DATOS IDENTIFICATIVOS 2012_13
Asignatura (*) TRACTAMENTS PREFERMENTATIUS I POSTFERMENTATIUS EN L'ELABORACIÓ DE VINS Código 19605201
Titulación
Enologia (2010)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Únic anual
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Correo-e francisco.lopez@urv.cat
Profesores/as
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web http://www.etseq.urv.es/personal/flopez/flopez.html
Descripción general e información relevante Introducció a la recerca enològica relacionada amb l’aplicació de la tecnologia als processos d’elaboració del vi.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  AC2 Coneixements científics i tècnics dels processos d’elaboració del vi.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Correcta visió, comprensió i coneixement de la ciència que envolta la vi i del seu entorn mediàtic.
  AR2 Perfecta capacitació per incorporar-se productivament a un departament universitari per tal de desenvolupar les tasques pròpies d’una Tesis doctoral.
  AR3 La concepció, planificació, execució i direcció de projectes de R+D+I.
  AR4 L’excel•lència en l’estudi i coneixement de l’àmbit de recerca en enologia.
  AR5 La realització de recerques bibliogràfiques exhaustives en temes enològics altament especialitzats.
  AR6 Conèixer i comprendre els sistemes d’anàlisi estadística, tractament gràfic de dades i gestió d’informació aplicats al camp de la recerca en enologia.
  AR7 La presentació de resultats en format de literatura científica, d’acord amb els estàndards comunament acceptats.
  AR8 L’avaluació crítica de resultats de recerca enològica, pròpia o aliena.
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
  BC1 Creativitat. Desenvolupar idees i projectes originals.
  BC2 Treballar autònomament amb iniciativa.
  BC3 Flexibilitat. Disponibilitat per a l’adaptació en ambients canviants.
  BC4 Resoldre problemes de manera efectiva.
  BC5 Transferibilitat. Aplicar coneixements i habilitats en entorns nous o no familiars i en contextos multidisciplinars relatius a la seva àrea específica.
  BC6 Actuar amb un esperit crític i responsable.
  BC7 Considerar l’ètica i la integritat intel•lectual com a valors essencials a la pràctica professional.
  BC9 Lideratge.
  BC10 Treballar en equip i gestionar equips.
  BC11 Assertivitat. Comunicar de manera clara i sense ambigüitats tant a audiències expertes com no expertes.
  BC12 Aprendre a aprendre.
  BC13 Planificació i organització.
  BC14 Promoure una actitud orientada a la motivació per la qualitat.
  BC15 Sensibilitat pel medi ambient.
  BC16 Presa de decisions.
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comú
  CC1 Domini de l’expressió i la compressió del/s idioma/es estrangers per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC2 Ús de les eines específiques de TIC per al desenvolupament professional derivat del curs de postgrau.
  CC4 Desenvolupament d’habilitats informacionals.
  CC5 Desenvolupament de processos d’incorparació al món del treball (compte d’altres i/o empreneduria).

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a clarificació del most. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC4
BC10
BC13
CC1
CC2
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la destartarització del vi. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC4
BC10
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la estabilització tartàrica i protèica del vi. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC4
BC10
BC11
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
Aprofundir en el coneixement de les tècniques dirigides a la desmetalització del vi. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC4
BC10
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
Aprofundir en el coneixement de les tècniques de separació líquid-solid aplicades al most i al vi. AR2
AR5
AR6
AR8
AC2
BC1
BC2
BC3
BC4
BC5
BC6
BC10
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
Adquirir criteris pel desenvolupament de noves tecnologies. AR1
AR2
AR3
AR4
AR5
AR6
AR7
AR8
AC2
BC1
BC2
BC3
BC4
BC5
BC6
BC7
BC9
BC10
BC11
BC12
BC13
BC14
BC15
BC16
CC1
CC2
CC4
CC5

Continguts
tema Subtema
1.Tratamientos prefermentativos de mostos de uva. Alternativas a la clarificación de mostos.
2.Clarificación y filtración de vinos. Filtración tangencial.
3.Estabilización proteica de vinos blancos.
4.Estabilización tartárica de vinos. Nuevos métodos de predicción de la estabilidad tartárica. Desarrollo tecnológico de los métodos de tratamiento y procedimiento de mejora.
5.Desmetalización de vinos. Desferrización de vinos mediante la aplicación de técnicas de intercambio protónico. Eliminación de metales pesados.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
2 2 4
 
Sessió Magistral
6 7.5 13.5
Debats
7.5 11.25 18.75
Presentacions / exposicions
7.5 11.25 18.75
Seminaris
5 5 10
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves orals
1.5 1.5 3
Proves de desenvolupament
3 3 6
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics.
Debats Discussió sobre temes concrets relacionats amb els continguts de l’assignatura via internet.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part del alumnes d'un tema concret o d'un treball (recensió d’articles científics), prèvia presentació escrita.
Seminaris Aprofundiment sobre un tema tractat monogràficament.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Seminaris
Presentacions / exposicions
Debats
Sessió Magistral
descripción
L’alumne pot contactar vía correu electrònic amb els professors o bé durant els periodes d’atenció programats.

Avaluació
  descripción Peso
Debats Participació classes
10%
Presentacions / exposicions Sintesi presentació
Habilitat comunicació
Resposta preguntes
20%
Seminaris Participació
Resultats treballs
10%
Proves de desenvolupament Metodologia
Precissió resulttas
25%
Proves orals Coneixements
Resposat preguntes
25%
Otros

Visites

10%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Fonts d'informació

Bàsica
  • BOULTON R.B., SINGLETON V.L., BISSON L.F., KUNKEE R.E. Principles and practices of winemaking. Ed. Chapman & Hall, Nueva York, 1996. Traducción al español ‘Teoría y práctica de la elaboración del vino’, Ed. Acribia, Zaragoza, 2002.
  • FLANZY, C. (2000). Enología. Fundamentos científicos y tecnológicos. AMV / Mundiprensa, Madrid.
  • RIBEREAU-GAYON, P., GLORIES, Y., MAUJEAN, A., DUBOURDIEU. Traité d’Enologie. Vol.2. Chimie du vin. Stabilisation et traitements. Ed. Dunod, Paris, 1998 (versión en francés). Handbook of Enology. Vol.2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Ed. John Wiley & Sons, Londres, 2000 (versión en inglés).
  • Les acquisitions récentes dans les traitements physiques du vin. Incidences sus la composition chimique et les qualités organoleptiques des vins, Ed. Lavoisier Tec&Doc , Paris, France.
Complementària
  • Achaerandio, I., V. Pachova, C. Güell, F. López (2001) Protein adsorption by bentonite in a white wine model solution: effect of protein molecular weight and ethanol concentration, American Journal of Enology and Viticulture, 52(2) 122-126.
  • Czekaj, P., F. López, C. Güell (2000) Membrane fouling during microfiltration of fermented beverages, Journal of Membrane Science, 166, 199-212.
  • Ferrando, M., C. Güell, F. López (1998) Industrial Wine Making: Comparison of Must Clarification Treatments, Journal of Agricultural and Food Chemistry 46(4), 1523-1528.
  • Ferreira, RB; Piçarra-Pereira, MA; Monteiro, S; Loureiro, VB; Teixeira, AR The wine proteins. Review. Trends Food. Sci.Tech. 2002, 12, 230-239.
  • Gómez Benítez, J. (2000). Desarrollos de nuevas alternativas tecnológicas en la estabilización tartárica de vinos de Jerez. Tesis Doctoral. Universidad de Cádiz.
  • Gómez, J.; Palacios, V.M.; Sánchez, J.A.; Pérez, L. (2002). Industrial development of proton exchange for tartrate stabilization of sherry wines. European Food Research and Technology, 27, 1-8.
  • Gomez, J.; Palacios, V.M.; Szekely, P.; Veas, R.; Pérez, L. (2003). Comparison of electrodialysis and cold treatment on an industrial scale for tartrate stabilization of sherry wine, Journal of Food Engineering. 58(4) 373-378.
  • Gómez, J.; Palacios, V.M.; Veas, R.; Pérez, L. (2003). Prediction of tartrate stability of Sherry wines by a conductimetric system with rapid response. Food Chemistry, 81(3) 457-462.
  • Güell, C., M.A. Pérez Bardón, A. Rolán, E. Moreno, F. López (1999) Aplicación de técnicas de separación por membrana en la industria enológica, Alimentación. Equipos y Tecnología, 10, 89-96.
  • Mesquita P.R.; Picarra-Pereira M.A.; Monteiro S.; Loureiro V.B.; Teixeira A.R.; Ferreira T.B. Effect of wine composition on protein Stability. Am. J. Enol. Vitic. 52 (4): 324-330 (2001).
  • Pachova, V.; Ferrando, M.; Güell, C. ; López , F. (2002) Protein Adsorption onto Metal Oxide Materials in White Wine Model Systems, Journal of Food Science, 67(6) 2118-2121.
  • Palacios Macías, V.M.; Caro Pina, I.; Pérez Rodríguez, L. (2001). Application of ion exchange techniques to industrial process of metal ion removal from wine. Adsorption, 7, 2, 131-138.
  • Versari-A; Barbanti-D; Parpinello-GP; Galassi-S (2002) Effect of refrigeration on the potassium bitartrate stability and composition of Italian wines , Italian-Journal-of-Food-Science; 14 (1) 45-52.
Recomanacions

Asignaturas que continúan el temario
ESTADA PROFESSIONAL EN EMPRESA/195131208
TREBALL DE FI DE MÀSTER/195131216

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
LA INVESTIGACIÓ EN ENOLOGIA A ESPANYA/195131212

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/195131101
ENOLOGIA GENERAL/195131105
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.