Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques |
|
Comú |
|
AC2 |
Integrar el coneixement de les principals vies metabòliques i dels nutrients en situacions de salut i malaltia. |
|
AC3 |
Interpretar adequadament els resultats dels estudis nutricionals bibliogràfics realitzats amb humans. |
|
AC5 |
Percebre, apreciar i utilitzar la diversitat d'àmbits de coneixement que participen a l'àrea de la nutrició i el metabolisme. |
|
AC7 |
Incorporar eficaçment els avanços científics al propi camp professional. |
|
Professionalitzador |
|
AP1 |
Especialitat "Nutrició Clínica": Controlar les principals patologies relacionades amb l'alimentació, la seva prevenció i el seu abordatge nutricional. |
|
AP2 |
Especialitat "Nutrició Clínica": Dominar els principals mecanismes fisiopatològics i el tractament nutricional de les malalties cròniques més prevalents en les societats occidentals. |
|
AP3 |
Especialitat "Nutrició Clínica": Comprendre les bases, aplicacions i fórmules utilitzades en nutrició artificial. |
|
AP4 |
Especialitat "Nutrició Clínica": Aprofundir en els problemes associats amb les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries. |
|
Recerca |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
|
Comú |
|
BC2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
|
Comú |
Objectius |
Competències |
|
AC2 AC3 AC5 AC7 AP1 AP2 AP3 AP4
|
BC2
|
|
Conèixer i entendre els conceptes de requeriment/necessitat i recomanació nutricional. |
|
|
|
Reconèixer les necessitats nutricionals específiques al llarg de la vida, a partir del coneixement de la situació fisiològica que ho determina.
|
|
|
|
Reconèixer les necessitats nutricionals específiques per la pràctica de l’esport, a partir del coneixement de la base fisiològica i metabòlica de l’esport. |
|
|
|
Interpretar les recomanacions nutricionals i ingestes dietètiques de referència, la seva utilització i limitacions.
|
|
|
|
Analitzar situacions concretes identificant deficiències o excessos nutricionals, sabent aportar la recomanació adequada |
|
|
|
Mostrar un esperit crític en relació a la informació que se li dona a classe i també a la que li arriba a través de qualsevol medi de comunicació.
|
|
|
|
Esforçar-se perquè amb el seu saber fer contribueixi a la promoció de la salut i prevenció de la malaltia.
|
|
|
|
Estimular la recerca i consulta bibliogràfica, així com l’anàlisi de la informació referent a la nutrició. |
|
|
|
Tema |
Subtema |
1. Nutrició al llarg de la vida
|
1.1. Introducció:
Conceptes de necessitat i recomanació. Determinació de les necessitats i establiment
de les recomanacions. Interpretació i utilització de les taules de recomanacions.
Recomanacions nutricionals en l’edat adulta. Recomanacions dietètiques i dieta
nutricionalment equilibrada.
1.2. Nutrició en la dona gestant:
Característiques fisiològiques i metabòliques de la gestació i que condicionen els
requeriments nutricionals. Necessitats i recomanacions nutricionals. Consells
alimentaris.
1.3. Nutrició en la dona alletant:
Característiques fisiològiques i metabòliques de l’alletament. Aspectes nutricionals de
la llet materna en vers a la llet de vaca: glúcids, lípids, nitrogen proteic i no proteic,
micronutrients. Cost energètic de la producció de llet. Necessitats i recomanacions
nutricionals. Consell alimentari.
1.4. Nutrició en el primer any de vida:
Característiques fisiològiques i metabòliques de l’alletament. Aspectes nutricionals de
la llet materna en vers a la llet de vaca: glúcids, lípids, nitrogen proteic i no proteic,
micronutrients. Cost energètic de la producció de llet. Necessitats i recomanacions
nutricionals. Consell alimentari.
1.5. Nutrició en la infància i l’adolescència:
Objectius de l’alimentació i nutrició infantil. Corba de creixement infantil. Necessitats i
recomanacions nutricionals durant la infància. Consell alimentari. La pubertat: canvis
fisiològics i metabòlics. Recomanacions nutricionals i consell alimentari. Principals
problemes nutricionals en l’adolescència.
1.6. Nutrició en l’edat avançada:
Canvis fisiològics associats al procés d’envelliment i la seva repercussió nutricional.
Necessitats i recomanacions nutricionals en les persones grans. Algunes
consideracions en relació a les recomanacions actuals de micronutrients. Consell
alimentari.
|
2. Nutrició en la pràctica de l’esport
|
2.1. Canvis fisiològics i metabòlics que implica l’exercici físic:
Situació fisiològica i metabòlica especial que suposa l’exercici físic i la seva repercussió nutricional. Diferències segons el tipus de pràctica esportiva.
2.2. Nutrició en la pràctica de l’esport:
Requeriments i recomanacions nutricionals per als esportistes segons la pràctica esportiva. Anàlisi de dietes especials que s’utilitzen per a augmentar el rendiment dels esportistes. Dieta per als dies de competició. Anàlisi de l’efectivitat dels suplements i
els compostos ergogènics. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Sessió Magistral |
|
24 |
25 |
49 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
|
22 |
0 |
22 |
|
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura. |
Sessió Magistral |
Activitat presencial. Aquestes sessions consistiran en l’exposició per part del professor dels conceptes bàsics de cada tema.
S’estimularà la participació per part de l’alumne i per tant el debat a classe. |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
Activitat no presencial: resolució d’un cas pràctic i presentació oral – El professor penjarà en el dossier una sèrie de casos pràctics dels quals l’alumne en triarà un, haurà de resoldre’l i fer una exposició oral d’uns 10-15 minuts.
L’alumne comptarà amb la tutorització del professor per la seva resolució. |
Atenció personalitzada |
|
|
Descripció |
Montserrat Esteve Ràfols
mesteve@ub.edu
Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Biologia
|
|
|
Descripció |
Pes |
Supòsits pràctics/ estudi de casos |
Avaluació objectiva de la resolució i exposició oral del cas pràctic. |
15% |
Proves objectives de tipus test |
Els coneixements adquirits a les sessions presencials s’avaluaran mitjançant una prova escrita al final del període lectiu. La prova escrita consistirà en un test de 80 preguntes tipus vertader/fals, on una resposta errònia anul·la una resposta correcta. |
85% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Avaluació única Una única prova escrita de 100 preguntes tipus vertader/fals, on una resposta errònia anul·la una resposta correcta. |
Bàsica |
Mataix Verdú F.J., NUTRICIÓN Y ALIMENTACIÓN HUMANA, Madrid: Ergon, cop. , 2002
Gibney MJ., MacDonald I.A.., Roche H.M. eds., NUTRICIÓN Y METABOLISMO, Zaragoza: Acribia DL, 2005
Gibney MJ., MacDonald I.A., Roche H.M. eds., NUTRITION AND METABOLISM, Oxford: Blackwell Science Ltd, 2003
Eastwood M., PRINCIPLES OF HUMAN NUTRITION, Oxford: Blackwell Science Ltd, 2003
Pujol-Amat P. , NUTRICIÓN SALUD Y RENDIMIENTO DEPORTIVO, Barcelona: Publicaciones Médicas ESPAXS, 3ª Edición 2002
Frayn K.N. (Keith N.), METABOLIC REGULATION: A HUMAN PERSPECTIVE, Chichester: Wiley- Blackwell, cop. , 2010, 3rd ed.
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|