DATOS IDENTIFICATIVOS 2013_14
Asignatura (*) BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ Código 13214118
Titulación
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
6 Obligatòria Tercer Segon
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
Correo-e begona.muguerza@urv.cat
manuel.suarez@urv.cat
Profesores/as
MUGUERZA MARQUÍNEZ, MARIA BEGOÑA
SUÁREZ RECIO, MANUEL
Web http://moodle.urv.net
Descripción general e información relevante Conèixer la funció i requeriments dels diferents nutrients i com els utilitza l'organisme. Discutir temes d'actualitat en nutrició

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A8 Analitzar adequadament dades i resultats experimentals propis del camp científic i saber-los interpretar.
 A10 Apreciar la complexitat i diversitat dels organismes a través de l'estudi de les seves molècules, cèl·lules i processos fisiològics, la seva genètica i evolució.
 A13 Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme.
Tipo B Código Competencias Transversales
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A8 Ser conscient de les noves estratègies i conceptes en l'estudi de la nutrició
 A10 Identificar les classes de nutrients essencials i conèixer les seves característiques i funcions bàsiques
 A13 Adquirir consciència de la relació nutrició, salut i malaltia
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 B6 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
Sap respondre a les preguntes que se li formulen
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...)
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Nutrició i salut
Som el que mengem?
Classes de nutrients
Quantitat diària recomanada.
Investigació en nutrició
Sistema digestiu
Anatomia i fisiologia del sistema digestiu
Coordinació dela digestió
Fibra
Flora intestinal
Nutrients implicats en el balanç hídric i electrolits Aigua
Sodi
Potassi
Clor
Nutrients amb funcions antioxidants Conceptes de radical lliure i estrés oxidatiu
Vitamina E
Vitamina C
Seleni
Altres components de la dieta antioxidants
Vitamina A i funció visual La funció visual
Vitamina A
Altres funcions de la vitamina A
Nutrients implicats en el correcte funcionament dels ossos Estructura de l'os i procès de remodelat
Calci i fòsfor
Vitamina D
Vitamina K
Fluor
Nutrients que actuen com coenzims en reaccions del metabolisme i en la formació de la sang Paper dels micronutrients en el metabolisme energètic
Vitamines del complex B
Iode
Ferro
Zinc
Coure
Manganès
Magnesi
Crom
Cobalt
Pes corporal Pes ideal i composició corporal
Equilibri energètic i necessitats energètiques
Control del pes corporal i obesitat
Nutrició dels carbohidrats utilitzables Classificació nutricional i nomenclatura
Índex glucèmic
Aliments rics en glúcids
Digestió i absorció dels glúcids de la dieta. Distribució i metabolisme
Alteracóns en la nutrició de glúcids
Nutrició dels lípids Consum, digestió i absorció. Distribució i metabolisme.
Àcids grassos omega-3 i omega-6.
Rol dels lípids de la dieta en les malalties cardiovasculars
Nutrició nitrogenada Balanç nitrogenat.
Essencialitat dels aminoàcids.
Els aminoàcids com a substrats energètics.
Qualitat de les proteïnes.
Malnutrició proteica.

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
A10
21 28 49
Avantprojecte
A13
B6
15 22 37
Seminaris
A8
B6
11 15 26
Resolució de problemes, exercicis
A8
A10
A13
7 10 17
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A8
A13
B6
4 15 19
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Avantprojecte Presentació d'un nutrient relacionat amb la seva funció en l'organisme
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic).
Resolució de problemes, exercicis Plantejament i resolució individual o en equip de questions o un cas pràctic relacionat amb la nutrició, aplicant els coneptos teòrics apresos en l'assignatura
Atenció personalitzada Resolució de dubtes i assessorament en l'exposició oral

Atenció personalitzada
descripción
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Begoña Muguerza: Despatx 111. correu electronic: begona.muguerza@urv.cat telèfon: 977 55 95 21 Manuel Suarez Lab 111 correu electronic: manuel.suarez@urv.cat telefon: 977 55 84 86

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Avantprojecte
A13
B6
Contingut i forma d'una exposició oral 20%
Seminaris
A8
B6
Comentaris i crítica d'articles científics 15%
Resolució de problemes, exercicis
A8
A10
A13
Resolució de casos plantejats a classe 15%
Proves mixtes
A8
A13
B6
Contingut de les sessions magistrals 50%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

És requisit imprescindible per superar l'assignatura obtenir un mínim de 5 punts sobre 10 en l'examen tipus mixte. Així mateix serà necessari realitzar la presentació oral.

Es realitzarà una prova mixta parcial, que si s'aprova permetrà eliminar aquesta part de la matèria i presentar-se al'examen de primera convocatòria només amb la meitat del temari.

La segona convocatòria consistirà en un examen final i es mantindran les notes de la presentació oral, seminaris i problemes.


Fonts d'informació

Bàsica THOMPSON, J I MANORE, M, Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005
BRODY, T, Nutritional biochemistry, Academic Press, San Diego , 1999
BENDER, D.A., Introduction to nutrition and metabolism, 2nd ed. London Taylor and Francis , 1997

Complementària ALEMANY, M., Obesidad y nutrición, Alianza Editorial, Madrid 1992
ALEMANY, M, Enciclopedia de las Dietas y la Nutrición, 2 edició. Ed. Planeta, Barcelona, 1999
BJÖRNTORP, P., BRODOFF, B.N, Obesity., J.B. Lippincott Co., Philadelphia, 1992
COMBS, G.F, The Vitamins, Academic Press, San Diego, 1998
ENSMINGER , A. H, Foods & nutrition encyclopedia, 2nd ed . CRC, Boca Raton, Florida, 1994
GARCÍA SEGOVIA, P, MARTÍNEZ MONZO, Nutrición humana, , 2001
GARROW, J. S. i W. P. T. JAMES , Human nutrition and dietetics, 9th ed., Churchill Livingstone, Edinbourgh, 1994
HERNÁNDEZ RODRÍGUEZ, M. i SASTRE GALLEGO A., Tratado de nutrición, Díaz de Santos, Madrid, 1999
LINDER, M.C, Nutrición: aspectos bioquímicos, metabólicos y clínicos, Eunsa, Pamplona, 1988
MACRAE, R., SADLER, M.J., Encyclopaedia of food science, food technology and nutrition. 8 volums, Academic Press, London, 1993
MARTÍNEZ, J.A.: , Fundamentos teórico-prácticos de nutrición y dietética, McGraw-Hill Interamericana, Madrid, 1998

MAS, A., AZCUÉ, J.: Metales en sistemas biològicos. Colección LCT nº 74; Promociones y Publicaciones Univeritarias, Barcelona, 1993

MATAIX VERDÚ, J: Nutrición y alimentación humana, 2 volums, , Editorial Díaz de Santos, 2002

MERTZ, W.: Trace elements in human and animal nutrition. Vols. 1 i 2. Academic Press, San Diego, 1982

MORRISON, G., HARK L. . Medical nutrition and disease. 2nd ed. Malden, Mas Blackwell Science cop. 1999

PHIPPS, D.A.: Metals and metabolism. Clarendon Press. Oxford, 1976

SADLER, M. Encyclopedia of human nutrition (3 vol), 1999

SERRA, L.: Nutrición y salud pública métodos, bases científicas y aplicaciones. Masson, Barcelona, 1995

SORIGUER ESCOFET, F.J.C.:La Obesidad. Díaz de Santos, Madrid, 1994.

UNDERWOOD, E.J.: Trace elements in human and animal nutrition. Academic Press, New York, 1977

THOMPSON, J I MANORE, M: Nutrition: An applied approach, Pearson Education Inc., Benjamin Cummings, 2005

VÁZQUEZ, C., A.I. DE COS, C. LÓPEZ-NOMDEDEU. Alimentación y nutrición manual teórico-práctico. Madrid Díaz de Santos cop. 1998 .

WATERLOW, J.C.: Protein-energy malnutrition. Edward Arnold, London, 1992.

Recomanacions


 
Otros comentarios
Es convenient haver cursat l'assignatura "Metabolisme i la seva Regulació"
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.