IDENTIFYING DATA 2013_14
Subject (*) COMPONENTS BIOACTIUS Code 13675235
Study programme
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cycle 2n
Descriptors Credits Type Year Period Exam timetables and dates
3 Optativa Únic anual
Modality and teaching language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
PINENT ARMENGOL, MONTSERRAT
E-mail montserrat.pinent@urv.cat
Lecturers
PINENT ARMENGOL, MONTSERRAT
Web
General description and relevant information En aquesta assignatura es descriuran i analitzaran els principals tipus de components dels aliments que mostren bioactivitat més enllà de les seves propietats nutricionals.

Competències
Type A Code Competences Specific
  Comú
  AC1 Dominar els conceptes i processos metabòlics que intervenen en la gestió dels nutrients en l'organisme i la seva funció.
  Professionalitzador
  AP5 Especialitat "Aliments Saludables": Conèixer en profunditat la composició dels aliments i els perfils nutricionals saludables.
  AP7 Especialitat "Aliments Saludables": Aprofundir en els efectes dels components bioactius dels aliments sobre la salut i en els seus mecanismes d'acció moleculars.
  Recerca
Type B Code Competences Transversal
  Comú
Type C Code Competences Nuclear
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectives Competences
Conèixer els perfils nutricionals saludables. AP5
Entendre el concepte de qualitat dels aliments i factors que la determinen. AP5
Comprendre els efectes dels components bioactius dels aliments en la salut i protecció de malalties i els aplica al disseny de nous aliments. AP7
Determinar l'eficàcia dels aliments. AC1
AP7
Conèixer la funció dels components dels aliments en l'alimentació i nutrició. AC1
AP7

Continguts
Topic Sub-topic
1. Introducció Context; el concepte d’aliment funcional; al·legacions nutricionals i de salut, criteris i reglamentació; disseny d’aliments funcionals; exemples de components bioactius; generalitats: diana, dosi i seguretat
2. Prebiòtics i probiòtics; fibra alimentària i fructoologosacàrids - microflora autòctona: Breu introducció a la microflora autòctona: Funció, Objectius de la intervenció dietètica sobre la flora autòctona, Biodiversitat, Metabolisme del glúcids i dels xenobiòtics.
- probiòtics: Definició, Característiques desitjables-Criteris de selecció dels microorganismes probiòtics, Efectes biològics sobre l’home, Probiòtic i seguretat
- prebiòtics: Definició i criteria, beneficis nutricionals, tipus: inulina i oligofructosa, GOS, oligosacàrids de la soja, lactulosa, al·legacions.
3. Àcids grassos Tipus: àcids grassos poliinsaturats omega 3 i omega 6. Àcids grassos conjugats. Funcions beneficioses. Fonts naturals. El seu ús com aliments funcionals
4. Compostos fenòlics Classificació. Efectes més enllà de la seva capacitat antioxidant. Flavonoides. Fitoestrògens.
5. Pèptids bioactius Definició. Fonts i mètodes de obtenció. Efectes fisiològics i mecanismes d’acció.
6. Fitoesterols Definició, efectes i mecanismes d’acció. Altres fitoquímics: glucosilonats i xenobiòtics.
7. Altres compostos bioactius - Altres nutrients no essencials usats en l’alimentació funcional: lecitina, L-carnitina, fosfolípids...
- Perspectives de futur: descobriment de nous compostos bioactius, aplicació en l’alimentació funcional.

Planificació
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Activitats Introductòries
1.5 0 1.5
 
Sessió Magistral
13 26 39
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
6 15 21
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves de desenvolupament
3 6 9
Proves objectives de preguntes curtes
1 2 3
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Metodologies
Methodologies
  Description
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició del contingut de l’assignatura
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d‘un àmbit de coneixement en un context determinat. Simulacions a través dels diferents laboratoris.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Description
Atenció al despatx (núm. 107 DBB) amb cita prèvia mitjançant e-mail. Atenció via e-mail i via Moodle.

Avaluació
  Description Weight
Proves objectives de preguntes curtes Proves tipus test o de resposta breu sobre tot el treballat a classe 50%
Proves de desenvolupament Proves de desenvolupament dels temes treballats i de la resolució de problemes/casos, etc... 50%
 
Other comments and second exam session

Els estudiants que no hagin superat l'assignatura, podran presentar-se a la 2ª convocatòria. El centre determinarà el

calendari de proves al que es donarà la corresponent difusió.


Fonts d'informació

Bàsica RoberfroidM, Aliments fonctionnels. Collection Sciences & Techniques agroalimentaires., Editions Tec&Doc. París.,
Geoffrey P.Zaragoza, Complementos nutricionales y alimentos funcionales, Acribia, cop.,
ManuelaJuárez, Agustín Olano, Federico Morais, Alimentos funcionales , Madrid FECYT ,

Complementària

Revisions actuals penjades a l'espai moodle

Recomanacions


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.