DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) NUTRICIÓ I CICLE VITAL Codi 13675226
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període Horaris i dates d'examen
3 Optativa Únic anual
Modalitat i llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Adreça electrònica adolfo.gomez@urv.cat
franciscojavier.batlle@urv.cat
mariacinta.blade@urv.cat
rosa.sola@urv.cat
ricardo.closa@urv.cat
montserrat.esteve@urv.cat
Professors/es
GÓMEZ PAPI, ADOLFO
BATLLE CARAVACA, FRANCISCO JAVIER
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
CLOSA MONASTEROLO, RICARDO
ESTEVE RÀFOLS, MONTSERRAT
Web http://www.ub.edu/masteroficial/nutr_metab/index.php?option=com_content&task=view&id=9&Itemid=9
Descripció general i informació rellevant Assignatura impartida des de la UB. Conèixer les principals característiques i requeriments nutritius lligats a les diferents etapes de la vida dels éssers humans, així com en situacions concretes i particulars, com l'exercici físic.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  AC2 Integrar el coneixement de les principals vies metabòliques i dels nutrients en situacions de salut i malaltia.
  AC3 Interpretar adequadament els resultats dels estudis nutricionals bibliogràfics realitzats amb humans.
  AC5 Percebre, apreciar i utilitzar la diversitat d'àmbits de coneixement que participen a l'àrea de la nutrició i el metabolisme.
  AC7 Incorporar eficaçment els avanços científics al propi camp professional.
  Professionalitzador
  AP1 Especialitat "Nutrició Clínica": Controlar les principals patologies relacionades amb l'alimentació, la seva prevenció i el seu abordatge nutricional.
  AP2 Especialitat "Nutrició Clínica": Dominar els principals mecanismes fisiopatològics i el tractament nutricional de les malalties cròniques més prevalents en les societats occidentals.
  AP3 Especialitat "Nutrició Clínica": Comprendre les bases, aplicacions i fórmules utilitzades en nutrició artificial.
  AP4 Especialitat "Nutrició Clínica": Aprofundir en els problemes associats amb les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
  BC2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva.
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
AC2
AC3
AC5
AC7
AP1
AP2
AP3
AP4
BC2
Conèixer i entendre els conceptes de requeriment/necessitat i recomanació nutricional.
Reconèixer les necessitats nutricionals específiques al llarg de la vida, a partir del coneixement de la situació fisiològica que ho determina.
Reconèixer les necessitats nutricionals específiques per la pràctica de l’esport, a partir del coneixement de la base fisiològica i metabòlica de l’esport.
Interpretar les recomanacions nutricionals i ingestes dietètiques de referència, la seva utilització i limitacions.
Analitzar situacions concretes identificant deficiències o excessos nutricionals, sabent aportar la recomanació adequada
Mostrar un esperit crític en relació a la informació que se li dona a classe i també a la que li arriba a través de qualsevol medi de comunicació.
Esforçar-se perquè amb el seu saber fer contribueixi a la promoció de la salut i prevenció de la malaltia.
Estimular la recerca i consulta bibliogràfica, així com l’anàlisi de la informació referent a la nutrició.

