DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) POLÍTICA DE LA NUTRICIÓ Codi 13675217
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Adreça electrònica mariacinta.blade@urv.cat
maria.alemany@urv.cat
Professors/es
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
ALEMANY LAMANA, MARIÀ
Web http://www.ub.edu/masteroficial/nutr_metab/index.php?option=com_content&task=view&id=9&Itemid=9
Descripció general i informació rellevant Assignatura impartida des de la UB. L'abundància d'aliments pot tenir quelcom negatiu. La nostra indústria alimentària fa tot el possible per a influir en les nostres eleccions alimentàries amb motivació eminentment econòmica. Com influeixen aquestes decisions en la nostra alimentació i salut?

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC1 Dominar els conceptes i processos metabòlics que intervenen en la gestió dels nutrients en l'organisme i la seva funció.
  AC3 Interpretar adequadament els resultats dels estudis nutricionals bibliogràfics realitzats amb humans.
  AC5 Percebre, apreciar i utilitzar la diversitat d'àmbits de coneixement que participen a l'àrea de la nutrició i el metabolisme.
  AC6 Reconèixer les bases moleculars de les interaccions dels nutrients amb el genoma.
  Professionalitzador
  Recerca
  AR1 Especialitat "Recerca": Analitzar les últimes tendències en la investigació en nutrició.
  AR2 Especialitat "Recerca": Aplicar les metodologies d'investigació en nutrició.
  AR3 Especialitat "Recerca": Aplicar l'anàlisi de dades adequat als estudis nutricionals.
  AR4 Especialitat "Recerca": Saber establir hipòtesi de treball i objectius.
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
AC1
AC3
AC5
AC6
AR1
AR2
AR3
AR4
BC2

Continguts
Tema Subtema
1. PROGRAMA I ALTRES INFORMACIONS
1.1. LIST OF TOPICS

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
23 0 23
Treballs
10 38 48
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Classes teòriques que inviten al diàleg. Plantejament de qüestions i problemes reals i discussió de les diferents posicions i conseqüències de les accions dels agents que participen en el procés de l’alimentació global i la seva regulació.
Treballs Treball monogràfic sobre un tema acordat amb el professor.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Marià Alemany Lamana malemany@ub.edu Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Biologia

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Avaluació mitjançant la realització d’un treball monogràfic sobre un tema acordat amb el professor. Avaluació continuada dependent de les intervencions i diàleg a classe.
Proves de desenvolupament Opcionalment (acord entre tots, alumnes i professor), realització d’una prova escrita de temes curts (màxim 5 elegits d’entre 8 proposats)

Prova escrita d’un màxim de 5 temes elegits d’entre 8 proposats
 
Altres comentaris i segona convocatòria



Fonts d'informació

Bàsica Brittin H., The food and culture around the world, Boston: Prentice Hall, 2011
Fundación Triptolemos, Alimentos: ¿Qué hay detrás de la etiqueta? Barcelona: Oxigen Viena, Barcelona: Oxigen Viena, 2004
Lang T, Heasman M., Food wars. The battle fior mouths, minds and markets, London: Earthscan, 2005
Messing B., Sucre & Nutrition, Paris: Doin, 1992
Monte WC. , While Science sleeps a sweetener kills, Lexington: W.C. Monte, 2012
Nestle M., Food Politics. How the food industry influences nutrition and health, Berkeley: University of California Press, 2002
Nestle M., Safe food. Bacteria, biotechnology and bioterrorism, Berkeley: University of Califormia Press, 2003
Pilcher JM., Food in world history, New York: Routhledge, 2006
Spaargaren G, Oosterveer P, Loeber A (eds.)., Food practoces in transition. Changing food consumption, retail and production in the age of reflexive modernity, New York: Routhledge, 2012
USDA, Food safety and food security: what consumers need to know, Washington DC:USDA, 2003
FAO, Energy and protein requirements, Geneva: WHO, 1985
M. Alemany, Concepto de dieta mediterránea: ¿un grupo de alimentos saludables, una dieta o una panacea publicitaria? {The mediterranean diet: A group of healthy foods, a type of diet, or an advertising panacea}, Med.Clin. 136 (13):594-599, 2011
B. Coestier, E. Gozlan, and S. Marette, On food companies liability for obesity, Am.J.Agr.Econ. 87 (1):1-14, 2005
J. K. Cornish and J. C. Leist, What constitutes commercial bias compared with the personal opinion of experts?, Journal of Continuing Education in the Health Professions 26:161-167, 2006
A. Drewnowski, Obesity and the food environment. Dietary energy density and diet costs, American Journal of Preventive Medicine 27 (3):154-162, 2004
A. N. Gearhardt, M. A. Bragg, R. L. Pearl, N. A. Schvey, C. A. Roberto, and K. D. Brownell, Obesity and public policy, Annual Review of Clinical Psychology 8:405-430, 2012
L. I. González-Zapata, C. Alvarez-Dardet, E. Millstone, V. Clemente-Gómez, M. Holdsworth, R. Ortiz-, The potential role of taxes and subsidies on food in the prevention of obesity in Europe, J.Epidemiol.Commun.Hlth. 64 (8):696-704, 2010
C. Hawkes, S. Friel, T. Lobstein, and T. Lang, Linking agricultural policies with obesity and noncommunicable diseases: A new perspective for a globalising world, Food Policy 37 (3):343- 353, 2012
L. Huneault, M. E. Mathieu, and A. Tremblay, Globalization and modernization: an obesogenic combination, Obes.Rev. 12 (501):e64-e72, 2011
E. T. Kennedy, J. Ohls, S. Carlson, and K. Fleming, The healthy eating index: design and applications, J.Am.Diet.Assoc. 95:1103-1108, 1995
M. Neira and M. de Onis, The Spanish strategy for nutrition, physical activity and the prevention of obesity, Br.J.Nutr. 96 (Suppl.1):S8-S11, 2006
N. L. Novak and K. D. Brownell, Role of policy and government in the obesity epidemic, Circulation 126 (19):2345-2352, 2012
B. A. Palevitz, Toxicologists label GM foods safe. Draft report is subject to membership approval, Scientist 16 (8):22-23, 2002
X. Remesar, J. A. Fernández López, and M. Alemany, La construcción de las pirámides alimentarias, Rev.Esp.Obes. 2 (1):50-53, 2004
L. Serra-Majem, I. Bertomeu Galindo, and A. Bach Faig, La dieta mediterránea: una sinopsis, Alim.Nutr.Salud 14 (3):76-80, 2007
W. C. Willet and M. J. Stampfer, Rebuilding the food pyramid, Sci.Am. 288 (1):64-71, 2003
A. Winson, Bringing political economy into the debate on the obesity epidemic, Agriculture and Human Values 21 (4):299-312, 2004
, Hormones in beef - politics or science?, LabPlus Int. (April/May):8-11, 2001
Conference papers and lectures

Barcelona Declaration 2007. International Scientific Committee, Mediterranean Diet Foundation.

2007 Barcelona Declaration on the Mediterranean diet as intangible cultural heritage.

USDA. The food pyramid. Washington DC: USDA; 2003

A. Shaw, L. Fulton, C. Davis, M. Hogbin. Using the food guide pyramid: A resource for nutrition educators. Washington DC: USDA; c.2003

A. Shaw, L. Fulton, C. Davis, M. Hogbin. Using the food guide pyramid: A resource for nutrition educators. Washington DC: USDA; c.2003

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent