Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A13 |
Aplicar coneixements moleculars a la interpretació fisiològica del funcionament normal o patològic de l'organisme. |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A13 |
Descriure els possibles beneficis i inconvenients de les principals dietes
Avaluar l’estat nutricional de l’individu
Elaborar les dietes apropiades en funció de les necessitats específiques de cada individu
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
Tema 1. Nutrició i la dietètica: passat, present i futur. |
La Nutrició i la Dietètica a lo llarg de la història. Interacció de la biologia i la cultura en els nostres hàbits dietètics. Importància de la Nutrició en la salut i la malaltia. Perspectives de futur. |
Tema 2. Dietètica elemental |
Orientació enfront l’abundància de recomanacions sobre el que s’ha de menjar. Sobreabundància de productes alimentaris. |
Tema 3. Ingesta dietètica: valoració i validació. |
Técniques d’estudi de la ingesta dietética. Marcadors biològics per a la validació de la ingesta dietética. |
Tema 4. Valoració de l’estat nutricional. |
Valoració individual. Valoració de l’estat nutricional en situacions específiques, en poblacions especials, etc. Epidemiologia nutricional. Mètodes de determinació de la composició corporal. Bioquímica clínica en la valoració nutricional (paràmetres bioquímics, immunològics...) |
Tema 5 .Tipus de dietes. Conceptes generals i exemples pràctics. |
Dietes equilibrades/no equilibrades. Dietes cetogèniques. Dietes dissociades. Dieta mediterrània, etc |
Tema 6. Nutrició en situacions fisiològiques especials. |
Embaràs, lactància, infància i adolescència, tercera edat, entrenament i esport. |
Tema 7 .Nutrició aplicada a diverses situacions patològiques de l’individu:. |
Obesitat. Diabetes tipus 2. Diabetes gestacional. Malaltia cardiovascular. Intoleràncies alimentaries (Intolerància al gluten, a la lactosa, fructosa, etc). Errors innats del metabolisme (Galactosèmia, Fenilcetonúria). Tractament nutricional de les dislipèmies i diabetes tipus 2. Tractament nutricional de la celiaquia i fenilcetonúria. Nutrició i càncer (Nutrició i cancer de colon, prostata...). Nutrició en la prevenció i tractament de símptomes comuns gastro-intestinals.Nutrició i autisme. |
Tema 8. Nutrició personalitzada (Nutrigenètica). |
Gens, dietes i patologia. Paper de les noves ciències òmiques (Genòmica, metabolòmica, proteòmica i lipidòmica) en la identificació de noves dianes terapèutiques en malalties diverses. SNPs. GWAS. Interaccions gens dieta. Transició nutricional. Genotip i fenotip estalviador. Exemples (MTHFR, Lipasa hepàtics, etc). |
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
20 |
23 |
43 |
Presentacions / exposicions |
|
4 |
9 |
13 |
Seminaris |
|
6 |
8 |
14 |
Atenció personalitzada |
|
1.5 |
0 |
1.5 |
|
Proves mixtes |
|
3 |
0 |
3 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Presentacions / exposicions |
Presentació d’un tema relacionat amb la temàtica de l’assignatura, que serà assignat al principi de curs a cada grup de treball |
Seminaris |
Es treballaran i discutiran articles científics i casos clínics relacionats amb la temàtica de l’assignatura i que s’entregaran amb antelació per a que els alumnes llegueixin i contestin a les preguntes. |
Atenció personalitzada |
Atenció personalitzada per resoldre els dubtes de l'assignatura. |
descripción |
Cal que contacteu amb el professor responsable de l'assignatura. |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Presentacions / exposicions |
|
Contingut i forma d'una exposició oral |
15% Preparació
5% Presentació oral |
Seminaris |
|
Comentaris i crítica d'articles científics i casos clínics |
5% Assistència
5% Participació |
Proves mixtes |
|
Contingut de les sessions magistrals |
La qualificació d’aquestes proves (un total de 2 proves mixtes) representarà el 70% de la nota final. És imprescindible obtindre al menys 10 punts/ 20 per tal de poder superar l’assignatura. |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
En l'avaluació de la segona convocatòria es mantindrà la nota i el pes de la nota dels seminaris i la presentació del treball assignat. |
Bàsica |
|
Gil
Hernandez, A., Tratado de Nutrición (Vol I y III). Madrid
: Médica Panamericana, cop. 2010
Cao
Torija, MJ. Nutrición y Dietética. Barcelona
[etc.] : Masson, cop. 2001
Salas
Salvado, J. et al., Nutricion y Dietetica Clínica, Barcelona
: Masson, cop. 2008
Cervera,
P., Clapés, F., Rigolfas, R., Alimentación y Dietoterapia:
(nutrición aplicada en la salud y la enfermedad). Madrid
[etc.] : McGraw-Hill Interamericana, cop. 2004
Mataix,
J., Nutrición y alimentación humana. Ed Ergon, Madrid, 2002
Mine
Y., Miyashita K., Shahidi F., Nutrigenomics and proteomics in
health and disease :food factors and gene interactions, Ames, Iowa :
Wiley-Blackwell, cop.2009.
Stipanuk
M.H., Caudill M.A., Biochemical, physiological, & molecular
aspects of
human nutrition St. Louis, Missouri : Elsevier Saunders, cop. 2013
Coulston
A.M., Rock C.L., and Monsen E.R., Nutrition in the prevention and treatment
of disease, Publicació San Diego, Calif. : Academic Press, cop.
2001
|
Complementària |
|
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
BIOQUÍMICA DE LA NUTRICIÓ/13214118 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|