Continguts
Tema Subtema
1. Nutrició al llarg de la vida


1.1. Introducció:
Conceptes de necessitat i recomanació. Determinació de les necessitats i establiment
de les recomanacions. Interpretació i utilització de les taules de recomanacions.
Recomanacions nutricionals en l’edat adulta. Recomanacions dietètiques i dieta
nutricionalment equilibrada.
1.2. Nutrició en la dona gestant:
Característiques fisiològiques i metabòliques de la gestació i que condicionen els
requeriments nutricionals. Necessitats i recomanacions nutricionals. Consells
alimentaris.
1.3. Nutrició en la dona alletant:
Característiques fisiològiques i metabòliques de l’alletament. Aspectes nutricionals de
la llet materna en vers a la llet de vaca: glúcids, lípids, nitrogen proteic i no proteic,
micronutrients. Cost energètic de la producció de llet. Necessitats i recomanacions
nutricionals. Consell alimentari.
1.4. Nutrició en el primer any de vida:
Característiques fisiològiques i metabòliques de l’alletament. Aspectes nutricionals de
la llet materna en vers a la llet de vaca: glúcids, lípids, nitrogen proteic i no proteic,
micronutrients. Cost energètic de la producció de llet. Necessitats i recomanacions
nutricionals. Consell alimentari.
1.5. Nutrició en la infància i l’adolescència:
Objectius de l’alimentació i nutrició infantil. Corba de creixement infantil. Necessitats i
recomanacions nutricionals durant la infància. Consell alimentari. La pubertat: canvis
fisiològics i metabòlics. Recomanacions nutricionals i consell alimentari. Principals
problemes nutricionals en l’adolescència.
1.6. Nutrició en l’edat avançada:
Canvis fisiològics associats al procés d’envelliment i la seva repercussió nutricional.
Necessitats i recomanacions nutricionals en les persones grans. Algunes
consideracions en relació a les recomanacions actuals de micronutrients. Consell
alimentari.
2. Nutrició en la pràctica de l’esport
2.1. Canvis fisiològics i metabòlics que implica l’exercici físic:
Situació fisiològica i metabòlica especial que suposa l’exercici físic i la seva repercussió nutricional. Diferències segons el tipus de pràctica esportiva.
2.2. Nutrició en la pràctica de l’esport:
Requeriments i recomanacions nutricionals per als esportistes segons la pràctica esportiva. Anàlisi de dietes especials que s’utilitzen per a augmentar el rendiment dels esportistes. Dieta per als dies de competició. Anàlisi de l’efectivitat dels suplements i
els compostos ergogènics.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
24 25 49
Supòsits pràctics/ estudi de casos
22 0 22
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Activitat presencial. Aquestes sessions consistiran en l’exposició per part del professor dels conceptes bàsics de cada tema.
S’estimularà la participació per part de l’alumne i per tant el debat a classe.
Supòsits pràctics/ estudi de casos Activitat no presencial: resolució d’un cas pràctic i presentació oral – El professor penjarà en el dossier una sèrie de casos pràctics dels quals l’alumne en triarà un, haurà de resoldre’l i fer una exposició oral d’uns 10-15 minuts.
L’alumne comptarà amb la tutorització del professor per la seva resolució.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Montserrat Esteve Ràfols mesteve@ub.edu Departament de Nutrició i Bromatologia, Facultat de Biologia

Avaluació
  Descripció Pes
Supòsits pràctics/ estudi de casos Avaluació objectiva de la resolució i exposició oral del cas pràctic. 15%
Proves objectives de tipus test Els coneixements adquirits a les sessions presencials s’avaluaran mitjançant una prova escrita al final del període lectiu. La prova escrita consistirà en un test de 80 preguntes tipus vertader/fals, on una resposta errònia anul·la una resposta correcta. 85%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Avaluació única

Una única prova escrita de 100 preguntes tipus vertader/fals, on una resposta errònia anul·la una resposta correcta.


Fonts d'informació

Bàsica Mataix Verdú F.J., NUTRICIÓN Y ALIMENTACIÓN HUMANA, Madrid: Ergon, cop. , 2002
Gibney MJ., MacDonald I.A.., Roche H.M. eds., NUTRICIÓN Y METABOLISMO, Zaragoza: Acribia DL, 2005
Gibney MJ., MacDonald I.A., Roche H.M. eds., NUTRITION AND METABOLISM, Oxford: Blackwell Science Ltd, 2003
Eastwood M., PRINCIPLES OF HUMAN NUTRITION, Oxford: Blackwell Science Ltd, 2003
Pujol-Amat P. , NUTRICIÓN SALUD Y RENDIMIENTO DEPORTIVO, Barcelona: Publicaciones Médicas ESPAXS, 3ª Edición 2002
Frayn K.N. (Keith N.), METABOLIC REGULATION: A HUMAN PERSPECTIVE, Chichester: Wiley- Blackwell, cop. , 2010, 3rd ed.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent