ecològica |
Pràctica - Abril
Sortida |
Reproducció del material vegetal. Procés d’obtenció de plantes en el viver. |
Pràctica - Abril
Finca Mas dels Frares |
Principals herbes anuals i perennes en el vinyet |
Pràctica - Abril
Finca Mas dels Frares |
Mètode preventiu pel control del cuc del raïm. Distribució de fernomones (control sexual) i trampes de recompte |
Pràctica - Maig
Sortida |
Sistemes de conducció. Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció, emparrats i formes lliures en vas |
Pràctica - Maig
Finca Mas dels Frares |
Poda en verd. Maneig de la vegetació sobrera al cap un mes de la brotada. Eliminació de xupons, rebrots, cavalls i fulles |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
50 |
25 |
75 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
10 |
20 |
Treballs |
|
3 |
20 |
23 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
8 |
25 |
33 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
El professor farà una introducció de com es desenvoluparà el curs, quines sortides es faràn, sistemes d'avaluació i metodologies |
Pràctiques de camp/sortides |
Al llarg del curs està previst realitzar les següents pràctiques de camp/sortides:
Poda d'hivern
Preparació del terreny abans de la plantació
Plantació d'una vinya
Viticultura biodinàmica
Descripció de diferents sistemes de conducció
Poda en verd
Procés d'obtenció de plantes en el viver
Gestió d'una vinya
Caracterització de varietats
Creixement i maduració del raïm
Totes les sortides que es pugui, es realitzaran a la finca de Mas dels Frares (Finca experimental de la Facultat d'Enologia a Constantí (Tarragona)), i a finques particulars de l'entorn quan no sigui possible realitzar les sortides a Mas dels Frares.
En principi, la durada màxima de cada sortida serà de 5h, excepte:
* Les pràctiques de creixement i maduració es realitzaran a principis de setembre durant 3 díes a 2.5 h/día
* Les pràctiques de sols als laboratoris es faràn durant 3 dies als lab de la Facultat durant 3h/dia |
Pràctiques a laboratoris |
Pràctiques d'anàlisi de sòls als laboratoris experimentals de la Facultat d'Enologia.
Es realitzaràn durant 3 dies, a 3h/dia |
Treballs |
S'haurà de lliurar un treball per cadascuna de les pràctiques realitzades. En ell es descriurà el que s'ha realitzat a la pràctica, així com tot allò que el professor demani per a cada cas.
El treball s'haurà de lliurar com a màxim 10 díes després de realitzar la pràctica |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Per solucionar dubtes, contactar amb els professors a travès de l'adreça e-mail |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
Informes de cada pràctica realitzada. La mitjana de tots ens informes representa el 30% de la nota final |
40% nota final |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Preguntes curtes de les diferents pràctiques realitzades |
60% nota final |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Redacció Informes de cada pràctica: 40% nota final.Els informes es lliuraran al professor en un plaç no superior a 15 díes després de realitzar la pràctica. 2. 2 Exàmens teòric de les pràctiques realitzades: 60% nota final Es realitzaran 2 exàmens teòrics, 1 al finalitzar el 1er quadimestre (a establir la data pel professor a l'inici de curs), i l'altre al finalitzar el 2º quadimestre (a establir la data pel professor a l'inici de curs). Aquests exàmens constitueixen la 1ª convocatòria. Qui no aprovi, tindrà dret a una 2ª convocatòria al juny, data establerta la a guia docent. Les pràctiques de laboratori son obligatòries. La no assistència justificada a una pràctica/sortida implica que la nota que es tindrà a l'informe serà un 0 però si que este dret a presentar-se a l'examen teòric de preguntes curtes de l'a pràctica a la que no s'ha assistit co ma mínim al 80% de les pràctiques, justificant la no assistència. Per fer mitjana de les diferents notes, s'ha de treure un 4 com a mínim en cadascuna. Notes inferiors a 4 s'haurà de repetir l'examen/informe, per la 2ª convocatòria. No es pot aprovar l'assignatura si no es presenten els treballs en grup/informes de pràctiques. No es pot aprovar l'assignatura si no s'ha assistit a un a les pràctiques. |
Bàsica |
Champagnol, F, Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale, Edita l'autor, Montpellier, 1984
Dominguez Vivancos, A, Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A., Madrid 1997
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Huglin, P./Schneider, C., Biologie et ecologie de la vigne, Editorial TEC&DOC, Paris, 1998
Marro, M, Principi di viticultura, EDAGRICOLE, Bologna 1986
Martínez de Toda, F, Biología de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Nat. Plant Food Ins., Manual de fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999
Madrid, A, Fertilizantes, Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
VITICULTURA DE PRECISIÓ/19214108 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOLOGIA/19214005 | VITICULTURA/19214107 | BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105 | EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|