DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) PROTOHISTÒRIA DE LA MEDITERRÀNIA Codi 12665108
Ensenyament
Arqueologia Clàssica (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
6 Obligatòria Primer Únic anual
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Història i Història de l'Art
Coordinador/a
DILOLI FONS, JORDI
Adreça electrònica carme.belarte@urv.cat
Professors/es
BELARTE FRANCO, CARME
Web
Descripció general i informació rellevant La Protohistòria és, actualment, un dels camps més actius dins de la investigació arqueològica, doncs permet interrelacionar diferents cultures i processos d'anàlis en un mateix periode, lement crucial per entendre el desenvlupament de les formacions socials coetànies i psteriors. En el cas de la Protohistòria de la Mediterrània, la determinació geogràfica defineix un marc en el que es relacionen las grans cultures mediterrànies, fenicis, grecs, cartaginesos, ibers, etruscs i romans. Es pretén analitzar aquests contactes i la seva influència en el propi desenvolupament de les mateixes
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
1.- Introducció a la Protohistòria del Mediterrani. Concepte de Protohistòria. Marc geogràfic. Models teòrics i d’anàlisi. Esquemes cronològics i perioditzacions. Bibliografia.
2.- L’espai Mediterrani a principis del primer mil•leni a.n.E. El Mediterrani Oriental: la crisi dels imperis. El Mediterrani Central. El Mediterrani Occidental: la costa mediterrània a la Península Ibèrica.
3.- La cultura fenícia. Marc geogràfic: Orient i Occident. La terra de Canaà. Estructura cronològica. Les ciutats-regne fenícies: política, economia i societat. La expansió fenícia pel Mediterrani. La colonització del Mediterrani Central i Occidental. Les principals ciutats fenícies del Mediterrani: el Mediterrani Central, el nord d’Àfrica i el Mediterrani Occidental.
4.- Grècia: colons i comerciants. Introducció. Els moviments migratoris grecs: causes i conseqüències. Comerç i colonitzacions: les primeres fundacions. La Magna Grècia. Els grecs a Occident.
5.- Cartago: naixement i ocàs d’un estat. La fundació de Cartago: el mite i l’arqueologia. El desenvolupament polític, econòmic i social cartaginès. Els cartaginesos al Mediterrani Central i Occidental. L’expansió romana: Cartago versus Roma. La política bàrquida. Crisi i ocàs de Cartago.
6.- La Península Itàlica: d’Etrúria a Roma. Introducció. Marc geogràfic. Les ciutats-estat etrusques. Política, economia i societat del mon etrusc. Les primeres monarquies romanes. L’expansió romana i la integració etrusca.
7.- El Mediterrani Occidental: de Tartessos als ibers. El Bronze Final a la Península Ibèrica. El nord-est: els camps d’urnes. El llevant i el sud: el període orientalizant. L’aparició de la cultura ibèrica. Caracterització i cronologies del període ibèric. Estructura econòmica i social del mon ibèric. Formes polítiques. El final de l’època ibèrica.

Atenció personalitzada
Descripció
L'atenció personalitzada consistirà en un seguiment curricular de l'alumne per tal de guiar-lo en el desenvolupament dels seus estudis. En aquest sentit es preveu l'acció de les tutories i la possibilitat de facilitar-li l'accés a la recerca en Protohistòria.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació prevista compren la participació dels alumnes a les sessions teòriques i pràctiques. Al realitzar-se aquesta de forma continua, s'ha de practicar un seguiment tutoritzat de l'alumnat al que es controli la participació a totes les activitats proposades. En aquest sentit, es considera imprescindible la assistència a las lliçons teòriques, al menys en un 80 % (15 % de la nota final) que s'avaluaran mitjançant una prova escrita o un treball d'investigació (50 % de la nota), l'assistència a les pràctiques externes (25 % de la nota), i la participació a les pràctiques que es desenvoluparan a l'aula, anàlisi de textos i anàlisis de mapes geopolítics (10 %).


Fonts d'informació
Bàsica , , ,

AUBET. M.E. (1994): Tiro y las colonias fenicias de Occidente. Ed. Crítica. Barcelona.

BELTRAN, F.; MARCO, F. (1987): Atlas de Historia Antigua. Ed. Libros Pórtico. Zaragoza.

BLAZQUEZ, M.; ALVAR, J.;GONZÁLEZ WAGNER, C. (1999): Fenicios y cartagineses en el Mediterráneo. Ed. Cátedra. Madrid.

CHAVES, F. (ed.) (1982): Griegos en Occidente. Ed. Universidad de Sevilla. Sevilla.

COLLIS, J. (1989): La Edad del Hierro en Europa. Ed. Labor. Barcelona.

DD. AA. (1992): Les etrusques et l’Europe. Ed. Réunion des Musées Nationaux. París.

DEL OLMO, G.; AUBET M.E. (ed.) (1986): Los fenicios en la Península Ibérica. I. Ed. Ausa. Sabadell.

DOMÍNGUEZ, A.J. (1991): La polis y la expansión colonial griega. Siglos VIII-VI. Ed. Síntesis.

GRACIA, F.; MUNILLA, G. (1997): Protohistòria. Pobles i cultures a la Mediterrània entre els segles XIV i II a.C.

GRANT, M. (1982): Le città e i metalli. Storia e cultura degli etruschi. Milà.

HARRISON, R.J. (1989): España en los albores de la Historia. Iberos, fenicios y griegos. Madrid.

HUSS, W. (1993): Los cartagineses. Ed. Gredos. Madrid.

JAMES, P. (1993): Siglos de oscuridad. Desafío a la cronología tradicional del mundo antiguo. Ed. Crítica.

LANCEL, S. (1994): Cartago. Ed. Crítica. Barcelona.

PLÁCIDO, D.; ALVAR, J.; GONZÁLEZ WAGNER, C. (1991): La formación de los estados en el Mediterráneo Occidental. Ed. Síntesis.

RIDGWAY, A.J. (1997): El alba de la Magna Grecia. Pitecusa y las primeras colonias griegas de Occidente. Ed. Crítica.

RUÍZ, A.; MOLINOS, M. (1993): Los íberos. Análisis arqueológico de un proceso histórico. Ed. Crítica. Barcelona.

SANMARTÍ, J.; SANTACANA, J. (2005): Els ibers del nord. Rafael Dalmau, Editor.

TORELLI, M. (1996): Historia de los etruscos. Ed. Crítica. Barcelona.

VEGAS, M. (ed.) (1998): Cartago Fenicio-Púnica. (1998). Las excavaciones Alemanas en Cartago 1975-1997. Cuadernos de Arqueología Mediterranea, 4. UPF. Barcelona.

WAGNER, C. G. (2000): Cartago. Una ciudad, dos leyendas. Ed. Alderabán. Madrid.

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent