DATOS IDENTIFICATIVOS 2013_14
Asignatura (*) DESENVOLUPAMENT PROFESSIONAL DEL DOCENT EN RELACIÓ A LES TIC Código 11665206
Titulación
Tecnologia Educativa: e-learning i Gestió del Coneixement (2012)
Ciclo 2n
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Únic anual
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Pedagogia
Coordinador/a
GONZALEZ MARTINEZ, JUAN
Correo-e juan.gonzalezm@urv.cat
cinta.espuny@urv.cat
Profesores/as
GONZALEZ MARTINEZ, JUAN
ESPUNY VIDAL, MARIA CINTA
Web http://moodle.urv.net
Descripción general e información relevante Aquesta assignatura serà impartida per la Dra. Cinta Espuny (cinta.espuny@urv.cat).

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
  Comú
  AC1 Analitzar les TIC com a eina i instrument per a l'e-learning i la gestió del coneixement.
  AC2 Dominar les eines i procediments per a la planificació, organització i gestió dels processos d'e-learning.
  AC3 Dissenyar i desenvolupar programes i projectes d'innovació i de recerca en l'àmbit de l'e-learning.
  AC7 Gestionar i utilitzar la informació en el desenvolupament de projectes.
  AC9 Aplicar models pedagògics i coneixements tècnics per a la resolució de problemes de formació en e-learning.
  AC10 Analitzar i aplicar eines i instruments per al disseny i desenvolupament de materials didàctics per a l'e-learning.
  AC11 Dissenyar escenaris d'aprenentatge en entorns tecnològics.
  AC14 Transferir a altres contextos l'activitat pràctica desenvolupada.
Tipo B Código Competencias Transversales
  Comú
  BC1 Aprendre a aprendre.
  BC3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
  BC5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
  BC8 Gestionar projectes tècnics o professionals.
Tipo C Código Competencias Nucleares
  Comú
  CC2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
  CC3 Gestionar la informació i el coneixement.
  CC4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.
  CC6 Definir i desenvolupar el projecte acadèmic i professional.

Objectius d'aprenentatge
Objetivos Competencias
Analizar las repercusiones de la Tecnología en la tarea docente. Analitzar les repercusions de la Tecnologia a la tasca docent. AC1
AC10
BC3
CC6
Definir cuales son los elementos que garantizan el desarrollo profesional del docente en un entorno tecnológico. Definir quins són els elements que garanteixen el desenvolupament professional del docent a un entorn tecnològic. AC2
BC8
CC2
CC6
Definir el papel del docente como diseñador de espacios, acciones y materiales de formación. Definir el rol del docent com a dissenyador d'espais, accions i materials de formació. AC3
AC14
BC3
CC3
Determinar cuáles son los principales ámbitos que tendría que considerar la Formación Inicial y Continua de los docentes en materia tecnológica. Determinar quins són els principals àmbits que hauria de considerar la formació inicial i continuada dels docents en matèria tecnològica. AC7
BC1
BC5
CC4
Definir cuáles son los roles y las funciones que caracterizarán al ciberprofesor. Definir quina són els rols i les funcions que caracteritzaran el ciberprofessor. AC9
AC10
AC11
BC3
CC6

Continguts
tema Subtema
1. Repercusiones de la Tecnología en la tarea docente
1. Repercussions de la Tecnologia a la tasca docent
2. Desarrollo profesional del docente en un entorno tecnológico
2. Desenvolupament professional del docent en un entorn tecnològic
3. El docente como diseñador de espacios, acciones y materiales formativos
3. El docent com a dissenyador d'espais, accions i materials formatius
4. Formación Inicial y Continua de los docentes en materia tecnológica
4. Formació Inicial i Continuada dels docents en matèria tecnològica
5. El ciberprofesor: formador en la aldea global
5. El ciberprofessor: formador a l'aldea global


Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
6 6 12
Fòrums de discussió
0 7 7
Estudis previs
0 7 7
Pràctiques a través de TIC
0 35 35
Metodologies integrades
0 7 7
 
Atenció personalitzada
6 0 6
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Fòrums de discussió Activitat, a través de les TIC, on es debaten temes d'actualitat relacionats amb l'àmbit professional.
Estudis previs Cerca, lectura i treball de documentació, proposta de solució d'exercicis a realitzar en el laboratori per part de l'alumne.
Pràctiques a través de TIC Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Simulacions a través de les TIC.
Metodologies integrades Aprenentatge basat en problemes, Treball per projectes, Portfoli docent, etc.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
descripción
És el temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes i persegueix els següents objectius: - Atendre, fer el seguiment i orientar a nivell professional a l’alumne. - Intercanviar informació, opinió i coneixements. - Afavorir el feedback entre professor i alumne sobre els treballs de l’assignatura. - Realitzar un seguiment de la comprensió de conceptes i continguts i aclariment de dubtes. - Assessorar en la recerca d’informació. - Etc.

Avaluació
  descripción Peso
Pràctiques a través de TIC L'avaluació es basarà en: avaluació continuada a partir de la realització de les activitats que es proposen al llarg del curs; grau de participació en els debats i les aportacions que s'hi facin. És convenient seguir el cronograma de les activitats tal i com es proposen al curs i complir els terminis que es marquen per a cada lliurament. D'aquesta manera es podrà garantir la coherència i la correcta integració dels continguts de tots els cursosals que cadascú s'ha matriculat. Es recomana l'assistència a un minim del 80 % de les sessions de videoconferència. 100%
Otros

Es recorda que l'alumnat ha de respectar el criteri de l'absoluta correcció lingüística en totes les seves proves d'avaluació (i també d'ensenyament-aprenentatge i que no fer-ho pot ser motiu directe de suspens. D'altra banda, qualsevol circumstància de plagi per part de l'alumnat pot suposar el suspens directe a l'assignatura, sense possibilitat de recórrer a la segona convocatòria. Finalment, es recorda a l'alumnat la convinença de consultar la planificació específica allotjada a l'espai Moodle de l'assignatura.

 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Assistència al 80 % de les sessions de videoconferènci.


Fonts d'informació

Bàsica

GISBERT, Mercè et al (1998): Entornos Virtuales de Enseñanza-Aprendizaje. Cuadernos de Documentación Multimedia. Madrid. Pp. 29-41. (Versión electrónica:

http://www.ucm.es/info/multidoc/multidoc/revista/cuad6-7/evea.htm).

GISBERT, Mercè. (2000): El profesor del siglo XXI: de transmisor de contenidos a guía del ciberespacio. (link a profe1.doc) En CABERO, J. et al: Las Nuevas Tecnologías para la mejora educativa. Ed. Kronos. Sevilla. Pp. 315-330.

LUTFI, T, GISBERT, M. y FANDOS; M. (2001): El ciberprofesor, formador en la aldea global (link a ciberprofe.doc). En Junta de Extremadura; Las Ciencias Sociales en Internet. Consejería de Educación Ciencia y Tecnología. Dirección General de Ordenación, Renovación y Centros. Pp. 59-78.

Complementària

Area, M. (2005). La escuela y la sociedad de la información. En VV.AA.: Nuevas tecnologías, globalización y migraciones, 13-55. Barcelona: Octaedro.

 

Area, M. (2005). Tecnologías de la información y comunicación en el sistema escolar. Una revisión de las líneas de investigación. RELIEVE, 11(1), pp. 3-25. Recuperado el 17 de junio de 2009 de http://www.uv.es/RELIEVE/v11n1/RELIEVEv11n1_1.htm

 

Bautista, A. (2000). Tres temas tecnológicos para la formación del profesorado. Revista de Educación. 322, 167-187.

Cabero, J. (2008). La formación en la sociedad del conocimiento. INDIVISA, 13-48.

Cebrián de la Serna, M. (coord.) (2009). «El impacto de las TIC en los centros educativos. Ejemplos de buenas prácticas». Madrid: Síntesis, S.A.

Espuny, C.; Gisbert, M.; González, J.; Coiduras, J. (2010). «Los seminarios TAC. Un reto de formación para asegurar la dinamización de las TAC en las escuelas». EDUTEC, Revista Electrónica de Tecnología Educativa. Núm. 34/Diciembre 2010. http://edutec.rediris.es/revelec2/revelec34 (Consultado 01/05/2011)

Espuny, C.; Gisbert, M.; Coiduras, J.; González, J. (2011). El coordinador TIC en los centros educativos: funciones para la dinamización e incorporación didáctica de las TIC en las actividades de aprendizaje. Píxel-bit 33-43 (http://intra.sav.us.es:8080/pixelbit/images/stories/a10_0060-premaq.pdf) (Consultado 01/05/2011).

European Commission (2006). Recomendación del Parlamento Europeo y del Consejo sobre las competencias clave para el aprendizaje permanente. (2006/962/CE). Brussel·les: European Commission. (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ: L:2006:394:0010:0018:ES:PDF) (Consultado 16/04/2009).

European Commission (2009). Thesaurus for Education Systems in Europe. (http://eacea.ec.europa.eu/portal/page/portal/Eurydice/TESEPresentation) (Consultado 06/07/2009).

Fernández, A. (2006). Metodologías activas para la formación en competencias.  Educatio siglo XXI, núm. 24, 35-56 (http://www.unizar.es/ice/rec-info/curso35/ Metodologiasactivas.pdf) (Consultado 06/12/2009).

Fornell, R. y Vivancos, J. (2010). «Educació el pla TAC de centre. Col·lecció TAC-1. Departament d’Educació. Generalitat de Catalunya.

