Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC1 |
Dominar els conceptes i processos metabòlics que intervenen en la gestió dels nutrients en l'organisme i la seva funció. |
|
AC3 |
Interpretar adequadament els resultats dels estudis nutricionals bibliogràfics realitzats amb humans. |
|
AC5 |
Percebre, apreciar i utilitzar la diversitat d'àmbits de coneixement que participen a l'àrea de la nutrició i el metabolisme. |
|
AC6 |
Reconèixer les bases moleculars de les interaccions dels nutrients amb el genoma. |
|
Professionalitzador |
|
Recerca |
|
AR1 |
Especialitat "Recerca": Analitzar les últimes tendències en la investigació en nutrició. |
|
AR2 |
Especialitat "Recerca": Aplicar les metodologies d'investigació en nutrició. |
|
AR3 |
Especialitat "Recerca": Aplicar l'anàlisi de dades adequat als estudis nutricionals. |
|
AR4 |
Especialitat "Recerca": Saber establir hipòtesi de treball i objectius. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
|
BC2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
Objectius |
Competències |
|
AC1 AC3 AC5 AC6 AR1 AR2 AR3 AR4
|
BC2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tema |
Subtema |
1. PROGRAMA I ALTRES INFORMACIONS
|
1.1. LIST OF TOPICS |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
23 |
0 |
23 |
Treballs |
|
10 |
38 |
48 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves de desenvolupament |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Classes teòriques que inviten al diàleg. Plantejament de qüestions i problemes reals i discussió de les diferents posicions i conseqüències de les accions dels agents que participen en el procés de l’alimentació global i la seva regulació. |
Treballs |
Treball monogràfic sobre un tema acordat amb el professor. |
Atenció personalitzada |
|
|
Descripció |
Marià Alemany Lamana
malemany@ub.edu
Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Biologia
|
|
|
Descripció |
Pes |
Treballs |
Avaluació mitjançant la realització d’un treball monogràfic sobre un tema acordat amb el professor. Avaluació continuada dependent de les intervencions i diàleg a classe. |
|
Proves de desenvolupament |
Opcionalment (acord entre tots, alumnes i professor), realització d’una prova escrita de temes curts (màxim 5 elegits d’entre 8 proposats)
Prova escrita d’un màxim de 5 temes elegits d’entre 8 proposats |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Brittin H., The food and culture around the world, Boston: Prentice Hall, 2011
Fundación Triptolemos, Alimentos: ¿Qué hay detrás de la etiqueta? Barcelona: Oxigen Viena, Barcelona: Oxigen Viena, 2004
Lang T, Heasman M., Food wars. The battle fior mouths, minds and markets, London: Earthscan, 2005
Messing B., Sucre & Nutrition, Paris: Doin, 1992
Monte WC. , While Science sleeps a sweetener kills, Lexington: W.C. Monte, 2012
Nestle M., Food Politics. How the food industry influences nutrition and health, Berkeley: University of California Press, 2002
Nestle M., Safe food. Bacteria, biotechnology and bioterrorism, Berkeley: University of Califormia Press, 2003
Pilcher JM., Food in world history, New York: Routhledge, 2006
Spaargaren G, Oosterveer P, Loeber A (eds.)., Food practoces in transition. Changing food consumption, retail and production in the age of reflexive modernity, New York: Routhledge, 2012
USDA, Food safety and food security: what consumers need to know, Washington DC:USDA, 2003
FAO, Energy and protein requirements, Geneva: WHO, 1985
M. Alemany, Concepto de dieta mediterránea: ¿un grupo de alimentos saludables, una dieta o una panacea publicitaria? {The mediterranean diet: A group of healthy foods, a type of diet, or an advertising panacea}, Med.Clin. 136 (13):594-599, 2011
B. Coestier, E. Gozlan, and S. Marette, On food companies liability for obesity, Am.J.Agr.Econ. 87 (1):1-14, 2005
J. K. Cornish and J. C. Leist, What constitutes commercial bias compared with the personal opinion of experts?, Journal of Continuing Education in the Health Professions 26:161-167, 2006
A. Drewnowski, Obesity and the food environment. Dietary energy density and diet costs, American Journal of Preventive Medicine 27 (3):154-162, 2004
A. N. Gearhardt, M. A. Bragg, R. L. Pearl, N. A. Schvey, C. A. Roberto, and K. D. Brownell, Obesity and public policy, Annual Review of Clinical Psychology 8:405-430, 2012
L. I. González-Zapata, C. Alvarez-Dardet, E. Millstone, V. Clemente-Gómez, M. Holdsworth, R. Ortiz-, The potential role of taxes and subsidies on food in the prevention of obesity in Europe, J.Epidemiol.Commun.Hlth. 64 (8):696-704, 2010
C. Hawkes, S. Friel, T. Lobstein, and T. Lang, Linking agricultural policies with obesity and noncommunicable diseases: A new perspective for a globalising world, Food Policy 37 (3):343- 353, 2012
L. Huneault, M. E. Mathieu, and A. Tremblay, Globalization and modernization: an obesogenic combination, Obes.Rev. 12 (501):e64-e72, 2011
E. T. Kennedy, J. Ohls, S. Carlson, and K. Fleming, The healthy eating index: design and applications, J.Am.Diet.Assoc. 95:1103-1108, 1995
M. Neira and M. de Onis, The Spanish strategy for nutrition, physical activity and the prevention of obesity, Br.J.Nutr. 96 (Suppl.1):S8-S11, 2006
N. L. Novak and K. D. Brownell, Role of policy and government in the obesity epidemic, Circulation 126 (19):2345-2352, 2012
B. A. Palevitz, Toxicologists label GM foods safe. Draft report is subject to membership approval, Scientist 16 (8):22-23, 2002
X. Remesar, J. A. Fernández López, and M. Alemany, La construcción de las pirámides alimentarias, Rev.Esp.Obes. 2 (1):50-53, 2004
L. Serra-Majem, I. Bertomeu Galindo, and A. Bach Faig, La dieta mediterránea: una sinopsis, Alim.Nutr.Salud 14 (3):76-80, 2007
W. C. Willet and M. J. Stampfer, Rebuilding the food pyramid, Sci.Am. 288 (1):64-71, 2003
A. Winson, Bringing political economy into the debate on the obesity epidemic, Agriculture and Human Values 21 (4):299-312, 2004
, Hormones in beef - politics or science?, LabPlus Int. (April/May):8-11, 2001
|
Conference papers and lectures Barcelona Declaration 2007. International Scientific Committee, Mediterranean Diet Foundation. 2007 Barcelona Declaration on the Mediterranean diet as intangible cultural heritage. USDA. The food pyramid. Washington DC: USDA; 2003 A. Shaw, L. Fulton, C. Davis, M. Hogbin. Using the food guide pyramid: A resource for nutrition educators. Washington DC: USDA; c.2003 A. Shaw, L. Fulton, C. Davis, M. Hogbin. Using the food guide pyramid: A resource for nutrition educators. Washington DC: USDA; c.2003 |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|