DATOS IDENTIFICATIVOS 2013_14
Asignatura (*) DIETES I NUTRICIÓ Código 13214208
Titulación
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
Ciclo 1r
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo Horarios y datos del examen
3 Optativa Primer
Modalidad y lengua de impartición
Departamento Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
TOUS MÁRQUEZ, MÒNICA
Correo-e monica.tous@urv.cat
Profesores/as
TOUS MÁRQUEZ, MÒNICA
Web
Descripción general e información relevante L’objectiu general és donar als alumnes una visió general sobre l’evolució de la nutrició i la dietètica, i contextualitzar aquesta evolució en la societat actual on s’han produït importants avenços científico-tecnològics que permeten prevenir i diagnosticar patologies però, d’altra banda es veu sotmesa a una “sobrecàrrega calòrica”. Es presentaran les composicions d’algunes de les dietes actuals, així com els possibles beneficis que poden presentar en la salut. L’alumne hauria de assimilar la importància de la nutrició per fer front a les diferents etapes de la vida així com aquesta nutrició pot variar en funció de la presència de patologia. Finalment, l’alumne haure de comprendre el paper de la genòmica en l’establiment d’una nutrició individualitzada.

Competències
Tipo A Código Competencias Específicas
 A13 Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme.
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultats d'aprenentage
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A13 Descriure els possibles beneficis i inconvenients de les principals dietes
Avaluar l’estat nutricional de l’individu
Elaborar les dietes apropiades en funció de les necessitats específiques de cada individu
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Continguts
tema Subtema
Tema 1. Nutrició i la dietètica: passat, present i futur. La Nutrició i la Dietètica a lo llarg de la història. Interacció de la biologia i la cultura en els nostres hàbits dietètics. Importància de la Nutrició en la salut i la malaltia. Perspectives de futur.
Tema 2. Dietètica elemental Orientació enfront l’abundància de recomanacions sobre el que s’ha de menjar. Sobreabundància de productes alimentaris.
Tema 3. Ingesta dietètica: valoració i validació. Técniques d’estudi de la ingesta dietética. Marcadors biològics per a la validació de la ingesta dietética.
Tema 4. Valoració de l’estat nutricional. Valoració individual. Valoració de l’estat nutricional en situacions específiques, en poblacions especials, etc. Epidemiologia nutricional. Mètodes de determinació de la composició corporal. Bioquímica clínica en la valoració nutricional (paràmetres bioquímics, immunològics...)
Tema 5 .Tipus de dietes. Conceptes generals i exemples pràctics. Dietes equilibrades/no equilibrades. Dietes cetogèniques. Dietes dissociades. Dieta mediterrània, etc
Tema 6. Nutrició en situacions fisiològiques especials. Embaràs, lactància, infància i adolescència, tercera edat, entrenament i esport.
Tema 7 .Nutrició aplicada a diverses situacions patològiques de l’individu:. Obesitat. Diabetes tipus 2. Diabetes gestacional. Malaltia cardiovascular. Intoleràncies alimentaries (Intolerància al gluten, a la lactosa, fructosa, etc). Errors innats del metabolisme (Galactosèmia, Fenilcetonúria). Tractament nutricional de les dislipèmies i diabetes tipus 2. Tractament nutricional de la celiaquia i fenilcetonúria. Nutrició i càncer (Nutrició i cancer de colon, prostata...). Nutrició en la prevenció i tractament de símptomes comuns gastro-intestinals.Nutrició i autisme.
Tema 8. Nutrició personalitzada (Nutrigenètica). Gens, dietes i patologia. Paper de les noves ciències òmiques (Genòmica, metabolòmica, proteòmica i lipidòmica) en la identificació de noves dianes terapèutiques en malalties diverses. SNPs. GWAS. Interaccions gens dieta. Transició nutricional. Genotip i fenotip estalviador. Exemples (MTHFR, Lipasa hepàtics, etc).

Planificació
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A13
20 23 43
Presentacions / exposicions
A13
4 9 13
Seminaris
A13
6 8 14
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves mixtes
A13
3 0 3
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologies
Metodologías
  descripción
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Presentacions / exposicions Presentació d’un tema relacionat amb la temàtica de l’assignatura, que serà assignat al principi de curs a cada grup de treball
Seminaris Es treballaran i discutiran articles científics i casos clínics relacionats amb la temàtica de l’assignatura i que s’entregaran amb antelació per a que els alumnes llegueixin i contestin a les preguntes.
Atenció personalitzada Atenció personalitzada per resoldre els dubtes de l'assignatura.

Atenció personalitzada
descripción
Cal que contacteu amb el professor responsable de l'assignatura.

Avaluació
Metodologías Competencias descripción Peso        
Presentacions / exposicions
A13
Contingut i forma d'una exposició oral 15% Preparació
5% Presentació oral
Seminaris
A13
Comentaris i crítica d'articles científics i casos clínics 5% Assistència
5% Participació
Proves mixtes
A13
Contingut de les sessions magistrals La qualificació d’aquestes proves (un total de 2 proves mixtes) representarà el 70% de la nota final. És imprescindible obtindre al menys 10 punts/ 20 per tal de poder superar l’assignatura.
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

En l'avaluació de la segona convocatòria es mantindrà la nota i el pes de la nota dels seminaris i la presentació del treball assignat.


Fonts d'informació

Bàsica
  • Gil Hernandez, A., Tratado de Nutrición (Vol I y III). Madrid : Médica Panamericana, cop. 2010

  • Cao Torija, MJ. Nutrición y Dietética. Barcelona [etc.] : Masson, cop. 2001

  • Salas Salvado, J. et al., Nutricion y Dietetica Clínica, Barcelona : Masson, cop. 2008

  • Cervera, P., Clapés, F., Rigolfas, R., Alimentación y Dietoterapia: (nutrición aplicada en la salud y la enfermedad). Madrid [etc.] : McGraw-Hill Interamericana, cop. 2004

  • Mataix, J., Nutrición y alimentación humana. Ed Ergon, Madrid, 2002

  • Mine Y., Miyashita K., Shahidi F., Nutrigenomics and proteomics in health and disease :food factors and gene interactions, Ames, Iowa : Wiley-Blackwell, cop.2009.

  • Stipanuk M.H., Caudill M.A., Biochemical, physiological, & molecular aspects of human nutrition St. Louis, Missouri : Elsevier Saunders, cop. 2013

  • Coulston A.M., Rock C.L., and Monsen E.R., Nutrition in the prevention and treatment of disease, Publicació San Diego, Calif. : Academic Press, cop. 2001

  • Biomedicine and preventive nutrition [Recurs electrònic] Publicació Amsterdam: Elsevier Masson, 2011

Complementària

Recomanacions


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ/13214118
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.