Gallego, D. (2003). «Las TIC como agentes de innovación educativa». En Palomo, Rafael, Ruiz, Julio y Sánchez, José (2006) Profesorado: niveles en función de su competencia. Capítulo II, 2, p. 26. Sevilla: Junta de Andalucía. Consejería de Educación Dirección General de Innovación Educativa y Formación del Profesorado.

Generalitat de Catalunya. Consell Superior d’Avaluació del Sitema Educatiu. Programa per a la Reforma del Sistema d’Avaluació de l’Educació no universitària a Catalunya. Informe d’avaluació. El projecte eduCAT1x1. Una aproximación en la perspectiva de les directores i directors de centres particpants. (Curs 2009-2010)  (2010). Disponible en línea en (http://www20.gencat.cat/docs/Educacio/Home/Consell%20superior%20d%27avalua/Pdf%20i%20altres/Static%20file/eduCAT1x1.pdf)

Gimeno, J. (1996). Comprender y transformar la enseñanza Madrid: Morata.

Gimeno Sacristán, J. (Comp.) (2008). Educar por competencias ¿qué hay de nuevo?. Madrid: Ediciones Morata.

Gutiérrez, A. (2008). Las TIC en la formación del maestro: «realfabetización» digital del profesorado. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, 63, 191-206

Instituto de Tecnologías Educativas. Departamento de Proyectos Europeos. Ministerio de Educación. Gobierno de España (2010). Indicadores y datos de las tecnologías de la información en la educación en España y Europa. f (2010). Febrero de 2010. (http://recursostic.educación.es/blogs/europa/)

Instituto de Tecnologías Educativas. Departamento de Proyectos Europeos. Ministerio de Educación. Gobierno de España (2010). Informe resumen. ¿Están los Aprendices del Nuevo Milenio alcanzando el nivel requerido? Uso de la tecnología y resultados educativos en PISA. 14 de diciembre 2010. (http://recursostic.educación.es/blogs/europa/).

Lorenzo, M.; Trujillo, J.M. y Morales, O. (2008). Los equipos directivos de educación primaria ante la integración de las TICs. Pixel-Bit, 33 julio 2008 pp.91-110

Mominó, J. M.; Sigalés, C.; Meneses, J. (2008). «L’escola a la societat xarxa». Barcelona: Ariel: UOC

Monereo, C. (coord.) (2005). «Internet y competencias básicas. Aprender a colaborar, a comunicarse, a participar, a aprender». Barcelona. Graó.

Monereo, C., (coord.) (2009). Internet y competencias básicas. Barcelona: Grau.

Monereo, C., (coord.) (2009). Internet y competencias básicas. Barcelona: Grau.

OCDE (2005). La definición y selección de competencias clave. (http://www.deseco.admin.ch/bfs/deseco/en/index/03/02.parsys.78532.downloadList.94248.DownloadFile.tmp/2005.dscexecutivesummary.sp.pdf) (Consultado 16/04/2009)

OCDE (2005). Are Students Ready for a Technology –Rich World? What PISA Sudies Tell Us.

Palomo, R., Ruiz, J. y Sánchez, J. (2006). «Las TIC como agentes de Innovación Educativa» (capítulo II, p. 29). Sevilla: Junta de Andalucía. Consejería de Educación. Dirección General de Innovación Educativa y Formación del Profesorado.

Palomo, R., Ruiz, J. y Sánchez, J. (2008). «Enseñanza con TIC en el siglo XXI». Sevilla: MAD, S.L.

Pérez, M.A.; Aguaded, J.I. y Fandos, M. (2009) «una política acertada y la Formación permanente del profesorado, claves en el impulso de los centros TIC de Andalucía (España)». EDUTEC, Revista Electrónica de Tecnología Educativa. Núm. 29/Julio 2009. (http://edutec.rediris.es/revelec2/revelec 29)

Perrenoud, P. (2004). Diez nuevas competencias para enseñar. Barcelona: Graó.

Prats, M.A. (2009). La competència digital a l’eduació primària. Barcelona: Editorial UOC.

Prensky, M. (2001). Digital Natives, Digital Immigrants. On the Horizon, vol. 9, núm. 5

Prensky, M. (2004). The emerging Online Life of the Digital native: What they do differenttly because of technology and how to they to it. (http://www.marcprensky.com/writing/Prensky-The_Emerging_Online_Life_of_the_ Digital_Native-03.pdf)  (Consultado 28/11/2009).

Vivancos, J. (2008). Tratamiento de la información y competencia digital. Madrid: Alianza Editorial.

Zabala, A. y Arnau, L. (2007): 11 ideas clave. Cómo aprender y enseñar competencias. Barcelona, Editorial Graó. 226 páginas. ISBN: 978-84-7827-5

Recomanacions


(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.