DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) COMUNICACIÓ DE RISC: CIÈNCIA, TECNOLOGIA I SOCIETAT Codi 12725106
Ensenyament
Comunic. Política, Instit. i Corpor. en Entorns de Crisi i de Risc (2010)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
3 Obligatòria Primer Únic anual
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Estudis de Comunicació
Coordinador/a
GONZALO IGLESIA, JUAN LUÍS
Adreça electrònica juanluis.gonzalo@urv.cat
Professors/es
GONZALO IGLESIA, JUAN LUÍS
Web
Descripció general i informació rellevant Les innovacions científiques i tecnològiques plantegen tot un seguit d'incerteses sobre les quals cal reflexionar en el nou entorn global. Les biotecnologies han revolucionat conceptes tan quotidians com l'alimentació o la medicina. Aquests avenços científics cal inscriure'ls en les lògiques socials. Aquesta integració es produeix de manera problemàtica generant un desequilibri en la percepció social d'aquestes innovacions tecnològiques (enginyeria genètica, transgèncis, medicina preventiva, etc.). Alguns d'aquests processos poden generar desigualtats en l'accés als serveis de salut, processos de medicalització o una creixent complexitat en la manipulació dels aliments (procés de traçabilitat, producció, distribució, consum...). La comunicació de risc esdevé un camp estratègic que ens permet analitzar els diversos nivells així com la relació complexa entre els stakeholders i la resta d'actors implicats.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Conèixer els conceptes teòrics i metodològics relacionats amb la comunicació estratègica per a partits polítics, empreses, institucions i organitzacions en la societat del risc, tant per a la seva aplicació professional com de recerca
  AC2 Identificar, analitzar i interpretar els processos i els fenòmens informatius i comunicatius de partits polítics, empreses, institucions i organitzacions en la societat del risc
  AC3 Comprendre, analitzar i avaluar l'impacte de les tecnologies de la informació i de la comunicació, així com de les innovacions tecnològiques, en la societat del risc, i la seva relació i aplicació en l’àmbit estratègic en la comunicació política, institucional i corporativa
  AC4 Diagnosticar i intervenir en les problemàtiques de la comunicació de risc i de crisi i dominar els processos, les tècniques i els instruments per a la seva anàlisi, gestió i avaluació en les organitzacions, empreses i institucions
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Desenvolupar treballs de recerca d'alt nivell i exigència, dominant el llenguatge i la metodologia que s'utilitza per produir científicament
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC1 Aprendre a aprendre.
  BC2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de la comunicació política, institucional i corporativa
  BC3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
  BC4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
  BC6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
  BC7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
  BC8 Tenir capacitat innovadora, emprenedora i d’adaptació a les noves situacions
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú
  CC2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
  CC3 Gestionar la informació i el coneixement.
  CC4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Comprendre el paper de la comunicació en l'encaix de la ciència i la tecnologia en la societat del risc global. AC1
AC2
BC1
BC3
BC7
CC2
CC3
CC4
Identificar els factors d'influència en la percepció social de la ciència i la tecnologia. AC1
AC2
BC2
BC3
CC2
CC3
Proporcionar als estudiants les eines i els coneixements necessaris per analitzar i comprendre el paper de la comunicació en diversos casos pràctics relacionats amb el risc. AC2
AC3
BC3
BC4
BC6
CC3
CC4
Aplicar els fonaments teòrics a l'estudi de casos específics. AC4
AR1
BC2
BC4
BC8
CC2
CC3

Continguts
Tema Subtema
1. Els estudis de ciència, tecnologia i societat des d'un enfocament comunicatiu

1.1 La globalització de la ciència i la tecnologia.
1.2 Percepció social de la ciència i la tecnologia.
1.3 La comunicació de la ciència i la tecnologia
2.- Conceptes relacionant amb la comunicació de la ciència i la tecnologia 2.1 Confiança
2.2 Participació
2.3 Governança
3.- Els models de comunicació del risc 3.1 Social Amplification of Risk
3.2 El model del conflicte
3.3 La comunicació estratègica
3.4 La governança
4. Estudi de casos 4.1 Comunicació i salut
4.2 Comunicació de riscos i beneficis en l'àmbit de l'alimentació
4.3 Proposta oberta d'estudi d'altres sectors i àmbits científics i tecnològics.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 4 6
 
Sessió Magistral
4 8 12
Seminaris
8 16 24
Supòsits pràctics/ estudi de casos
8 18 26
Presentacions / exposicions
2 4 6
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Seminaris Treball en profunditat sobre el camp de la seguretat alimentària en l'àmbit comunicatiu. Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals.
Supòsits pràctics/ estudi de casos L'estudiant haurà de plantejar un àmbit d'estudi relacionat amb l'assignatura en el què haurà de resoldre una sèrie de qüestions i realitzar una reflexió global.

Presentacions / exposicions Exposició oral i defensa d'una temàtica treballada individualment per l'alumne.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
L'horari d'atenció personalitzada es concertarà mitjançant correu electrònic a l'adreça juanluis.gonzalo@urv.cat.

Avaluació
  Descripció Pes
Supòsits pràctics/ estudi de casos Els estudiants hauran de proposar l'estudi d'un àmbit científic i tecnològic i realitzar una reflexió global. 70%
Presentacions / exposicions Els alumnes hauran de fer una exposició oral del treball individual plantejat en l'assignatura. 30%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Supòsits pràctics/ estudi de casos: Els estudiants hauran de presentar una proposta d'anàlisi a partir d'un sector rellevant en l'àmbit científic i tecnològic. El treball es realitzarà individualment.

Principals aspectes de l'anàlisi:

- identificació d'stakeholders

- tipus d'empreses

- el paper dels mitjans de comunicació

- el rol dels experts

- la influència de la societat civil en forma d'organitzacions

Presentacions / exposicions: Presentació i defensa d'una temàtica treballada individualment per l'alumne prèviament acordada i tutoritzada pels professors de l'assignatura.


Fonts d'informació

Bàsica Bauer M., Allum N., Miller S., What can we learn from 25 years of PUS survey research? Liberating and expanding the agenda, Public Understanding of Science (16), 2007
Belton P. S, Food, Science and Society: Exploring the Gap Between Expert Advice and Individual Behaviour, Springer, 2003
Bennett P., Calman K., Risk communication and public health, Oxford University Press, 1999
Bergeaud-Blackler F., Paola Ferretti M., More politics, stronger consumers? A new division of responsibility for food in the European Union, Appetite, 2006
Brossard D., Media, scientific journals and science communication: examining the construction of scientific controversies, Public Understanding of Science (18), 2009
Davies R. S., Constructing Communication: Talking to Scientists About Talking to the Public, Science Communication (29), 2008
Espluga J., Els debats socials de la biotecnologia, Papers de la Fundació (144), 2005
Frewer L., The public and effective risk communication, Toxicology Letters, 2004
Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología, Apuntes sobre los estudios de percepción social de la ciencia y la tecnología, ,
de Garine I., DIETA MEDITERRÁNEA Y ESTILO DE VIDA, VIII Congreso Internacional de Barcelona sobre la Dieta Mediterránea, 2010
Garrido F.J., Biotecnología, S.A. Una aproximación sociológica, Política y sociedad (39), 2002
González M, López Cerezo J., Luján J., Ciencia, tecnología y sociedad : una introducción al estudio social de la ciencia y la tecnología , Tecnos, 1996
Greiner A., Clegg Smith K., Guallar E., Something fishy? News media presentation of complex health issues related to fish consumption guidelines, Public Health Nutrition , 2010
Horlick-Jones T., The GM debate: risk, politics and public engagement, Routledge, 2007
Hornik R. , Public health communication: evidence for behavior change, Routledge, 2002
Houghton J., van Kleef E., Rowe G., Frewer L. , Consumer perceptions of the effectiveness of food risk management practices: A cross-cultural study, Health, Risk & Society, 2006
Lofstedt R., How can we Make Food Risk Communication Better: Where are we and Where are we Going?, Journal of Risk Research, 2006
Medina M., De la sociedad de la información y el conocimiento a la sociedad del riesgo: dilemas, impactos y retos de la cultura tecnocientífica, ,
Moreno C., Comunicar los riesgos. Ciencia y tecnología en la sociedad de la información, Biblioteca Nueva, 2009
Nelkin D., Selling Science: How the Press Covers Science and Technology, W.H.Freeman & Co Ltd, 1995
Parrott, Roxanne, Emphasizing "Communication" in Health Communication, The Journal of Communication 54 (4), 2004
Pérez Oliva, M., Expectativas de la salud en la sociedad mediática global, Humanitas. Humanidades médicas (45), 2009
Pitrelli N., The crisis of the “Public Understanding of Science” in Great Britain, Journal of Communication (2), 2003
Report of the Focus Workshops: European Federation of Biotechnology, Who should communicate with the public and how?, , 2003
Toby A. Ten Eyck, The media and public opinion on genetics and biotechnology: mirrors, windows, or walls?, Public Understanding of Science (14), 2005
Verbeke W. et alt, Consumer perception versus scientific evidence about health benefits and safety risks from fish consumption, Public Health Nutrition (8), 2005

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DEL RISC/12725102
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent