DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) FISIOLOGIA Codi 13675244
Ensenyament
Nutrició i Metabolisme (2012)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Únic anual
Impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Adreça electrònica mariacinta.blade@urv.cat
jordi.vilaplana@urv.cat
ruth.ferrer@urv.cat
mcarmen.pelegri@urv.cat
raquel.martin@urv.cat
Professors/es
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
VILAPLANA HORTENSI, JORDI
FERRER ROIG, RUTH
PELEGRÍ GAVALDÀ, M. CARMEN
MARTÍN VENEGAS, RAQUEL
Web http://www.ub.edu/masteroficial/nutr_metab/index.php?option=com_content&task=view&id=9&Itemid=9
Descripció general i informació rellevant Complement de formació que s'imparteix des de la UB. Contactar amb el/la coordinador/a de l'assignatura per tal d'obtenir més informació.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
  Comú
  Professionalitzador
  Recerca
Tipus B Codi Competències Transversals
  Comú
Tipus C Codi Competències Nuclears
  Comú

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Després d’haver cursat i superat l’assignatura, l’estudiant ha d’haver assolit els coneixements bàsics d’anatomia i fisiologia humanes

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció

1.1. Introducció
Estructura I funció del cos humà. Medi intern i homeòstasi. Concepte de control i regulació. Sistemes reguladors de l’organisme. Potencial de membrana. Potencial d’acció. Potencial d’acció a la neurona, a la fibra muscular i al teixit autoexcitable. Propagació del potencial d’acció. Comunicació al teixit nerviós. Fisiologia de la contracció muscular.
2. Sistema Nerviós 2.1. Sistema Nerviós
Organització, estructura i funcions. Receptors sensorials i sensibilitat somática. Sentits especials. Funcions motores. Sistema nerviós autònom. Sistema nerviós central. Funcions superiors del sistema nerviós. Son.
3. Sang i Sistema Immunitari

3.1. Sang i Sistema Immunitari
Funcions i característiques de la sang. Components de la sang. Hematopoesi. Regulació de l’hematopoesi. Morfologia i funcions dels eritròcits i dels leucòcits. Paper de l’hemoglobina en la funció dels eritròcits. Ïndexs eritrocitaris. Regulació de l’eritopoesi. Cicle vital dels eritròcits. Leucòcits: tipus, morfologia i funcions. Hemostàsia. Inflamació. Reparació tissular.
4. Sistema Cardiovascular 4.1. Sistema Cardiovascular
Organització i funcions. Activitat elèctrica del cor. Electrocardiograma. Activitat mecànica del cor i volum per minut. Regulació del volum per minut. Cicle cardíac. Sistema vascular i dinàmica de la sang. Circulació arterial i venosa. Circulació capil•lar i limfàtica. Regulació local del flux sanguini. Regulació de la pressió arterial. Circulació coronària. Circulació cerebral
5. Sistema Respiratori

5.1. Sistema Respiratori
Organització i funcions. Anatomia. Alvèols i membrana respiratòria. Irrigació del pulmó. Ventilació pulmonar i mecànica ventilatòria. Respiració externa. Transport de gasos a la sang. Respiració interna.
6. Sistema Renal

6.1. Sistema Renal
Organització i funcions. Anatomia i irrigació del ronyó. Estructura del nefró. Formació de l’orina. Filtració glomerular i taxa de filtració glomerular. Mecanismes de regulació. Funcions tubulars: secreció i resorció. Mecanismes de concentració i dilució de l’orina. Anatomia i histologia de les vies urinàries. Transport i emmagatzematge d’orina. Reflex de micció.
7. Sistema Digestiu

7.1. Sistema Digestiu
Organització i funcions. Sistema nerviós entèric. Hormones i pèptids gastrointestinals. Motilitat gastrointestinal. Boca. Glàndules salivals. Digestió mecànica i química a la boca. Faringe i esòfag. Deglució. Estómac. Regulació de la secreció d’àcid clorhídric. Barrera mucosa gàstrica. Motilitat i buidament gàstrics. Fetge i sistema biliar. Pàncrees. Intestí prim. Digestió de carbohidrats. Absorció de monosacàrids. Digestió de proteïnes. Absorció de pèptids i d’aminoàcids. Digestió i absorció de lípids. Absorció i secreció d’aigua i electròlits. Absorció de minerals i vitamines. Regulació de l’absorció de nutrients. Intestí gros. Absorció d’aigua i electròlits. Formació de la femta. Reflex de defecació.
8. Sistema Endocrí
8.1. Sistema Endocrí
Organització i funcions. Concepte i tipus d’hormones. Mecanismes d’acció hormonal. Control de la secreció hormonal. Hipòfisi. Somatotropina i fisiologia del creixement. Tiroide. Medul•la suprarenal. Escorça suprarenal. Pàncrees endocrí i regulació de la glucèmia. Regulació de la calcèmia i la fosfatèmia.

9. Sistema Reproductor

9.1. Sistema Reproductor
Organització i funcions. Regulació neuroendocrina de les funcions de reproducció. Sistema reproductor masculí. Espermatogènesi. Funció endocrina dels testicles. Pubertat. Penis, semen i reflexos sexuals masculins. Sistema reproductor femení. Cicle menstrual. Oogènesi i cicle ovàric. Funció endocrina dels ovaris. Cicle uterí i vaginal. Pubertat i climateri. Vulva i reflexos sexuals femenins. Fecundació, gestació i part. Glàndula mamària i lactància.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
19 37 56
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
2 15 17
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral En les classes de teoria, que es desenvolupen a l’aula, s’impartiran els coneixements teòrics d’anatomia i fisiologia dels diferents sistemes del programa. Es facilitarà material gràfic, exercicis i activitats referents als diferents blocs temàtics de l’assignatura que els estudiants hauran de treballar de forma autònoma i complementària al desenvolupament de les classes teòriques.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Jordi Vilaplana Hortensi vilaplana@ub.edu Departament de Fisiologia, Facultat de Farmàcia

Avaluació
  Descripció Pes
Proves objectives de tipus test L’avaluació de l’assignatura es durà a terme a través d’una prova objectiva, única per a tots
els grups de docència, que inclourà preguntes test de tipus vertader-fals (pregunta ben
contestada: 1 punt, mal contestada:-1 punt i no contestada: 0 punts). Per aprovar
l’assignatura l’estudiant haurà de treure un mínim de 5 sobre 10.
100%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Tortora, G. J.; Derrickson, B, Principios de anatomía y fisiología, 11a ed. Mèxic: Médica Panamericana, 2006
Thibodeau, G. A.; Patton, K. T, Anatomía y Fisiologïa, 6a ed. Madrid: Elsevier, 2007
Ganong, W. F., Fisiología médica, 20a ed. Mèxic: El Manual Moderno, 2006
, Diccionari enciclopèdic de medicina, 2ona ed. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2000

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent